Szerző

Szula Kata

Kategória

Kutya

Olvasási idő
2 perc

Mit ehet a kutya és mit nem?

Gyakori kérdés az kezdő kutyusgazdiknál vagy akár már tapasztaltabbaknál, hogy mik azok az alapvető ételek, amelyeket tilos kedvencünknek adni. Sok étel számunkra teljesen megemészthető, de kutyáink számára gondot okozhat. Rengeteg história terjed a világon arról, hogy mit ehet a kutya és mit nem, így mi úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük számotokra mindazt amire ajánlott figyelni.

(A cikk egy 100%-ban egészséges, nem allergiás kutyát állítja példaként.)

Mit ehet a kutya és mit nem?

Mit ehet és mit nem a kutya? Először is nézzük mit ehet!

A száraz és nedves táp mellett, mint már korábbi cikkeinkben említettük a nyers hús is mehet kedvencünk táljába, de szigorúan csak előre főzve, ezáltal fertőtlenítve. Kutyusainknak, akárcsak nekünk, szükségük van különböző gyümölcsökből és zöldségekből származó vitaminokra és antioxidánsokra, azonban figyeljünk arra, hogy ne legyen túl magas cukortartalma az adott gyümölcsnek/zöldségnek.

Nyugodtan adjunk almát, barackot, mandulát, banánt, áfonyát, zellert, brokkolit, narancsot, körtét, citromot. Mindezek a zöldségek és gyümölcsök jóformán olyan hatással vannak kedvenceinkre, akár ránk. Magas vitamintartalmuknak köszönhetően védik immunrendszerüket, és olykor még ínyenc falatok is lehetnek.

kutya málna

Mit ehet a kutya és mit nem?

Az egyszerű gyümölcscukor is tud diabéteszt okozni kutyáknál, de amit semmiképp ne adjunk, az a xilitol!

A xilitol, avagy nyírfacukor kifejezetten mérgező a kutyusoknál, fogyasztása akár halálos is lehet számukra. Sok étel tartalmazhat xilitolt, akárcsak a cukormentes rágógumi, egyes diétástermékek, szóval, ha észleljük, hogy kutyánk evett ilyet, azonnal vigyük orvoshoz.

A második kerülendő dolog a hagymafélék. A különböző hagymafélék vérszegénységet okozhatnak a kutyusoknál. Ha egy szem fokhagyma került állatkánk szervezetébe, még nem kell orvoshoz rohanni, de ha nagyobb mennyiségben fogyasztott hagymát akkor irány a doktor!

kutya eszik

A penészes ételek tremorgén mikotoxinokat tartalmaznak, melyek néhány napig tartó rohamokat és remegést okozhatnak. Ha a kutya kisebb mennyiséget evett belőlük, megúszhatja gyomorfájdalmakkal, de ha bármiféle remegést tapasztalunk, szintén az orvos a megoldás.

A makadámdió szintén veszélyes kutyáink számára. Nem tudni miért, de ha makadámdió jut kedvencünk szervezetébe levertté válik, hányást és remegést is okozhat, akár lázat is. Általában 1-2 nap leforgása után kitisztul a kutyus szervezetéből.

A szőlő mérgező hatása még mindig rejtély. Egyes kutyák veséjére kifejezetten mérgező lehet, mégis sok kutya eszik belőle anélkül, hogy bármi problémája lenne.

Ha a kutya megevett egy-két szem szőlőt, figyelni kell, nem hány-e vagy iszik-e sokat. Ha hány és nem érzi jól magát, érdemes elmenni állatorvoshoz. (A mazsola, akárcsak a szőlő kerülendő!)

kutya evett

Végezetül pedig a kávé és a csoki. A koffeintartalmuk miatt rossz hatással van a kutya szervezetére. Sok csoki hányáshoz, hasmenéshez vezethet vagy idegességhez, ziláltsághoz, akárcsak a kávé. Ha egy kistestű kutyus kap nagyobb adag kávét az akár végzetes is lehet.

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések