Szerző

Szula Kata

Kategória

Macska

Olvasási idő
4 perc

Macska Ivartalanítása – Minden Amit Tudni Érdemes

Eheti  blogbejegyzésünk témája a macska ivartalanítása. Cicusaink egészsége az egyik legfontosabb számunkra, mindent meg szeretnénk tenni annak érdekében, hogy hosszú, boldog éltetet éljenek. Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés a macska ivartalanítása. Lényeges tudni azt, hogy ez az egyik legpozitívabb dolog, amit tehetünk macskánkért.

Rengeteg előnnyel jár mind a tulajdonos, a kisállat, illetve a környezet számára is és nem utolsósorban az állatvédelem egyik alapja.

Szerencsére az orvostudomány fejlődésének köszönhetően, ma már az ivartanításra is rengeteg újszerű módszer létezik és habár a kisállat tulajdonosok talán sokallják a műtét árát, de hosszútávon mindenképpen megtérül.

A nőstény macskák évente többször ivarzik, az ivarzási időszak átlagosan 2-3 hétig tartanak, ha ezalatt nem termékenyülnek meg, az ivarzási időszak újrakezdődik.

cicamama

 

Macska ivartalanítás előtt – tüzel-e már a cica?

Mivelhogy vérzés a macskáknál csak csekély mértékben figyelhető meg, a nőstény macskáknál az ivarzási időszakot a viselkedésbeli változások jelzik. Rendkívül barátságosak lesznek, hemperegnek, dörgölődznek, fel akarják kelteni magukra a figyelmet. Olykor azonban agresszívvá is tudnak változni a macskák tüzelés alatt, megszökhetnek és hangosan nyávognak.

Nézzük meg eközben mit csinálnak a kandúrok. A hím macskák verekedéssel próbálják elnyerni a nőstény cicát, súlyos sérüléseket okozva egymásnak, illetve terület foglalás céljából bűzös vízületükkel szorgalmasan mindent megjelölnek.

Ha sikeres a párzás és a kedvencünk vemhes lesz, 9 hetes vemhesség után megérkeznek a kicsinyek, amelyeket a nőstények féltve őriznek és igyekeznek elrejteni a külvilág elől. Utána pedig jöhet a legnagyobb gond, a kiscicáknak gazdát kell találni.

A megoldás a macska ivartalanítása, de mégis pontosan mit jelent?

A macskát műtéti eljárás útján ivartalanítják, eltávolítják a petefészket, vagy esetleg a méhet is. Az eredmény egy és ugyanaz, a macska többé nem tüzel, így nem szaporodik. Fontos, hogy minden olyan macskán el kell végezni a beavatkozást, amelyet nem tenyésztés céljából tartanak.

kiscica

Ha még ezek után sem győztük meg Önöket, a bevezető végére jöjjön még egy fontos adat, a macskák szaporodási potenciálja 45-szöröse az emberek szaporodási potenciáljának, így elég, ha csak minden 45. cica hozna világra kiscicákat, még így is fenn tudnák tartani a macskapopulációt.

A műtét elvégzésének előnyei összegezve

Megszüntetjük a kedvencünk ivarzását, amely kellemetlen viselkedésbeli változásokkal jár, nem akar elszökni, illetve nem csalogatja a házhoz a kandúrokat. Nem tud évente többször szaporodni, fialni. Számos gyulladástól, betegségtől óvhatjuk meg a macskánkat, úgy, mint a rosszindulatú tejmirigy daganat, vagy a méh gennykórja. Továbbá számos betegség harapás, karmolás útján terjed, amelyet szintén elkerülhetünk azzal, ha például kandúr cicánkat időben ivartalanítjuk.

egészséges cica

 

Úgy döntünk, elvégeztetjük a műtétet, de mégis mennyi idősen ajánlott elvinni el az állatorvoshoz?

Nőstény macskák ivartalanítása bármilyen életkorban elvégezhető. Ha van rá lehetőségünk, minél hamarabb vigyük el állatorvoshoz, így a cicáinkat már hamar megóvhatjuk a fent felsorolt problémáktól, illetve így kevésbé viseli meg az állatot a műtét. A legajánlottabb a 12 hetes életkor, ez azért ideális, mert bizonyos macskák korán válnak ivaréretté, ha az ivarérés előtt elvégzik a műtét a tejmirigy daganat 90%-os bizonyosággal megelőzhető.

Kandúrcicákat is ajánlott ivartalanítani?

A válasz igen, megvédve őket így számtalan problémától és fertőzéstől, illetve így a kandúrcicánk nem akar majd elszökni és kellemetlen szagú vizelettel megjelölni a területeket. Bármelyik életkorban elvégezhető a műtét, amely során eltávolítják a heréket. Így a macska nem lesz többé tenyészthető.

Ivartalanítás előtti tudnivalók

Igyekezzünk a műtétet hat hetes kor után, illetve hat hónapos kor előtt elvégeztetni, így kevésbé viseli meg kedvencünket. Tüzelő nőstény macskát nem lehet műteni, így két ciklus között ajánlott elvégezni a műtétet.  A műtét előtt a cicánk fél napig nem ehet, a legjobb, ha csak a műtét napját megelőző napon eszik, és a műtét napján csak vizet iszik.

A műtét előtt mindenképpen jelentkezzünk be és  érdeklődjünk az árakról, mert a műtéti árak orvosonként változhatnak.

A műtétivartalanítás

A műtét fájdalommentes, kis vágással és kevés vérzéssel jár. Teljesen steril körülmények között zajlik, így nincs szükség további antibiotikumos kezelésre. A fájdalomcsillapításnak köszönhetően, kedvencünk már másnap tünetmentes. A felszívódó varratoknak köszönhetően, nem kell attól tartanunk, hogy esetleg a műtét helye begyullad.

Konklúzió

Cicánk ivartalanítása nagyon fontos, ha fontos számunka a kedvencünk védelme, gondoljunk arra, hogy mennyi veszélytől óvhatjuk meg őket, keressünk minél hamarabb egy állatorvost és foglaljunk időpontot.

Ha pedig attól félnénk, hogy a cicánk elhízik és lusta lesz, ez csak ezért lehet, mert sokkal nyugodtabb lesz és jobb étvágyú. De ha odafigyelünk a táplálkozásukra, akkor ezt a problémát is könnyen kiküszöbölhetjük, ha ivartalanított cicáknak való macskatápot adunk enni.

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések