Vadkacsavadász retriever

Kanadából származó, közepes méretű, rókavörös színű vadászeb
Vadkacsavadász retriever
Kutyafajta eredeti neve:
Vadkacsavadász retriever
Egyéb megnevezés:
Nova Scotia Duck Tolling retriever, Little River Duck Dog, Toller, Nova Scotia Retriever
FCI Fajtacsoportja:
VIII. Retrieverek – hajtókutyák – vízi vadászok

A vadkacsavadász retriever egy Kanadából származó, közepes méretű vadászeb, amely hazánkban egyenlőre nem túl ismert. A hat retriever közül ez a legkisebb termetű.

Retriever társaihoz hasonlóan vadászkutyának tenyésztették ez a fajta kifejezetten a vadkacsákra specializálódik. Izmos, energikus, kitartó és okos kutya, mely könnyen tanítható, ezért kiválóan alkalmas agility-re.  Nagyon erős és jó úszók.

A Vadkacsavadász retriever felépítése és megjelenése

Kinézetében hasonlít az arany retrieverre, feje finoman körvonalazott, szeme sötétbarna. Fülei háromszög alakúak, közepes méretűek, magasan tűzöttek és lelógóak. Háta széles, ágyéka izmos, mellkasa mély, fara kissé lejtős.

A kutya testét puha, selymes, hosszú szőr borítja, melynek színe a vörös és a narancs különböző árnyalatai, a szügyén, a lábain, vagy a farkán  előfordulnak fehér foltok. Fedőszőre közepes hosszúságú és puha, aljszőrzete sűrű és a fedőszőrtől is puhább. Kétrétegű bundája elengedhetetlen volt, hogy a jeges vizekben is tudjon vadászni.

A Vadkacsavadász retriever tulajdonságai

MÉRET

A felnőtt vadkacsavadász retriever szukák 45-48 cm magasak, míg a kanok 48-51 cm-esek.

SÚLY

A felnőtt nőstények 17-20 kg között vannak, míg a hímek 20-23 kg között.

SZEMÉLYISÉG

Társaságkedvelő, emberszerető, intelligens kutya, általában más háziállatokkal is jól kijön.

HELYIGÉNY

Nagy mozgásigényük miatt semmiképpen sem ajánlatos őket lakásban tartani.

AKTIVITÁS

Sportos fajta, sok mozgásra van szüksége, leginkább úszásra és az eldobott játék visszahozására.

GYEREKEK KÖRÜL

Gyerekek körében is játékosak és nyugodtak, ez a fajta jól tudja kezelni a gyerekek viselkedését is.

VEDLÉS

Dupla szőrkabátjuk és hosszú szőrük van, de vedlési szezonban napi keféléssel kordában lehet tartani vedlésüket.

UGATÁS

Általában csak veszély esetén vagy figyelmeztetésként ugatnak.

VÉDELMEZÉS

Idegen állatoktól védelmezi otthonát, de idegen emberek érkezésekor inkább visszavonul.

KIKÉPZÉS

Bár nagyon okos és intelligens kutyának számítanak, figyelmük gyorsan elterelődik és unottak lesznek, ez megnehezíti tanításukat.

Vadkacsavadász retriever nevelése

Mivel kifejezetten okos és intelligens fajta, ezért gyorsan és szívesen is tanul parancsokat. Jó teljesítményt érhet el kutyás sportokban, sokan használják ezt a fajtát agility-re.

Tanításánál határozottnak és állhatatosnak kell maradnunk, mert ez a fajta hajlamos gyorsan megunni a tanítást és könnyen el is terelődik a figyelme, így fontos, hogy a tanulási szakaszok rövidek legyenek, jó hangulatúak és kihívást jelentőek.

Fontos még kölyökkorában (10-12 hónapos korától) figyelni a megfelelő szocializálódásra, hogy képes legyen igazi kapcsolat kialakítására az emberekkel és akár más háziállatokkal is. Ez nem az a kutyafajta, amelyet naphosszat a lakásban lehet hagyni, sok figyelmet igényel, különben hajlamos az agresszióra, az ugatásra, a lyukak ásására és dolgok megrágására.

Vadkacsavadász retriever etetése

A vadkacsavadász retriever egy aktív sportos fajta, ezért mindenképpen egy jó minőségű, energetikus kutyáknak kifejlesztett tápot kell választani számukra. Ajánlott száraztáppal etetni őket, mert az megelőzi a fogszuvasodást, az ínybetegségeket és a rossz leheletet.

Egy felnőtt kutyának átlagosan 70 dkg tápanyag mennyiségre van szüksége, ezt ajánlott napi 2 adagra osztani.

A Vadkacsavadász retriever számára ajánlott tápok

A Vadkacsavadász retriever története

A fajta angol neve Nova Scotia Duck Tolling Retriever, amit annak a különös technikának köszönhet amellyel a kacsákat lövőtávolságba csábítja a parton való “táncolással”, ennek a neve tolling. A kanadai micmac indiánok csodálták a rókák azon képességét, hogy a kacsákat magukhoz csalogassák és a kutyáikat ők is ilyen módon tanították.

A kanadai Új-Skóciában található Little Rock környékén élő vadászok keresztezték a micmac indiánok kutyáit Golden retrieverrel,  Labradorral, Cheesapeake Bay retrieverrel, Simaszőrű retrieverrel, Cocker spániellel, Ír szetterrel és Border Collie-val. A keresztezéseknek az eredménye egy közepes méretű, vörösszőrű kutya volt, határtalan energiával, amit Little River Duck Dog-nak neveztek.

Több mint egy évszázadig ez a fajta csak az ottani vadászok számára volt ismert, amikor is a Canadian Kennel Club elismerte a fajtát és új nevet adott neki: Nova Scotia Duck Tolling Retriever, magyarul a Vadkacsavadász retriever. 2003-ban az American Kennel Club által is elismert fajtává vált.

Vadkacsavadász retriever tartása - mire érdemes figyelni?

Legjobban ennél a fajtánál a nagy mozgásigény kielégítésére kell figyelmet szentelni és a megfelelő szocializálódásra, ezek fontosak nehogy túlságosan megrágcsáljon dolgokat. Hajlamos néha makacsságra és saját döntésekre, de megfelelő neveléssel ezek nem jelentenek problémát.

A Vadkacsavadász retriever gyakori betegségei

Az 1 évesnél idősebb kutyák 80%-ánál merülnek fel fogászati betegségek és ez alól a vadkacsavadász retrieverek sem kivételek, sőt ők különösen hajlamosan ilyesfajta betegségekre. H a nem előzzük meg, vagy kezeltetjük ezeket a betegségeket kutyusunk akár a fogát is elvesztheti, amely később vese, máj, szív és ízületi problémákhoz is vezethet. Ajánlott különböző fogtisztító falatokat adni kutyánknak és rendszeresen kivizsgáltatni állatorvossal.

Ez a fajta is ki van téve az olyan gyakori kutyákat érintő vírusoknak és megfertőződéseknek, mint például a kutya-parvovírus, amely a parvovírus okozta bélgyulladás. Tünetei a véres hasmenés és a jellegzetes szagú ürülék. Ha ilyet tapasztal kutyájánál azonnal vigye állatorvoshoz, mert ez a kölyökkutyáknál akár halálhoz is vezethet.

Vadkacsavadász retriever fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp