Vesztfáliai tacskókopó

Vesztfáliai tacskókopó: játékos kedves kutyus, vadászkutyaként is használják
Vesztfáliai tacskókopó
Kutyafajta eredeti neve:
Vesztfáliai tacskókopó
Egyéb megnevezés:
Canis lupus familiaris, Westphälische Dachsbracke, Westphalian Dachsbracke
FCI Fajtacsoportja:
VI. Kopók és rokon fajták

A vesztfáliai tacskókopó egy alacsony, de erős testfelépítésű fajta, kinézetében hasonlít a német kopóhoz. Aktív és vidám természetének köszönhetően kiváló családtag tud lenni, emellett jól kijön a gyerekekkel és ha kiskorától tanítva van akkor más kutyákkal, macskákkal vagy egyéb háziállatokkal is együtt tud élni.  Más kutyákkal és kölyökkorától elkezdett szocializációval jól kijön egyéb háziállatokkal, macskákkal is.

Ez a fajta kutya jobban szeret a lakásban lakni, mert igényli gazdája közelségét.

Ügyelni kell arra, hogy a kutya mozgásigénye igen nagy, így főképp ha lakásban van tartva, napi legalább egy órát kell sétáltatással tölteni.

A Vesztfáliai tacskókopó felépítése és megjelenése

Kisméretű, alacsony kutyafajta, színe és mintázata hasonlít a német kopóhoz, de testfelépítése zömökebb.  Feje keskeny és hosszúkás, fülei szélesek és lelapulóak.  Szaglása nagyon fejlett, természete is szívós és bátor, ezek miatt válik kiváló vadászkutyává.

Szőre sűrű, durva és lelapuló. Bundájának színe változatos, a vöröstől a sárgáig terjed, fekete köpeny vagy nyereg lehet rajta és előfordulhatnak fehér jegyek is. Általában pofája vörösesbarna, arcorri része, szügye, mancsai és farokvége fehérek, teste pedig fekete.

A Vesztfáliai tacskókopó tulajdonságai

MÉRET

A felnőtt vesztfáliai tacskókopó 30-38 cm marmagassággal rendelkezik.

SÚLY

A felnőtt kutyák ideális testtömege 15-18kg között van.

SZEMÉLYISÉG

Igazán kedves, életvidám kutyus, rendszerint fajtársaival és más háziállatokkal is zavartalan a kapcsolata.

HELYIGÉNY

Kis termete miatt, helyigénye nem nagy, szeret a lakásban is lakni, ahol közelebb lehet gazdáihoz.

AKTIVITÁS

Mozgásigénye igen nagy, szereti a hosszú sétákat és a póráz nélküli csatangolást. Ajánlott napi legalább egy órát sétáltatni.

GYEREKEK KÖRÜL

Barátságos és kedves természete miatt kiválóan kijön a gyerekekkel, jó játszótársnak bizonyul.

VEDLÉS

A kutya szőrzete nem sok gondot okoz, elég hetente egyszer átkefélni, vedlési időszakban ajánlott gumikefét használni.

UGATÁS

Kutyától függ, hogy mennyire ugatós, de betanítható, hogy parancsra abbahagyja. Idegen érkezését ugatással jelzi.

VÉDELMEZÉS

Bár természete alapvetően kedves, gazdája távollétében mégis megfelelő módon őrzi a házat a betolakodóktól.

KIKÉPZÉS

Tanítása egyszerű, de figyelni kell arra, hogy mivel szeret póráz nélkül sétálni, legfontosabb a "hozzám" parancsot megtanulnia.

Vesztfáliai tacskókopó nevelése

A vesztfáliai tacskókopóra egyaránt jellemző a függetlenség és a gazdája iránti odaadás. A nevelése általában elég egyszerű, de figyelembe kell venni, hogy a kutyákat eredetileg vadászkutyának tenyésztették, ami azt jelentette, hogy a vadakat önállóan kellett nyomon követniük és felkutatniuk, ami miatt el kellett távolodniuk gazdájuktól és önálló döntéseket kellett hozniuk. A nevelés során ezért a legnagyobb figyelmet a “hozzám!” parancsra kell szentelni, hiszen szeretnek póráz nélkül is sétálni, és bár szag alapján vissza tudnak találni a helyhez ahol gazdájuk elengedte őket, azonban ez már nagyobb tömegben nem biztos hogy sikerül nekik.

Kiskorától kezdve ha nevelve van, akkor fajtársaival vagy akár macskával és más háziállatokkal is jól kijön.

Vesztfáliai tacskókopó etetése

A vesztfáliai tacskókopó egy kisméretű fajtának számít, ezért az etetéséhez méretének megfelelő tápot kell választani, emellett a táp kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy alapvetően nagy a mozgásigénye is, de egy lakásban tartott vagy egy vadászkutyaként használt kutyának más-más lesz a tápanyag igénye.

Ajánlott tápanyagmennyiség napi 40-50 dkg (körülbelül 800-900 kalória), amit 2 étkezésre javasolt elosztani.

A Vesztfáliai tacskókopó számára ajánlott tápok

A Vesztfáliai tacskókopó története

A fajta Németországból származik, XIX. század végéről, amikor az 1880-as években a vadászterületek csökkenése miatt kisebb lábú, alacsonyabb, nehezebben észrevehető kutyákat kezdtek el tenyészteni.

A „Bracke” megnevezés a hetedik században jelent meg, amikor elkezdte kiszorítani a kopókra addig használt „Segusier” szót. Először Marculf szerzetes egyházi tárgyú írásaiban bukkant fel ez a szó. A középkorban elsősorban a csapázó (vadat nyomon követő, felkutató) kutyákat nevezték Brackénak, majd a XIX. századtól általánosságban a hangosan vadászó ebeket. Habár maga a Dachsbracke kifejezés igen újkeletű, Ludwig Beckmann és Otto Grashey kinológusok 1886-ban írták le először, rövid lábú kopók már Nagy Károly idején is léteztek. Bár a vesztfáliai tacskókopó a német kopó rövid lábú változata, de önálló fajtának számítanak.

Vesztfáliai tacskókopó tartása - mire érdemes figyelni?

A vesztfáliai tacskókopók alapvetően egészséges kutyafajták, akár 10-12 évet is megélnek. Néhány probléma náluk is előfordulhat, amire érdemes figyelni: fül megfertőződései, hátfájdalmak, vadászsérülések és a szem megbetegedései.

 

A Vesztfáliai tacskókopó gyakori betegségei

Előfordulhatnak a tacskókopónál a fülek gyulladásai, mivel hosszú és lelogó füleik vannak. Ezt a gazdi abból veheti észre, hogy a kutyusa a kelleténél többet vakarja a fülét és a a hallójáratok vörösek és duzzadtak ( melyhez akár kelletlen szag is tartozhat).

Tekintve a fajta hosszú hátát és a tényt, hogy felmenői között található a tacskó is, ez a fajta hajlamosabb a háti problémákra mint egy átlagos kutya. A problémák az izomláztól kezdve a komolya problémákig (pl.:IVDD – Intervertebral Disc Disease)  is terjedhetnek, ezért fontos, hogy az első alkalommal ahogy háti fájdalmakat vagy nehéz járást észlel a kutyájánál azonnal vigye el egy állatorvoshoz alaposabb kivizsgálásra, hogy meg lehessen előzni a nagyobb problémák kialakulását.

Mivel sokan használják ezt a kutyafajtát vadászatokhoz is, könnyen előfordulhatnak különböző vadászbalesetek is. Az erdőben és más állatokkal való érintkezés során sokkal valószínűbb, hogy tépések és harapások érik őket, mint azokat a társaikat akiket egy lakásban tartanak. Minden vadászat után különös figyelmet kell szentelni a kutyának, mert izgatottságuk miatt nagyon jól el tudják rejteni fájdalmukat.

 

Vesztfáliai tacskókopó fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp