Újfundlandi

Kanadából származó, erős, masszív testfelépítésű, de mégis kifejezetten szelíd és barátságos kutyafajta.
Újfundlandi
Kutyafajta eredeti neve:
Újfundlandi
Egyéb megnevezés:
Newfoundland dog, Newfoundlander, The Gentle Giant
FCI Fajtacsoportja:
II. Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák

Az újfundlandi egy Kanadából származó erőteljes és masszív testfelépítésű kutyafajta, mely méretei és súlya ellenére egy kifejezetten szelíd és barátságos. Az újfundlandit tartják a retrieverek ősének.

Könnyen kezelhető és könnyen tanítható kutya, ezért szeretik engedelmességi versenyekre járatni, de alkalmazzák mentőkutyaként és őrző-védőnek is kiváló. Tulajdonságai miatt kiváló családi kutya, hiszen mindenkivel barátságos és a gyerekeket is imádja.

A Újfundlandi felépítése és megjelenése

Az újfundlandi testfelépítése, masszív, erős és izmos, ez viszont nem akadályozza a futásban vagy mozgásban. Testhossza a martól a fartőig mérve megegyezik marmagasságával. Háta széles és vízszintes. Szőrzete kétrétegű és vízálló, így bármilyen időben szeret úszni

Nyaka kifejezetten izmos és erőteljes, ami lehetővé teszi a feje méltóságteljes tartását. Feje széles és masszív, a hímeké sokkal inkább mint a nőstényeké. Füle háromszög alakú és a fejhez lapuló.

Lábai izmosak és erős csontozatúak, mancsai nagyok, formásak és előrenéznek. Különlegessége, hogy lábujjai között hártya húzódik, megkönnyítve a vízben való közlekedést.

A Újfundlandi tulajdonságai

MÉRET

A felnőtt kanok marmagassága 68-75 cm, míg a szukáké 62-70 cm.

SÚLY

A felnőtt újfundlandi ideális testtömege 57 és 70 kg között van.

SZEMÉLYISÉG

Kinézete ellenére, türelmes, kedves, szelíd kutya, idegenekkel, más háziállatokkal és kutyákkal is jól kijön.

HELYIGÉNY

Óriási méretük ellenére, kis helyekhez is jól alkalmazkodnak, ha a szükséges mozgásmennyiséget megadják nekik.

AKTIVITÁS

Mikor munkáról van szó alapvetően fáradhatatlanok, de otthon szeretnek lustulni és sokat feküdni. Mindennapi séta és játék elegendő mozgás számára.

GYEREKEK KÖRÜL

Szeretnek gyerekekkel játszani és kifejezetten türelmesek és jámborak is velük. Általában szeretik nyalogatni őket.

VEDLÉS

Vedlési szezonban kétrétegű szőrzete nagyon gyakori kefélést igényel, ezen kívül vedlése átlagos.

UGATÁS

Esetenként ha jelezni akarnak valamit, vagy magányosak ugathatnak, de alapvetően csendes kutyának számítanak.

VÉDELMEZÉS

Nem kifejezetten agresszívak, de a családjuk körében éberek és védelmezőek kifejezetten a gyerekekkel kapcsolatban.

KIKÉPZÉS

Átlag feletti intelligenciájuk miatt könnyen tanítható fajta, de néha makacsak ezért tanításukhoz türelem szükségeltetik.

Újfundlandi nevelése

Az újfundlandi egy kifejezetten intelligens és okos fajta, emiatt tanítása egyszerű. Könnyen megtanul új dolgokat, de fontos türelmesnek lennünk kutyánkkal, mert nem szereti a hosszú foglalkozásokat és makacsságra is hajlamos. Tanítás közben mindenképpen maradjunk nyugodtak és kiegyensúlyozottak, mert ez a fajta megérzi az idegességet gazdája hangjában és nem fogja teljesíteni a parancsot.

A pórázzal való sétálást már kiskorától tanítani kell neki, hogy mire felnőtt és nagy méretű lesz akkor is engedelmesen viselkedjen sétáltatás közben.

Újfundlandi etetése

Óriási méreteire tekintettel nem meglepő, hogy az újfundlandi kutyáknak nagy mennyiségű tápra van szükségük egészségük megőrzéséhez. Ha ez a fajta háziállatként van otthon tartva és nem munkakutyaként használják akkor hajlamos a lustaságra és a heverészésre, ezért ügyeljen arra, hogy a megfelelő mennyiséget adja kutyájának, nehogy elhízzon.

Az ajánlott napi tápanyagmennyiség 120-130 dkg nagyjából 2000 kalóriányi táp. 

A Újfundlandi számára ajánlott tápok

A Újfundlandi története

1100 körül érkeztek a vikingek a kanadai Új-Fulland szigetére, magukkal hozva a nagy fekete medvekutyákat is, melyek aztán keveredtek az ottani őshonos kutyákkal. Később, az európai halászok érkezésekor több különböző fajta is közrejátszott a fajta alakulásában, de legfontosabb ősi tulajdonságai megmaradtak. 1610-ben, amikor a sziget gyarmatosítása megkezdődött az újfundlandi már birtokában volt a fajtára ma is jellemző tulajdonságokkal, melyek segítségével képes volt zord időjárásban is nehéz súlyok húzására és akár a tenger viszontagságaival megküzdve életek mentésére.

A fajta leghíresebb vízimentő akciója 1815-ben volt, amikor I. Napóleon francia császár Elba. szigetéről,  a száműzetéséből menekülve vízbeesett és egy újfundlandi sietett a segítségére.

Újfundlandi tartása - mire érdemes figyelni?

Kétrétegű szőrzete miatt a nyári a melegtől vagy a fűtött lakástól nem érzik kellemesen magukat, ajánlott a trimmelés és nyírás, hogy jobban bírják az időjárást. Gyakori hidegvizes fürdetés vagy tavakban úszkálás is jót tesz neki és lehűti. Ha ezekre nem szentelünk elég figyelmet a meleg időjárás következményeként egészsége leromolhat és betegségekre is fogékonyabb lesz.

A Újfundlandi gyakori betegségei

Számos betegség, amelyik az újfundlandi kutyákkal kapcsolatosan felmerül vagy öröklött betegség vagy nagy gyakorisággal előforduló betegség a fajtánál.

Nagy méretei miatt ez a fajta hajlamosabb ízületi betegségekre más fajtáknál. Általánosságban 4-ből 1 újfundlandinak van rendellenes csípője és 4-ből 1-nek rendellenes könyöke. A csípő és könyök diszplázia azok a betegségek, amelyek ellen a legtöbbet azzal tehetünk, ha kutyánkat egészséges testsúlyban tartjuk és nem engedjük elhízni.  A hátsó lábaikban található szalagok is hajlamosabbak az elszakadásra. Mindezek az ortopédiai betegségek sántaságot és fájdalmat okoznak, és drága műtétet igényelhetnek.

Az újfundlandi a kutyafajták közül beletartozik abba a top 10 fajtába amelyek leginkább hajlamosak a hirtelenszerű gasztrointesztinális szindróma, másnéven a puffadásra, amely akár pár óra alatt a kutya halálához vezethet.

Az öröklött betegségek megelőzésére sajnos nincs kifejezett módszer, de a nem öröklött betegségek megelőzése érdekében ajánlott figyelni az egészséges táplálkozásara a megfelelő mennyiségű mozgás biztosítására és a rendszeres állatorvosi vizsgálatokra.

Újfundlandi fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp