Szerző

Szula Kata

Kategória

Macska

Olvasási idő
2 perc

Macska távoltartó házilag

Attól még hogy szereted a macskákat, nem biztos, hogy a szomszéd macskáinak is felhőtlenül örülsz. Sajnos néha szeretik a kertünk porhanyós talajába végezni a dolgukat, sőt összeszőrözik a nemrégen vett kerti ülőgarnitúrát. De annak sem örülünk, ha a gyerekek homokozójába végzik rendszeresen a dolgukat, vagy a lábtörlőnk büdös a macska pisitől.

Macska távoltartó házilag- azaz mit tegyél, hogy elkerüld a fentebb említett problémás eseteket?

  • Muszáj kitalálni valamit,  hiszen egy kerítés, egy háztető a ninja-képességekkel rendelkező cicákat nem állítja meg.
  • Valószínűleg egy fehér agyarakkal rendelkező kutyának elég hatásos lenne a fellépése, de nem mindenki szeretne kutyát tartani.
  • Tartsunk egy saját macskát, az majd távol tartja a többit,  hacsak nem szeret sok házibulit tartani.

Macska távoltartó házilag – mik a lehetőségeink?

A macskák távoltartásához soha ne használjunk vegyszereket, amelyek maradandó sérülést okozhatnak az állatban. Sok természetes szer létezik, amely távol tartja a cicát a kerttől, csak türelem is kitartás kell hozzá.

Készítsünk olyan folyadékpermetet amely borsot, eukaliptusz olajat, citromlé főzetet tartalmaz.

Ezzel aztán permetezzük le azokat a területeket, ahol a macskák szeretettel végzik a dolgukat. Állatkereskedésekben lehet kapni olyan spray-t, amit macskariasztóként árulnak, de magunk is elkészíthetjük ezt a keveréket.

macska ijedt
“Mi ez a kellemetlen szag?”

A kertészeti boltokban lehet kapni macskaűző növényt, amely távol tartja a cicákat.

Macskajaj (macskaűző, Coleus canina) levelei kerekdedek, zöldek, vagy zöld-fehér tarkák,  feltűnő erezettel rendelkeznek. A levelek a macskák többsége számára riasztó illóolajokat tartalmaznak, de egyáltalán nem mérgezőek. Virágok aprók, lilásak. Napos vagy félárnyékos helyre virágágyakba, vagy teraszedénybe, nagyobb cserepekbe is ültethető.

Érdemes a kritikus területek (terasz, homokozó) közvetlen közelében elhelyezni a cserepeket, ládákat.

macskaűző

 

Érdemes a kedvenc virágágyásokat felszórni fenyőkéreggel, apró murvával, , mivel a cicák nem szeretnek a szúrós, érdes talajon közlekedni a puha, párnás mancsukkal.

De a mozgás érzékelős locsoló is hatásos, mert a macskák utálják a vizet. A kerítésre is tehetünk dróthálót, de ezzel a saját macskánkkal is kitolunk (ha van).

És, ha mindez nem elég, apríts fel egy kis fokhagymát vagy hagymát és dobd szét a növények között. Garantáltan cicamentes övezetté válik a kerted!

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések