Bedlington terrier

Első ránézésre nem is kutyának tűnik lelógó fülei, gyapjas, kicsit göndör szőre és körte alakú feje miatt. Akár egy kis bárány is lehetne, ha nem nézzük meg jobban. Ez viszont egy nagyon édes és vidám külsőt kölcsönöz neki.
Bedlington terrier Mentés fekszik
Kutyafajta eredeti neve:
Bedlington terrier
Egyéb megnevezés:
Rodbery Terrier, Rothbury Terrier
FCI Fajtacsoportja:
III. Terrierek

Külsőre leginkább egy bárányhoz hasonlít ez a fajta kutyus, viszont természetére nem igazán mondható, hogy nyugodt és és birka módjára viselkedne.

Nagyon bátor, energikus, gyors és játékos kutyafajta. Első ránézésre egy igazán jámbor külsőt sugároz, viszont egy igazi harcos személyiséggel van megáldva.

Többi kutyával szemben is tartja ezt a fajta stílust, nagyon védelmező és harcias tud lenni, viszont alapvetően kedves és nyugodt kutya is tud lenni egyben. Igazi házőrző, élete árán is megvédené a gazdáját, nem ismeri s félelmet. Szörnyen ragaszkodó típus, tanítása könnyű viszont következetesnek kell lenni vele.

Megfelelő szocializáció mellett más háziállatokkal, macskákkal együtt tud élni és a gyerekekkel is jól kijön, viszont erre nagy hangsúlyt kell fektetni, mert nem szereti ha bosszantják. Előtörhet belőle a vadászösztön és a többi háziállatot zsákmánynak nézheti, ha kiskorától nincs neki megtanítva hogy mtitszabad és mit nem.

A Bedlington terrier felépítése és megjelenése

Első ránézésre egy bárányhoz hasonlít a kinézete a bedlington terriernek. Nagyon izmos és erőteljes felépítése van, de egyben nagyon kecses és elegáns kutya. Körte alakú feje, lelógó fülei vannak, szemei pedig kicsik és mélyen ülnek.

Fejtetőn jellegzetes fehér szőr van, fülein pedig selymes rojtokat találunk. A kutya szemszíne mindig magától a kutya színétől függ, ha kékes színű akkor a sötét szem jellemzi, ha pedig cserbarna akkor világos, homokszínű szem a jellemző.

Hosszú, elvékonyodó nyaka, mély mellkasa és közepesen hosszú farka van, amelyet leginkább alacsonyan hord.

Végtagok izmosak, erősek és párhuzamosak, talppárnái pedig vastagok.

A Bedlington terrier tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 41-43 cm, a szukáké 38-41 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 8-10 kg, a szukáké szintén 8-10 kg.

SZEMÉLYISÉG

Éber, hűséges, gyengéd, energikus, intelligens, agresszív, élénk.

HELYIGÉNY

Lakásban is és kertben is tartható mérete miatt. Ha viszont lakásban tartjuk, akkor mindenképp figyeljünk oda a megfelel testmozgásról.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük. Inkább nagyobb gyerekek mellé ajánlott, mivel eléggé erőteljes személyiségű állat.

VEDLÉS

Rendszeres kefélésjavasolt, annak érdekében hogy mérséklődjön a vedlése. A bunda rendszeres ápolása pedig csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.

UGATÁS

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni.

KIKÉPZÉS

Hasznos lehet a speciális engedelmességi tréningen való részvétel és a speciális feladatok bevetése. Sok türelmet igényel a képzése ezért első kutyás gazdiknak nem javasolt fajta.

Bedlington terrier nevelése

A bedlington terrier egy nagyon okos és értelmes kutyafajta, tanítása nem bonyolult mert nagyon gyorsan és könnyen tanítható.

Arra viszont oda kell figyelni, hogy következetesnek és határozottnak kell vele lenni, mert nem szolgalélek. Ha tudja, hogy mit miért csinál, és abban értelmet lát, akkor gondolkodás nélkül hallgat a gazdájára.

Megfelelő szocializációt is kis korban érdemes elkezdeni, hiszen csak akkor fog tudni más háziállatokkal együtt élni. Egyébként zsákmánynak tekintheti őket.

Bedlington terrier etetése

Nagyon mozgékony és fürge állat, aki imád a szabadban lenni. Fontos ezért, hogy megfelelő mennyiségű táplálék jusson a szervezetébe.

Ezt legkönnyebben úgy tudjuk kiszámolni, hogy mennyi táplálékra van szüksége, hogy veszünk egy átlagos terriert, aki általában 9 kg, és az ehhez tartozó gramm ami a testsúlyához szükséges index, az pedig 15. Ennek tudatában a két szám összeszorzásával megkapjuk, hogy mennyi az a mennyiség amire szüksége van a kutyusnak. Tehát 9 kg x 15 gramm, az 135 gramm, amit reggelire és vacsorára kettéosztva 67,5-67,5 grammot jelent.

Nagy mozgásigényét tekintve ez lehet több és kevesebb is.

A Bedlington terrier számára ajánlott tápok

A Bedlington terrier története

Egy northumberlandi bányavidéken kezdődött a bendlington terrier élete. Kezdetben kártékony emlősök vadászatánál vetették be őket, illetve emiatt lettek kitenyésztve,

Leginkább róka vagy vidra volt a zsákmánya. Régebben még nehezebb testsúlyú volt és rövidebb végtagjai is voltak, ami a vadászatokon kicsit hátrány volt számára.

Így a 18. században keresztezték egy dandie dinmonttal és uszkár jellegű kutyákkal. Ennek köszönhetően született meg a mai vékonyabb és fürgébb terrier.

 

Bedlington terrier tartása - mire érdemes figyelni?

Igazi szobakutya, már nagyon jól tud alkalmazkodni az időjárás változásokhoz is. Alkalmazkodó típus, így a lakásban és a kertben is nagyon jól érzi magát. Imád futni, játszani és nagyokat ugrani. Póráz nélkül csak akkor futtassuk, ha zárt helyen van, mert könnyen lehet, hogy vadászösztöne miatt elrohan.

Első ránézésre is gondolhatjuk, hogy szőrét kicsit bonyolult kezelni. Ez így is van, nagyon fontos, hogy szakembernek kell nyírnia a kutyust.

Általában nem hullatja a szőrét, viszont állandóan nő, amit nehéz kordában tartani, mert összegubancolódik. Két-három havonta javasolt, hogy vigyük el lenyírni,  naponta pedig fésüljük, hogy elkerüljük a csomósodást. Fürdetni nem érdemes és nem is ajánlott.

A Bedlington terrier gyakori betegségei

Általában egészséges kutyafajta viszont ismerünk néhány betegséget, amit jellemző lehet nála.

Előfordulhat máj- illetve vesebetegség, illetve pajzsmirigyproblémák. De találkozhatunk szembetegségekkel is mint például a szürkehályog.

Bedlington terrier fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp