Szerző

Szula Kata

Kategória

Vadászgörény

Olvasási idő
3 perc

Vadászgörény tartása

A vadászgörény tartása egyre népszerűbb a városlakók körében, mivel a kisebb lakásokban nem lehet nagy testű állatokat tartani. De azt mindenkinek tudni kell, hogy a kis állatka gazdái felelősséget vesznek a nyakukba: a vadászgörény tartása rendszeresen foglalkozást igényel.

A vadászgörényeknek életelemük a mozgás, a ketrecben tartott vadászgörényeket naponta legalább háromszor ki kell engedni, játszani. A görények akár 18 órát is képesek aludni egy nap, de a fennlétük alatt szeretetet igénylő, eleven kisállatok!

Tehát egy vadászgörény tartása folyamatos törődést igényel. Naponta legalább három óra játékot, gondoskodást, kötöttséget jelent a gazdának, aki viszont hűséget, szeretetet, odaadást kap kedvencétől, és ez a kedves kis állat igazi társává válhat.

Persze fontos, hogy a veled, vagy a környezetedben élők is elfogadják azt, hogy Te görényt tartasz, ráadásul a „kis görény” megérzi, ha valaki nem kedveli és szívesen megharapja az „ellenséget”.

Hazánkban és a világ számos országában nem tiltott a vadászgörények tartása, de néhány helyen, pl. néhány amerikai államban nem engedélyezik a tartását.

Mire figyelj, ha egy vadászgörény tartása a terved?

Felszerelésre jócskán lesz szükség: kelleni fog ketrec, odú, függőágyak, csövek, tálak. Célszerű görényünket ketrecbe tenni, amíg nem vagyunk otthon. A görények ugyanis nagyon könnyen bajba kerülhetnek és bajt okozhatnak.

Praktikus a ketrec akkor is, ha olyan vendég jön hozzánk, aki esetleg idegenkedik állatkánktól. A felelősségteljes gazda a vadászgörény megóvása érdekében pórázon sétáltatja vadászgörényét. A görényt oltatni kell, és mivel egzotikus vadállatként kezelik, a különböző kezelések pedig a görény mérete miatt mikrosebészeti beavatkozásnak minősülnek, több lesz a számlánk is. Felszerelésének alapeleme a függőágy, amit minden görény imád. Vehetjük készen, vagy elkészíthetjük házilag is.

Legyen a görénynek egy saját odúja is: textilből vagy fából, farostlemezből készített láda, ahova elbújhat, visszavonulhat. Forgácsot ne tegyünk a görény alá: egyrészt egészségtelen, másrészt széthordja a lakásban.

vadászgörény függőágy

 

Szükségünk lesz még hordozóra is, amiben szállíthatjuk a görényünket, pl. állatorvoshoz vagy éppen kirándulni, sétálni. Itt is többféle létezik, leggyakrabban a macskák és kisebb méretű kutyák részére készült műanyag hordozókat használjuk.

A vadászgörény nevelése

Ha szobatisztaságra neveljük a szokásos jutalom és a büntetés a célravezető.
Ha büntetünk, azt tegyük meg máris a „bűntett”elkövetése után, hiszen később a vadászgörény már nem tudja, hogy miért kapja a büntetést. Fontos a következetesség, a türelem, és persze a humorérzék. Néha nagyon makacsak és önfejűek, és ezzel kiborítják az embert.
Ha gazda és a vadászgörény között szeretetteljes kapcsolat van, nem lehet probléma, hiszen a szeretet segít a legtöbbet a nevelésben. A görények nagyon könnyen alkalmazkodó állatok és hamar megszokják a gazdi napi rutinját. De ehhez tartani is kell magunkat, főleg az etetés, a szabadidő és a játék terén. Amennyiben ettől eltérünk, azt a görényünk jelezni fogja nekünk.

bébi vadászgörény

Táplálása

A tápanyagoknak megfelelő arányban kell állniuk egymással és megfelelő mennyiségben kell a táplálékban előfordulniuk ahhoz, hogy vadászgörényünk egészséges maradjon és táplálása optimális legyen, ez a vadászgörény esetében: 200-300 kcal/nap,  naponta többször kis adagokat eszik. Friss, tiszta ivóvíznek mindig a vadászgörény előtt kell lennie.

Etetőtálnak célszerű súlyosabb üveg vagy porcelántálakat venni, ezeket nem borítják fel olyan könnyen, mint a műanyagból készült tálkákat. Kaphatók a ketrec falára rögzíthető fém etetőtálak is, ezeket garantáltan nem fogják sem ki, sem felborítani.

Nagy hőségben, illetve ha a vadászgörény száraztápot eszik, jelentősen megnő a vízfogyasztása. Kedvencünk átlagos vízszükséglete 75-100 ml.

Egészségvédelem?

Ha a vadászgörényünket csak a lakásban tartjuk is fontos néhány egészségügyi vonatkozást betartani, hiszen többféle húsevőkre veszélyes kórokozót behurcolhatunk mi magunk is a lakásba.

A rendszeres bolhairtás és féreghajtás nélkülözhetetlen minden húsevő számára. Ha más húsevő állattal közvetlen kapcsolatba is kerülhet görényünk (pl. utcai séta, görénytalálkozó, külföldi utazás), akkor veszettség ellen is kell oltanunk. Az első utcai séta az első veszettség elleni oltás utáni 12 nap után tanácsolható legkorábban.

vadászgörény séta

 

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések