2018-10-23 Szula Kata    Kutya

Toklász a kutyában – nem játék

toklász a kutya lábában

Nyáron sokkal többet visszük kutyáinkat sétálni, hiszen mi is jobban élvezzük az enyhe időben való lődörgést, mint a téli hóban való sétákat. Ám nyáron nem minden fenékig tejfel. Sokkal több az élősködő, mint télen és sokkal több a veszélyes növény is. Bizonyára már sokan hallottunk arról, hogy a toklász mennyire veszélyes kutyusunk számára. Ha eddig szerencsénk volt, nem találkoztunk ezzel a problémával szabadtéri kutyasétálásaink során, de ha nem akkor sajnos már megtapasztalta kutyusunk a fájdalmas és veszélyes következményeit egy-egy toklász által okozott gyulladásnak.

Toklász a kutyában – mi ez a növény?

A toklász egy közönséges gyomnövény, az egérárpa megszáradt kalászának darabjai.   Május végén-június, elején kezdenek a növények a meleg hatására kiszáradni és minden olyan területen jelen vannak, ahol nem nyírják rendszeresen a füvet.

toklász

A toklász alakja szúrós lándzsaszerű, ennek az alaknak köszönhetően szinte bárhova könnyedén be tud fúródni. (szem, fül, orr stb.) Ha bejut az állatok szervezetébe, gyulladási folyamatot indít be, amelyet gennyedző váladékozó, seb jelez. Sajnos igen nehéz elkerülni, hiszen könnyedén bele tud tapadni kutyáink hosszú bundájába, sőt a rövidszőrű egyedek se képeznek kivételt. Így már érthető, miért olyan veszélyes a toklász a kutya orrában.

18680 Ft    20990 Ft
EUKANUBA ADULT-ALL-LAMB & RICE 18 kg Minden fajta felnőtt kutya...
3200 Ft
Josera Classic prémium macskatáp ízletes baromfival és kiváló minőségű...
6140 Ft
Az Acana Pacifica Dog sokféle és nagy mennyiségű halból készül:...
3390 Ft
ARATON DOG ADULT SALMON&RICE TELJES ÉRTÉKŰ ELEDEL MINDEN TESTMÉRETŰ FELNŐTT...

Hol lehet a legtöbbször megtalálni a toklászt a kutyában?

A kutyusok számára a leggyakoribb területek, ahová a toklászok befúródnak, illetve a gyulladás jelei a következők lehetnek:

  • fül: a kutya gyakran rázza a fejét
  • orr: váladékozik a kutya orra, prüszköl, tüsszög
  • láb: gyulladt, nedvedző seb, a bőr lila színűre változhat a gyulladt terület körül
  • szem: kötőhártya gyulladás, könnyezés, a kutya nem tudja kinyitni a szemét

kutya fűben

 

Ha a fent említett tünetek, bármelyikét észlelnénk a kedvencünkön, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, hiszen a toklász esetében nagyon fontos, hogy minél hamarabb eltávolítsák, megelőzve a túl mély befúródást. Ha már túl késő, akkor csak műtéti úton tudják eltávolítani.

Ha sétálni visszük a kutyánkat a szabadlevegőre, megelőzhetjük a toklász befúródástúgy, hogy a séta után rendszeresen megfésüljük, a tappancs szőrét rövidre nyírjukl, illetve mindig átvizsgáljuk a kedvencünk bundáját. Egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhetjük a komolyabb bajokat.

18990 Ft
Flexi póráz – flexi Giant XL fekete 8 méteres automata...
3990 Ft
Flexi póráz – Flexi Classic XS 3 méteres zsinóros póráz...
1190 Ft
Trixie – Prémium folytó nyakörv (S-M) 30-40 cm/15 mm fekete...
6290 Ft
Kozmetikai felszerelés házi kedvencek részére....

Hozzászólások
Címkék: kutya toklász