Bordeaux-i dog fekszik
Kutyafajta eredeti neve:
Bordeaux-i dog
Egyéb megnevezés:
Bordeauxdogge, Bordeauxdog, Bordeaux Mastiff, French Mastiff, Dogue de Bordeaux, Bordói dog
FCI Fajtacsoportja:
II. Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák

A bordeaux-i dog kiváló házőrző és családi kutya, nyugodt, kiegyensúlyozott, nagyon ragaszkodó és kedveskedő a családjához, idegenekkel szemben barátságos, nyitott. Kifogástalan társas viselkedésű, gyerekekkel jóindulatú, és többedmagával is jól tartható. Az érzékeny kolosszus a legjobban a szeretetteli, következetes nevelésre reagál, elég a hangfekvés, hogy megtanítsuk a kutyának, mit szabad és mit nem.

A keménység csak elrontja. A dogue de Bordeaux, ha egyszer megnevelték, engedelmes, nem hajlamos a csavargásra. Nem kimondottan futkosni szerető kutya, mozgásra és élettérre azonban szüksége van. A bordeaux-i dog kitűnő őrző- és védőkutya, amely sohasem támad ok nélkül, és megbízható érzékkel rendelkezik a komoly fenyegetés észleléséhez.

A család minden tagját szereti, igen ragaszkodó természetű, gyengéd és hűséges. Gyerekekkel szemben elnéző, azokat bátran védelmezi. A háziállatokkal jól megfér, bár ehhez a megfelelő idejű szocializáció elengedhetetlen.
Idegenekkel szemben eleinte bizalmatlan, de ha gazdája jelzi szívesen látott vendég, ő is azonnal elfogadja.

Fajtársaival szemben mindig dominánsan viselkedik, ezért erre feltétlen oda kell figyelni.

A Bordeaux-i dog felépítése és megjelenése

bordeaux-i dog megjelenése egy zömök atlétára emlékeztet. Széles mellkasa a könyöke alá ér. Teste könyök mögött mért kerületének 20–30 cm-el meg kell haladnia a marmagasságát. Széles és izmos háta vízszintes, marja jól kirajzolódik.

A bordeaux-i dog lábai erősek és izmosak, vastag csontokkal és erőteljes, zárt viszonylag rövid mancsokkal. Az enyhén ívelt, ám igen izmos nyak kerülete csaknem azonos a koponyáéval (a fül előtt mérve) a lebernyeg a toroktól a mellkasig húzódik. Feje igen nagy, szögletes, széles és viszonylag rövid.

A viszonylag kicsi, lelógó fülek magasan tűzöttek, s így kihangsúlyozzák a koponya szélességét. A szemek ovális alakúak és egymástól távol ülők; tekintetük őszinte és nyílt. Az aljszőrzet és a fedőszőrzet is rövid, finom tapintású, puha szőrszálakból áll. A szőrzete vagy mahagónivörös, vagy őzbarna, vörös vagy fekete maszkkal, bár az utóbbi ritka.

A fülek gyakran valamivel sötétebbek a test többi részénél. Fehér rajzolat csak a mellkason és a mancsokon megengedett.

A Bordeaux-i dog tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 60-68 cm, a szukáké 58-66 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 50-55 kg, a szukáké 45-50 kg.

SZEMÉLYISÉG

Éber, hűséges, gyengéd, szociális, védelmező, bátor, makacs.

HELYIGÉNY

Lakásban nem tartható, inkább egy kis- vagy közepes méretű kertben van, és fontos, hogy biztosítsuk neki a megfelelő mozgáslehetőséget. Imád sokat futni, játszani és a szabadban lenni.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük.

VEDLÉS

Vedlés nem jellemző rá, nem igényel nagy odafigyelést. Fülei és foga tisztaságára kell odafigyelni, hogy mindig tiszták legyenek.

UGATÁS

Nem igazán ugatós fajta, ha idegeneket lát akkor mindenképp próbálja védeni a gazdit.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni, és élete árán is megvédi a családját.

KIKÉPZÉS

Tanítása gyors és egyszerű. Nagyon szófogadó típus.

Bordeaux-i dog nevelése

Bordeaux-i dog etetése

A Bordeaux-i dog számára ajánlott tápok

A Bordeaux-i dog története

Már a keltáknak is voltak nehéz, harcias dogjaik vagyonuk megvédésére és nagyvadvadászatra. Hogy angol dogok (masztiffok) jöttek a kontinensre, vagy Dél-Franciaország dogjai kerültek Angliába, ma már aligha lehet megmondani. Mindenesetre Franciaországban éppen olyan népszerűek voltak az állatviadalok, mint Angliában, és a fajták keresztezésére biztosan sor került.

A legősibb francia fajták közül, valószínűleg leszármazottja az Alans-nak és főként annak az alans vautre-nek, amelyről Gaston Phebus (vagy Febus), Főix grófja, a XIV. századi, Livre de Chasse című munkájában a következőket írta: “erősebben tartja a harapását, mint három agár”.

A “dogue” szó a XIV. század vége óta létezik. A XIX. század közepén Aquitanián kívül alig ismerték ezeket az ősi dogokat. Nagyobb állatok, például vadkan vadászatra, harcra (gyakran törvényesen), házak és jószág őrzésére illetve hentesek mellett használták őket.

Az első francia kutyakiállítást 1863-ban, Jardin d’Acclimatation-ban rendezték meg. A Dogue de Bordeaux jelenlegi nevén került bejegyzésre.
Különböző típusai voltak: a Toulouse-i, a Paris-i és Bordeaux-i típus, mely a jelenlegi dogok őse.

Bordeaux-i dog tartása - mire érdemes figyelni?

Kifutóban tartásra alkalmatlan. Mozgásigénye átlagos, napi néhány sétáltatással beéri. Ennek ellenére tartása elsősorban családi házban javasolt.

Ápolás, tisztántartás

A szőrzetének ápolása egyszerű, vedlési időszakban gumikefével eltávolíthatók a kilazult szőrszálak.

A Bordeaux-i dog gyakori betegségei

Előforduló betegségek: csípő diszplázia, epilepszia, Hyperkeratosis, szívproblémák, elhízás.

Bordeaux-i dog fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp