Mopsz

IX. Társasági kutyák
Egyéb megnevezése:
Carlin, Chinese pug, Dutch Mastiff, Mini Mastiff, Dutch bulldog

Tartalomjegyzék

Mopsz tulajdonságai

Méret

A felnőtt mopsz kb. 25-35 cm magas. Zömök testfelépítésüek, alkatuk szögletes.

Személyiség

A mopsz igen kedves, bájos és társaságkedvelő kutya, amely erősen kötődik a gazdájához és a családjához. Játékos, de nem zajos, nagyon évezi a figyelmet.

Aktivitás

Méretükből adódóan mozgásigényük kicsi. Napi egyszeri séta és sok játék elegendő mozgás számukra.

Vedlés

A mopsz jelentősen vedlik, dús szőrzete miatt, de rendszeres kefélés mellett minimálisra lehet csökkenteni vedlését.

Védelmezés

A mopszok kedves és társaságot kedvelő kutyák és mélységesen hűségesek, ezért bár nem küzdenek meg a betolakodókkal, de érkezésükről értesítik gazdájukat.

Súly

A felnőtt kutyák ideális testtömege 6,5 és 8,5 kg között van.

Helyigény

Kis termete és nyugodt természete miatt, nem igényel nagy helyet, lakásban is ideálisan tartható.

Gyerekek körül

A kisgyerekek tökéletes játszótársai, mert nyugodtak és egyáltalán nem agresszívek.

Ugatás

A mopszok átlagos mennyiségűt vagy kevesebbet ugatnak, de jellemző rájuk a horkolás, zihálás és horkantás.

Kiképzés

A többi kutyafajtához képest kevésbé fogékonyak a tanulásra, és hajlamosak a makacsságra, de mindezek ellenére meg tudnak tanulni és végrehajtani trükköket.

A mopsz az egyik legősibb kutyafajta, feltehetőleg már időszámításunk előtt tenyésztették Kínában.

A különleges megjelenése, hűségessége és elbűvölő viselkedése teszi a kutyaimádók egyik kedvencévé ezt a kutyafajtát. A mopszok rendkívül jó természetűek és nyugodtak, így igazi családi kutyának számítanak.

Igazi társas lények, jól kijönnek a gyerekekkel vagy akár más háziállattal is.

Azonban, mint minden kutyafajtánál, náluk is vannak különböző veszélyek és kihívások, amelyekkel egy gazdinak meg kell küzdenie, mint például az, hogy az átlagnál nehezebb tanítani őket.

Átlagosan 10-12 éves kort érnek meg.

Mopsz felépítése és megjelenése

Kisméretű, köpcös kutya rengeteg egyedi külső jellemzővel. Könnyen felismerhetőek kidülledő nagy szemükről, mely mindig kíváncsian kémleli a környezetet. Feje kerek, orra lapos és pofáját mély ráncok redőzik. Fülei háromszög alakúak és előrehajlóak, a fülhegy a fejhez simul a szemmagasságában.

A mopszok teste masszív izmokból áll és négyzet alakú. Rövid, enyhén ívelt nyakuk van és hátuk vízszintesen egyenes. Rövid, erős lábakkal rendelkezik és a mopsz farka kunkorodó Q betűre hasonlít, amely magasan, a csipőn helyezkedik el. Bundája puha és egyenes, színe lehet fekete, sárga, ezüstszürke, barackszínű.

Mopsz nevelése

A mopszok nevelésére sok türelemre és kitartásra van szükség, hiszen hajlamosak a makacsságra. A legnagyobb motivációt a jutalomfalatok jelentik számukra, hiszen imádják a hasukat. Először érdemes az “Ül” vezényszót megtanítani kutyusunknak, hogy megakadályozzuk, hogy felugráljon, ha akar valamit.

A napi sétáltatások során fontos, hogy eleinte ne nyakörvet használjunk, mert a mopszoknak alapvetően nehéz a légzés, ezért a nyakörv fojtogatná őket, helyette alkalmazzunk hámot. Később ha megtanítjuk nekik a “Maradj” parancsot átválthatunk a nyakörvre.

Mopsz etetése

A kutyánk egészségének megőrzése érdekében nagy figyelmet kell szentelnünk etetésének. A  mopszok bár kistermetű kutyafajták, de a kölykök mégis gyorsan nőnek, ezért ügyelni kell a megfelelő és jó minőségű táp kiválasztására. A kölyökkutyákat 6-9 hónapos korukig napi 3-4-szeri alkalommal ajánlott etetni, hiszen kölyökként egyszerre nem tudnak sokat enni, később tanácsos a napi 2-szeri etetés.

A felnőtt kutyák ideális napi tápanyagigénye 25 dkg.

A konzerves tápok helyett javasolt kutyánkat száraztáppal etetni, mert ezzel megakadályozhatjuk a fogínysorvadást és a fogak kihullását. A táp kiválasztásánál emellett ügyeljünk arra is, hogy szójamentes legyen, mert sok mopsz allergiás a szójára. A száraztáp mellé pedig mindig ügyeljünk a megfelelő vízmennyiség biztosítására.

A mopszunkat lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban etessük meg, mert percre pontosan megérzik az etetés idejét.

Mopsz számára ajánlott tápok

Mopsz története

Kínából származik, bár egy darabig holland származásúnak hitték.

A mopsz eredetileg egy kisméretű, nem dolgozó masztiffnak tenyészthették ki, amit aztán elkényeztettek.

Egy ideig ritka, rendkívül értékes állatnak számított a Csou dinasztia alatt (ie. 5-4 század). Csak a legjobb hússal és rizzsel etették. Egy császári mopsz eltulajdonítása főben járó bűnnek számított és halálbüntetés járt érte.

Kb. a 16. században kezdett elterjedni Európában, amikor az arisztokraták elkezdték kedvtelésből tartani a mai Hollandiában, Angliában és Skóciában.

Mára (hála az internetes cuki kutyás videóknak), a mopsz az egyik legnépszerűbb kutyafajta.

Mopsz tartása - mire érdemes figyelni?

Ha kis kedvenced egy mopsz, sajnos fel kell rá készülni, hogy ez a fajta pár örökölt egészségügyi problémával küzd. Ez a tenyésztés eredménye. Az orrukon keresztül nehezen vesznek levegőt, így nem jutnak elég oxigénhez.

Ezenkívül pár komolyabb betegség is gyakrabban üti fel a fejét náluk, mint pl: allergiák, rák, enchephalitis, különböző légúti szindrómák, stb.

A mopszok bundáját érdemes gyakran kefélni. Bár szőre rövid, tavasszal és ősszel nagy mennyiségű szőrt vedlik. Egy speciális kutyafésűvel vagy fésűkesztyűvel ez könnyen megoldható.

A mopszok nem valami nagy futók – egy átlagos mopsz kb. max. 8-10 km/h-t tud elérni.

Mopsz gyakori betegségei

A mopszok más kutyáknál jobban hajlamosak az elhízásra, amit a megfelelő minőségű táp kiválasztásával és a rendszeres mozgással kiküszöbölhetünk. Etetésnél mindenképpen kerüljük a zsíros ételeket és a jutalomfalatokkal is óvatosan bánjuk, hiszen ez a fajta imádja a hasát.

A különböző bőrbetegségek kialakulásának megelőzése érdekében gyakran tisztítsuk ki a nyakon és a pofán található bőrredőket, hiszen itt különböző koszok, szennyeződések, bolhák és nyáron akár az izzadság is bent ragadhat. Egy nedves törlőkendővel érdemes minden nap áttörölni ezeket a bőrfelületeket és heti rendszerességgel kutyák számára kifejlesztett bőrápolóval bekenni, hogy megelőzzük a bőr kiszáradását.

A mopszok hatalmas, kidülledő szemekkel rendelkeznek, amik miatt hajlamosak különböző szembetegségek elkapására. A szaruhártya-fekély vagy a fekélyes szaruhártya gyulladás a leggyakoribb szembetegség a mopszoknál. Okozhatja sérülés, szemszárazság, fertőzés, idegen test (pl.: homok vagy akár egy szempilla is). A betegség felismerhető abból, hogy kutyánk könnyezik, kancsalít, kerüli a fényt. Az első alkalommal amint ezek felmerülnek forduljunk állatorvoshoz! A megfelelő kezelés enyhíti a kutyus fájdalmait és megakadályozza a további szemkárosodást. A hályog is a súlyos szembetegségek közé tartozik, melyet sérülés, gyulladás vagy cukorbetegség is okozhat. Ennek során olyan mintha a kutya egy fátylon keresztül látna, könnyen észrevehető, hiszen kutyánk látása zavarossá válik és megjelenik rajta egy fehéres-szürkés réteg. Fontos, hogy a tünetek jelentkezése esetén azonnal állatorvoshoz fordulni, mert ha nincs megfelelően kezelve zöldhályogot és vakságot is okozhat.

Mopsz fajta számára ajánlott termékeink

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kérdésed van?

Legnépszerübb bejegyzések