Basenji

A basenji egy önálló, figyelmes de emellett igencsak akaratos és makacs kutyafajta. Szörnyen ragaszkodó típus, imád a családja közelében lenni. Intelligens, kíváncsi és mindig érdekli, hogy mi történik körülötte. 
basenji réten
Kutyafajta eredeti neve:
Basenji
Egyéb megnevezés:
Kongó terrier, Basenji, afrikai néma kutya, Congo Dog, zande kutya, Kongó kutya
FCI Fajtacsoportja:
V. Spiccek és ősi típusú kutyák

Nem jellemző rá az ugatás, viszont ha ugat, az annál különlegesebb. Jódlizáshoz hasonló ugatása van.

Igazán aktív és önálló kutyafajta, emellett vidám viszont néha akaratos. Családját imádja és szörnyen ragaszkodik hozzájuk, idegenekkel viszont eléggé tartózkodó. Gyerekek mellé tökéletes családtag, mivel nagyon szereti őket és igazi játszópajtás melléjük. Viszont nem szereti ha bosszantják, így kicsit nagyobb gyerekek mellé ajánlott.

Nehéz nevelni és a szocializálni is vadászösztöne miatt, ezért a macskákat, más háziállatokat nehezen vagy nem viseli el.

Kiváló házőrző, nehezen barátkozik és az idegenekkel is tartózkodó.

A Basenji felépítése és megjelenése

Ez a fajta arról ismeretes, hogy nagyon csendes típus, viszont ha egyszer ugat, annak nagyon különleges hangja van, jódlizáshoz hasonlítható. Másik jellegzetessége felkunkorodó farka. Ráncos arca pedig vicces kinézetet is kölcsönöz számára.

Feje hosszúkás és elhegyesedő. Fülei felfelé állnak és háromszög alakúak. Szemei sötétbarnák és általában mandula alakúak.

Végtagjai hosszúak és izmosak, nagyon gyorsan tud futni, ami a vadászatok során előny számára.

Háta szintén izmos és egyenes, mellkasa pedig mély.

Ennek a fajtának rövid a szőre, emellett pedig jellemzően testhez simuló és puha. Szőrét akár foltok tarkíthatják, fehér, vörös, fekete csíkok.

A Basenji tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 41-43 cm, a szukáké 38-41 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 10-12 kg, a szukáké 9-11 kg.

SZEMÉLYISÉG

Éber, barátságos, hűséges, játékos, gyengéd, energikus, intelligens, független, élénk, makacs, kíváncsi.

HELYIGÉNY

Lakásban is és kertben is tartható mérete miatt. Ha viszont lakásban tartjuk, akkor mindenképp figyeljünk oda a megfelel testmozgásról.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük. Inkább nagyobb gyerekek mellé ajánlott, mert nem viseli el annyira ha bosszantják.

VEDLÉS

Bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, ami segít az elhalt szőrszálak eltávolításában. Macskákhoz hasonlóan nyalogatja magát.

UGATÁS

Nem igazán ugatós fajta, ha idegeneket lát akkor mindenképp próbálja védeni a gazdit.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni, és élete árán is megvédi a családját.

KIKÉPZÉS

Hasznos lehet a speciális engedelmességi tréningen való részvétel és a speciális feladatok bevetése. Sok türelmet igényel a képzése ezért első kutyás gazdiknak nem javasolt fajta.

Basenji nevelése

Ha esetleg engedelmes és könnyen tanítható kutyára vágyunk, akkor a basenji nem a megfelelő választás lesz. Nagyon nehezen és lassan tanul.

Túlságosan önálló és makacs természetű ahhoz, hogy parancsokat teljesítsen, emellett pedig vadászösztöne is túl erős.

Természetesen nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet tanítani, viszont idő és energiaigényes.

Basenji etetése

A basenji közepesen hajlamos a hízásra, még is figyeljünk oda, hogy mit adunk kedvencünknek a nagy mozgásigénye mellett is.

Ha veszünk egy átlagos 11 kg-s juhászkutyát, akkor a testsúlyához tartozó gramm index az 12 gramm. Ennek tudatában a két összeg szorzataként megkapjuk a számára szükséges napi adagot, ami 132 gramm, ha ezt kettéosztjuk vacsorára és reggelire, akkor 66-66 grammot kapunk mindkét étkezésre.

Fontos, hogy betartsuk a mennyiségeket, mert csak kis kedvencünk egészségét veszélyeztetjük vele. Jutalomfalatok használata természetesen megengedett, de azok is mértékkel.

A Basenji számára ajánlott tápok

A Basenji története

A basenjit Közép- és Dél- Afrikában már nagyon régóta ismerik, viszont Európa és Amerika számára mindössze pár évtizede tűnt fel ez a fajta.

Úgy tudjuk, hogy már az 5000 éves egyiptomi sírokon is ábrázoltak ehhez hasonló kutyákat.

Régebben még tökéletes vadászkutya volt, gyors és fürge futása mellett intelligenciája is hozzásegítette, hogy sikeres legyen.

Európába az 1934-es évben hozták, és innen terjedt tovább ez a kutyafajta.

Basenji tartása - mire érdemes figyelni?

A basenjit akár lakásban akár kertben is tarthatjuk. Viszont fontos, hogy mindennap megkapja a megfelelő mozgásmennyiséget, mert ha elkezd unatkozni, akkor azt a lakás illetve a kert pusztításán fogja kiélni. Rengeteg játék, mozgás kell számára.

Ápolása elég egyszerű, mivel eléggé tiszta kutyafajta. Jellemzően nyalogatja magát mint a macskák így a tisztogatás megszokta oldani maga.

Hetente érdemes átfésülni, hogy az elhalt szőrszálakat eltávolítsuk, ami a tisztogatás során nem sikerült.

A Basenji gyakori betegségei

Jellemző lehet egy örökletes betegség nála, ami a Fanconi-szindróma.

Emellett találkozhatunk csípő illetve térdkalács diszpláziával, szembetegségekkel, illetve a hemolitikus anémia nevű vérrendellenességgel.

 

Basenji fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp