Szerző

Szula Kata

Kategória

Kutya

Olvasási idő
3 perc

Lyme kór tünetei kutyáknál – avagy a borrelia burgdorferi

A Lyme kór napjaink rettegett fertőzése, amely nem csak minket embereket, de kis kedvencünket – a kutyánkat is megbetegítheti. De mik a lyme kór tünetei kutyáknál és honnan ismerhetjük fel hogy háziállataink megfertőzödtek?

Mi is az a Lyme kór?

Ahhoz hogy felismerjük a lyme kór tüneteit, ismerjük meg magát az okozóját. A Lyme kór egy baktérium ( Borrelia burgdorferi) ,amely  fertőzött kullancsok által kerül a kutyákba. A kullancs csípése után, a véráram segítségével szétszóródik, és főként az ízületekben huzamosabb ideig megtelepszik.

Veszélyben vagyunk-e, ha Lyme kóros a kutyánk?

A fertőződést nem lehet a kutyától közvetlenül elkapni. Azonban a kutyák a bundájukban hazaviszik ezeket az átkozott vérszívókat, és, így mi is kaphatunk egy fertőző kullancscsípést. Emiatt is fontos a kutyák kullancsok elleni védelme, hiszen megfelelő védelem után nem is kell keresni a lyme kór tüneteit.

De előfordulhat megbetegedés a fertőzött kutya vizelete révén is.

Lyme kór tünetei kutyáknál

Jellemző a csípés körül kialakuló bőrpír a fertőzés korai szakaszában, azonban kutyáknál a hosszú, de még a rövid szőr miatt sem fedezhető fel. Sok esetben úgy alakul ki a kutyában fertőzés, hogy a tulajdonos nem is vesz észre semmit. A tünetek hetekkel vagy akár hónapokkal a fertőződést követően jelentkeznek

lyme kór tünetei_kutya

Mi az, ami feltűnhet a Lyme-kór tünetei közül?

  • Leginkább a kutya étvágytalansága
  • A Lyme kór tünetei közül az egyik legfontosabb az ízületek fájdalmassága miatt a beteg kutyákra jellemző óvatos járás, sántaság
  • Magas láz
  • Szőrhullás
  • Hányás

Persze ezek összekeverhetőek más betegség tüneteivel is, így ha felmerül bennünk a gyanú, a következő lépés a kutya vérmintájának laboratóriumi vizsgálata.

Hogyan gyógyítható a betegség?

Ha odafigyelünk, a Lyme-kór tünetei kutyáknál viszonylag korai felismerést tesznek lehetőve. Legalább 6 hetes speciális antibiotikum kezeléssel gyógyítható. Az állatorvosok természetesen jól felkészültek. Azonban mint minden betegség esetében a legjobb orvosság a megelőzés!

Hogyan előzhető meg a Lyme kór?

Elsődleges fontosságú a kutya megóvása a kullancsok csípésétől. (Olvasd el a Bolhás a kutyám, mit tegyek? c. cikkünket!) Emellett, ha gyakran járnak kullancsokkal erősen fertőzött területekre kirándulni, tanácsos kutyájukat beoltatni Lyme-kór elleni vakcinával is.

A többihez hasonlóan ezt az oltást is évente, célszerűen február-március tájékán (a kullancsszezon előtt) szükséges ismételni, hogy a kutya védettségét fenntarthassuk.

Az élősködők ellen többféle védekezési módszer is segíthet:

  • ún. spot-on csepegtető oldatok
  • bolhanyakörvek
  • rágótabletták
  • szabadforgalomban nem kapható, vényköteles gyógyszerek.

Ezeket érdemes folyamatosan rotálni, hogy az immunitást elkerüljük. Az élősködők elleni szerekre és a védekezésről egy részletes, hosszú cikket tervezünk a közeljövőben.

Hogyan távolítsam el a kullancsot a kutyámból?

Ajjaj, de mi történik, ha már kullancs van a kutyuson? Fontos a rendszeres vizsgálata a kutyánknak.

Ha a kullancs több mint 12 órán át a kutyában marad fertőzést okozhat. Ugyanakkor a fertőzés kockázata először alacsony. Az állaton töltött idővel viszont exponenciálisan növekszik.

A kullancseltávolításhoz speciális csipeszek szükségesek.  Vigyázzon, hogy ne nyomja szét ujjaival a kullancsot, ugyanis a Lyme-kór kórokozója a bőrön át is bejuthat az ember szervezetébe. A közhiedelemmel ellentétben, soha ne kenje be a kullancsot olajjal vagy krémmel, mivel így elpusztul, de a bőrből nem esik ki!

Emellett gyomortartalma bekerül a sebbe, így könnyen fertőzést okozhat.

lyme kór tünetei
Ne engedjük, hogy kutyusaink betegek legyenek!

Élősködők elleni termékeink megfelelő védelmet biztonsítanak a kullancsok ellen, akár 8 hónapon keresztül – így a Lyme kór is megelőzhető.

 

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések