Bernáthegyi

A bernáthegyi az egyik legkiegyensúlyozottabb kutyafajta, kiváló társ családoknak és gyerek mellé is ideális. Egy nagyon jószívű óriás, aki nem igazán alkalmas az őrző-védő szerepre, nyugodt és kedves személyisége miatt. Nem szeret egyedül lenni és kimaradni a történésekből, érzékeny ezért figyeljünk oda, hogy hogyan szólunk hozzá és hogy viselkedünk vele. 
Bernáthegyi réten
Kutyafajta eredeti neve:
Bernáthegyi kutya
Egyéb megnevezés:
Canis lupus familiaris, Bernhardiner, Saint Bernard Dog
FCI Fajtacsoportja:
II. Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák

A bernáthegyi eredetileg egy mentő és katonai kutya, szörnyen megbízható és gyengéd állat.

Lojális és nagyon ragaszkodó típus, emellett nagyon jól kijön más kutyákkal és házi állatokkal.

Imádja a gyerekeket, nagyon türelmes velük. Idegenek pedig nem igazán izgatják, ezért nem megfelelő házőrző.

Szófogadó és gyorsan tanítható fajta, szereti a kihívó feladatokat, ezért javasolni szokták a nyomkövetési kiképzéseken való részvételtét, mert nagyon szereti.

A Bernáthegyi felépítése és megjelenése

Nagy bundája alatt egy nagyon izmos, erőteljes állat. Harmonikus és nyugodt kisugárzású kutyus.

Feje erőteljes, kifejező tekintete van, Fülei közepes méretűek és magasan tűzöttek, általában feje mellett lelógóak. Szemei sötétbarnák és mélyen ülnek. Harapása jellemzően ollós vagy harapófogó-szerű.

Háta egyenes és izmos, nyaka szintén erőteljes, Hosszú és lelógó farka van.

Végtagok izmosak és erőteljesek. egyenesek és párhuzamosak. Erős mancsai és puha talppárnái vannak.

Bundája alapján kétféle létezik, a rövid és a hosszú szőrű bernáthegyi. Alapjáraton hosszabb és nagyon selymes bunda jellemzi, ami megvédi a hideg időjárástól.

A Bernáthegyi tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 70-90 cm, a szukáké 65-85 cm. Nagy termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 65-120 kg, a szukáké 60-90 kg.

SZEMÉLYISÉG

Barátságos, csendes, kedves, intelligens, társaságkedvelő, szociális, független.

HELYIGÉNY

Lakásban nem tartható, inkább egy kis- vagy közepes méretű kertben van, és fontos, hogy biztosítsuk neki a megfelelő mozgáslehetőséget. Imád sokat futni, játszani és a szabadban lenni.

AKTIVITÁS

Közepesen aktív fajta, szeret lefeküdni a lustálkodni, viszont igényli, hogy nagyokat fusson az egészsége megtartása érdekében

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük.

VEDLÉS

Rendszeres kefélésjavasolt, annak érdekében hogy mérséklődjön a vedlése. A bunda rendszeres ápolása pedig csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.

UGATÁS

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni, és élete árán is megvédi a családját.

KIKÉPZÉS

Hasznos lehet a speciális engedelmességi tréningen való részvétel és a speciális feladatok bevetése. Sok türelmet igényel a képzése ezért első kutyás gazdiknak nem javasolt fajta. Viszont nagyon okos és értelmes kutya.

Bernáthegyi nevelése

Nagyon értelmes és okos kutyafajta, aki imádja ha foglalkoztatják. Gyorsan és könnyen meg tudja találni a parancsokat.

Fontos viszont odafigyelni arra, hogy hogyan beszélünk vele, mert nagyon érzékeny lehet a hanghordozásra és a kemény hangszínt és módszereket nem viseli el.  Felesleges parancsokat nem szereti, és azt sem ha túl hosszú a tanulás, inkább rövid és egyértelmű parancsokat  mondjuk neki, amik valóban szükségesek.

Kis korában meg kell tanítani neki a megfelelő sétálást, hogy nagyobb korában ne húzza a pórázt, mert felnőtt korában már túl erős lesz ahhoz, hogy erre megtanítsuk.

Nem szabad túlterhelni és túl sokat követelni tőle, szépen mindent meg fog tanulni. Igazi családi kutya, viszont imádja a nyomkövetéi képzéseket, mivel kitűnő szaglása van hozzá, Nagyon lekötik az ilyesfajta feladatok.

Bernáthegyi etetése

Nagyon szeret mozogni és a szabadban lenni, viszont nagyon oda kell figyelni a táplálására.

Ezt legkönnyebben úgy tudjuk kiszámolni, hogy mennyi táplálékra van szüksége, hogy veszünk egy átlagos bernáthegyit, aki általában 85 kg, és az ehhez tartozó gramm ami a testsúlyához szükséges index, az pedig 8. Ennek tudatában a két szám összeszorzásával megkapjuk, hogy mennyi az a mennyiség amire szüksége van a kutyusnak. Tehát 85 kg x 8 gramm, az 680 gramm, amit reggelire és vacsorára kettéosztva 340-340 grammot jelent. Illetve ennél a fajtánál ajánlott a több étkezést, ezért javasolt inkább három felé elosztani, tehát 3x 226 gramm.

Naponta inkább többször kevesebb adagot érdemes neki adni, mint egy nagyot.

A Bernáthegyi számára ajánlott tápok

A Bernáthegyi története

A bernáthegyi Svájcból származó kutyafajta, akinek saját múzeuma van. Története Nagy Szent Bernát hágóval kapcsolatos, hiszen ott működött egy menedékhely, amit a 11. században építtetett Szent Bernát báró.

Körübelűl a 17. századra tehető, amikor a szerzetesek elkezdtek hegyi kutyákat tartani azért, hogy megvédjék őket. Ezután igazi társuk lett a kutyusok a különböző vándorutakon és zarándokok alkalmával. A nagy hóban és fagyban óriási segítség volt ez a kutya, hiszen kiváló szaglása és tájékozódás hatalmas előny volt az emberek számára.

Manapság is jellemző, hogy a bernáthegyit kolostorokban tartják, hiszen a lavina alá szorult embereket szokták megkeresni és a mentési akciókban részt venni.

Az egyik legismertebb életmentő bernáthegyi Barry volt, aki a legendák szerint 40 életet mentett meg  a hegyekben.

Bernáthegyi tartása - mire érdemes figyelni?

Nincs hatalmas mozgásigénye, viszont fontos, hogy a napi egy tartalmas séta meglegyen számára. Nagyon jól elvan udvarban, lakásban viszont termete miatt nem tartható.

Bundáját hetente kétszer-háromszor érdemes átfésülni, vedlési időszakban akár naponta is, hogy az elhalt szőrszálakat eltávolítsuk.

Karmait mindig tartsuk röviden. Fülét és szemét mindig ellenőrizzük, hogy tiszták-e, ha nem , mindenképp tisztítsuk meg nehogy begyulladjanak.

A Bernáthegyi gyakori betegségei

A bernáthegyire jellemző lehet a könyök illetve a csípődiszplázia.

Emellett érdemes odafigyelni a fülei és a szemei tisztaságára, mert gyakoriak lehetnek a szembetegségek illetve a fülgyulladás.

Naponta inkább többszöri, kisebb étkezések ajánlottak, mert hajlamos lehet a felfúvódásra illetve a gyomorcsavarodásra.

Bőr- és szívbetegségekkel is találkozhatunk ennél a fajtánál.

Izületeire is figyeljünk oda, 5 éves kora előtt ne terheljük túl, hogy a későbbiekben egészséges maradjon.

Bernáthegyi fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp