Belga juhászkutya

Rendkívül arányos. izmos, elegáns kutyafajta. Független, nagyon szeret a szabadban lenni, és nagyon jól bírja az időjárás változásokat is. Barátságos, éber és nagyon okos kutya. 
Belga juhászkutya fut
Kutyafajta eredeti neve:
Belga juhászkutya
Egyéb megnevezés:
Belgian Tervuren, Chien De Berger Belge, Tervueren, Belgian Shepherd
FCI Fajtacsoportja:
I. Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)
Gyors, elegáns, okos és szörnyen aktív kutyafajta. Rendkívül kitartó és hűséges, igazi őrző-védő kutyafajta, családok mellé tökéletes családtag.
Nagyon lojális és imádja a családját, ragaszkodó típus, gyerekkel is játékos és jól kijön velük.
Megfelelő szocializáció szükséges nála, hogy ne legyen annyira domináns felnőtt korában a többi háziállattal, illetve kutyával. Ha ez adott, akkor mindenkivel jól kijön és együtt tud élni.
Értelmes és okos állat, ezért nevelése nagyon könnyű és gyors. Viszont következetesnek és határozottnak kell lenni mellette, mert könnyen átveszi az irányítást és domináns lehet. Meg kell tanulnia, hogy ki a falkavezér.

A Belga juhászkutya felépítése és megjelenése

Szörnyen elegáns, izmos és erőteljes testfelépítésű kutya, általában szögletes felépítéssel. Fülei háromszög alakúak és leginkább felfelé állnak. Szemei mandula alakúak és sötét színűek, nagyon értelmes, barátságos tekintet van. Harapása ollós.

Feje erőteljes, nyaka hosszúkás és izmos. Háta egyenes és szintén izmos, mellkasa nem mondható szélesnek, de mély.

Végtagjai jellemzően egyenesek, párhuzamosak és izmosak. Mancsai oválisak, talppárnái pedig rugalmasak.

Orra hosszúkás, bundája sűrű és hosszú, tömött.

A Belga juhászkutya tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 61-66 cm, a szukáké 56-61 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 25-30 kg, a szukáké 20-25 kg.

SZEMÉLYISÉG

Éber, hűséges, energikus, intelligens, tanulékony, védelmező, bátor.

HELYIGÉNY

Lakásban nem tartható, inkább egy kis- vagy közepes méretű kertben van, és fontos, hogy biztosítsuk neki a megfelelő mozgáslehetőséget. Imád sokat futni, játszani és a szabadban lenni.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük. Inkább nagyobb gyerekek mellé ajánlott, mivel eléggé erőteljes állat.

VEDLÉS

Rendszeres kefélésjavasolt, annak érdekében hogy mérséklődjön a vedlése. A bunda rendszeres ápolása pedig csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.

UGATÁS

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni, és élete árán is megvédi a családját.

KIKÉPZÉS

Igencsak képezhető fajta, nagyon hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlés is elégséges, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.

Belga juhászkutya nevelése

A belga juhászkutya egy szörnyen értelmes okos és intelligens állat.

Nevelés és tanítása nagyon gyors és egyszerű, viszont következetesnek és határozottnak kell lenni vele. Meg kell neki tanítani, hogy ki a falkavezér, mert ha nem vagyunk vele elég határozottak akkor nagyon könnyen fel tudjak venni a domináns szerepet és nem fog hallgatni a gazdájára.

Megfelelő szocializáció kell számára, hogy együtt tudjon élni többi háziállattal, de ha ez sikerült, akkor nagyon jól kijön velük és barátságos.

Belga juhászkutya etetése

Nagyon mozgékony és fürge állat, aki imád a szabadban lenni. Fontos ezért, hogy megfelelő mennyiségű táplálék jusson a szervezetébe.

Ezt legkönnyebben úgy tudjuk kiszámolni, hogy mennyi táplálékra van szüksége, hogy veszünk egy átlagos juhászkutyát, aki általában 25 kg, és az ehhez tartozó gramm ami a testsúlyához szükséges index, az pedig 11. Ennek tudatában a két szám összeszorzásával megkapjuk, hogy mennyi az a mennyiség amire szüksége van a kutyusnak. Tehát 25 kg x 11 gramm, az 275 gramm, amit reggelire és vacsorára kettéosztva 175,5-175,5 grammot jelent.

Folyadék mindig legyen számára biztosítva.

A Belga juhászkutya számára ajánlott tápok

A Belga juhászkutya története

A belga juhászkutyán belül létezik négy alfaj is, amelyek a következők: Malinois, ami jellemzően rövid szőrű, a durva szőrű Laekenois és a szintén hosszú szőrű Groenendael és Tervueren.

Úgy tudjuk, hogy a belga juhászkutya 1891-’97-es években született meg, mint végleges kutyafajta. Elméletileg ez a fajta volt a juhászkutyák kialakítója.

 

Belga juhászkutya tartása - mire érdemes figyelni?

Hatalmas mozgásigénnyel rendelkezik, imádja a kihívásokat és a feladatokat. Ezeket mind biztosítani kell számára, különben unatkozni fog, és nem fogja magát jól érezni.

Szeret futni, játszani, labdázni, úszni és nyugodtan elengedhetjük póráz nélkül, nem fog elkóborolni. Nagyon ügyes különféle sportokban is, alkalmazzák rendőrségi kutyaként, keresési és nyomkövetési területeken.

Udvarban a legtanácsosabb tartani, ahol kedvére szaladgálhat.

Bundája nem igazán igényel sok odafigyelést, viszont heti egyszer ajánlott jól átkefélni a szőrét.

A Belga juhászkutya gyakori betegségei

Általában nagyon egészséges fajta, és nincs is különösebb jellegzetes betegsége.

Néha találkozhatunk bőr- illetve szembetegséggel , illetve csípő- vagy könyök diszpláziával.

Belga juhászkutya fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp