Szerző

Szula Kata

Kategória

Kutya

Olvasási idő
2 perc

Toklász a kutyában – nem játék

Nyáron sokkal többet visszük kutyáinkat sétálni, hiszen mi is jobban élvezzük az enyhe időben való lődörgést, mint a téli hóban való sétákat. Ám nyáron nem minden fenékig tejfel. Sokkal több az élősködő, mint télen és sokkal több a veszélyes növény is. Bizonyára már sokan hallottunk arról, hogy a toklász mennyire veszélyes kutyusunk számára. Ha eddig szerencsénk volt, nem találkoztunk ezzel a problémával szabadtéri kutyasétálásaink során, de ha nem akkor sajnos már megtapasztalta kutyusunk a fájdalmas és veszélyes következményeit egy-egy toklász által okozott gyulladásnak.

Toklász a kutyában – mi ez a növény?

A toklász egy közönséges gyomnövény, az egérárpa megszáradt kalászának darabjai.   Május végén-június, elején kezdenek a növények a meleg hatására kiszáradni és minden olyan területen jelen vannak, ahol nem nyírják rendszeresen a füvet.

toklász

A toklász alakja szúrós lándzsaszerű, ennek az alaknak köszönhetően szinte bárhova könnyedén be tud fúródni. (szem, fül, orr stb.) Ha bejut az állatok szervezetébe, gyulladási folyamatot indít be, amelyet gennyedző váladékozó, seb jelez. Sajnos igen nehéz elkerülni, hiszen könnyedén bele tud tapadni kutyáink hosszú bundájába, sőt a rövidszőrű egyedek se képeznek kivételt. Így már érthető, miért olyan veszélyes a toklász a kutya orrában.

Hol lehet a legtöbbször megtalálni a toklászt a kutyában?

A kutyusok számára a leggyakoribb területek, ahová a toklászok befúródnak, illetve a gyulladás jelei a következők lehetnek:

  • fül: a kutya gyakran rázza a fejét
  • orr: váladékozik a kutya orra, prüszköl, tüsszög
  • láb: gyulladt, nedvedző seb, a bőr lila színűre változhat a gyulladt terület körül
  • szem: kötőhártya gyulladás, könnyezés, a kutya nem tudja kinyitni a szemét

kutya fűben

 

Ha a fent említett tünetek, bármelyikét észlelnénk a kedvencünkön, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, hiszen a toklász esetében nagyon fontos, hogy minél hamarabb eltávolítsák, megelőzve a túl mély befúródást. Ha már túl késő, akkor csak műtéti úton tudják eltávolítani.

Ha sétálni visszük a kutyánkat a szabadlevegőre, megelőzhetjük a toklász befúródástúgy, hogy a séta után rendszeresen megfésüljük, a tappancs szőrét rövidre nyírjukl, illetve mindig átvizsgáljuk a kedvencünk bundáját. Egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhetjük a komolyabb bajokat.

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések