Szerző

Szula Kata

Kategória

Macska

Olvasási idő
2 perc

Macskamenta, a cicák megbolondítója

A macskamenta rengeteg gyógytea alapanyaga, hiszen nyugtató és fájdalomcsillapító hatású, de nem csupán az emberekre van hatással a növény. Az otthoni cicák, de még a nagymacska fajták akárcsak az oroszlán és a tigris is teljesen érzékenyek a macskamenta szárában és levelében lévő illóanyagokra.

menta cicamacs
A lila virágú macskamenta

Macskamenta kerül a cicád közelébe és mókás élményben lesz részed. Amikor tappancsos háziállataink megérzik az illatot árasztó növényt többféle módon reagálhatnak rá: hozzá dörgölhetik fejüket és testüket, ugrándozhatnak, hempereghetnek vagy nyávoghatnak. Ez a heves reflexió körülbelül 10 percig tart, majd átmenetileg megszűnik a hatása. Nem minden cica reagál így a macskamentára, de a populáció 70-80%-át megbabonázza az illat, főként a felnőtt korú, ivarérett macskákat.

A macskamenta (Nepeta cataria és egyéb Nepeta félék) a menta család tagjai, és különböző illóolajokat tartalmaznak, szterolokat, savakat és tanninokat, télálló és évelő növény. Leveleinek illata elriasztja a kártevőket. Európában, Afrikában, Ázsiában őshonos és a telepesek a 15. század környékén Észak-Amerikában kezdték termeszteni a nővényt, napjainkban azonban már mindenhol megtaláltható, szinte gyomként nő és terjed a macskamenta. Több kísérlet után kiderült, hogy a macskák számára nem jelent függőséget és nem is káros.

Hogyan működik a macskamenta?

A Nepetelakton nevű illóanyag a macska orr nyálkahártyájában lévő érzékelő idegsejteket hozzák ingerületbe, innen az idegpályákon át a központi idegrendszerre hatnak, ahol szexuális viselkedésre emlékeztető magatartásformákat váltanak ki. Mondhatni olyasmi, akár egy “macskaferomon”.

Macskamenta és az ember

Mezőgazdasági boltokban már néhány forintért is lehet venni vetőmagot és palántát. A növény kedveli a félárnyékos helyeket és jól bírja a szárazságot, de aszályos időben nem árt meglocsolni. Hogy megfelelően virágozzon, elvirágzása után ajánlott visszavágni a hajtásait.

A macskamentát kiszárítás után gyógyteaként lehet fogyasztani. Kifejezetten jó kialvatlanság és hiperaktivitás ellen.

Miképpen lehet kihasználni a hatását cicáinknál?

Először is mindenképp ki kell tapasztalnunk azt, hogy hogyan reagál bajszos házi állatkánk a növényre. Ha például lefekszik és pihenni kezd akkor használhatjuk a macskamentát szoktatáshoz. Nem barátkozik meg a cica az új fekhelyével?Rakjunk egy kis zacskónyit az új helyre és hamar megszereti. Óriási sikert lehet aratni kis kedvencünknél azzal, ha macskamentával töltött játékot veszünk neki, mint például a Kong Cat Kitty Trasher.

Ne tartsunk a macskamentától!

Összegezve, nem kell félnünk attól, hogy bármiféle negatív hatása lenne a macskamentának cicáinkra, éppen ellenkezőleg, cicaparadicsomba jutnak állatkáink. Kijelenthetjük azt, hogy a növény mind gazdinak és kedvencének is kellemes kaland lehet!

macskamneta
“A kedvencem!”
Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések