Bajor hegyi véreb

Éber és nagyon nyugodt fajta, imád a szabadban lenni. Hatalmas kitartással rendelkezik, mivel könnyed felépítése van, ezért nehezebb terepen is ügyesen tud mozogni. Rendkívűl ragaszkodó típus, nagyon szeretetteljes állat. 
Bajor hegyi véreb réten
Kutyafajta eredeti neve:
Bajor hegyi véreb
Egyéb megnevezés:
Bayrischer Schweißhund, Bayrischer Gebirgsschweisshund, Bavarian Mountain Dog, Bavarian Mountain Scenthound
FCI Fajtacsoportja:
VI. Kopók és rokon fajták

A bajor hegyi véreb neve és kinézete ellenére egy szörnyen nyugodt és békés kutyafajta. Könnyen tanítható és kezelhető,  nagyon gyorsan megtanulja a parancsokat.

Ragaszkodó típus,  ezért igényli a gazdája társaságát, viszont idegenekkel inkább tartózkodó.

Megfelelő szocializációnak köszönhetően jól ki tud jönni más háziállatokkal, viszont a gyereket zajongását nem igazán bírja jól.

Szabadtéri kifutón tartása nem javasolt, mert nem igazán szereti.

A Bajor hegyi véreb felépítése és megjelenése

Ez a fajta egy nagyon izmos, erőteljes és arányos testalkatú kutyafajta.

Szemei közepes méretűek és leginkább barna színűek. Fülei magasan tűzöttek és általában a feje mellett lelógóak. Harapása ollós.

Háta egyenes és izmos, mellkasára jellemző hogy széles és mély.

Végtagjai jellemzően nagyon izmosak, egyenesek és párhuzamosak. Párnázott, jól ívelt, leginkább kanálra hasonlító alakja van.

Tömött és sűrű szőre van, ami durva tapintású.

A Bajor hegyi véreb tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 47-52 cm, a szukáké 44-48 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 25-35 kg, a szukáké 25-35 kg.

SZEMÉLYISÉG

Energikus, intelligens, tanulékony, nyugodt.

HELYIGÉNY

Lakásban is és kertben is tartható mérete miatt. Ha viszont lakásban tartjuk, akkor mindenképp figyeljünk oda a megfelel testmozgásról.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Gyerekek mellett nem ajánlott. Nem igazán szereti a gyerekek zajongását.

VEDLÉS

Vedlés nem jellemző rá, nem igényel nagy odafigyelést. Fülei és foga tisztaságára kell odafigyelni, hogy mindig tiszták legyenek.

UGATÁS

Nem igazán ugatós fajta, ha idegeneket lát akkor mindenképp próbálja védeni a gazdit.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni, és élete árán is megvédi a családját.

KIKÉPZÉS

Igencsak képezhető fajta, nagyon hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlés is elégséges, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.

Bajor hegyi véreb nevelése

A bajos hegyi vérebet nagyon könnyű tanítani, gyors felfogású és imádja ha foglalkoznak vele. Eredetileg vadászkutyaként, nyomkövetőként használták,  viszont nagyon gyengéd és békés állat. Nagyon jól ki tud jönni más háziállatokkal, macskákkal, csak megfelelően és időben kell elkezdeni a tanítását és az összeszoktatását.

Családjával szemben nagyon szeretetteljes, viszont az idegenekkel tartózkodó és félénk.

Gyerekeket annyira nem szereti, ha zajonganak, ezért ha gyerekek mellé szeretnénk ezt a fajtát, akkor inkább már az idősebb gyerekek mellé javasolt fajta.

Bajor hegyi véreb etetése

Érdemes odafigyelni, hogy ételbevitelüknek összhangban kell lennie a mozgásmennyiségükkel.

Ha veszünk egy átlagos egyedet, aki 30 kg kb., az ahhoz tartozó szükséges gramm bevitel 10 gramm. Ennek fejében össze kell szoroznunk a két értéket, és megkapjuk a napi szükséges táplálékbevitelt. Jelen esetben ez 30 kg x 10 gramm, tehát 300 gramm, amit ha elfelezünk reggelire és vacsorára akkor 150-150 grammot kapunk.

A Bajor hegyi véreb számára ajánlott tápok

A Bajor hegyi véreb története

A mai bajor hegyi véreb úgy alakult ki, hogy a régebbi hannoveri véreb nem igazán teljesített jól a hegyi vidékeken, ezért egy könnyen felépítésű, fürgébb fajtát akartak kitenyészteni.

Úgy tudjuk, hogy ez a keresztezés az 1800-as években történt meg.

A időjárási és földrajzi viszonyoknak való megfelelés miatt alakult ki tehát ez a fajta kutya,  aki nagyon fürge, könnyű mozgású és még is nagy vadászösztönnel rendelkezik, hogy segítse az emberek munkáját.

Bajor hegyi véreb tartása - mire érdemes figyelni?

Fontos tudni, hogy ezt a fajtát lakásban és kertben is lehet tartani, de mivel nagy mozgást igényel, így fontos a lakásban tartás mellett, hogy megfelelő mennyiségű mozgást kapjon.

Mivel vadászösztöne még jelen van, ezért sétáltatásnál csak akkor engedjük el, ha megtanítottuk arra, hogy parancsszóra visszajöjjön.

Szőrzetének ápolása nem igazán igényel sok odafigyelést. Elég hogyha hetente átfésüljük, esetleg vedlési időszakban ennél sűrűbben.

Füleit és fogait mindig tartsuk tisztán, illetve körmeit pedig röviden.

 

A Bajor hegyi véreb gyakori betegségei

Ilyen téren sajnos nem igazán tudunk róla sok információt.

Nagyon szívós és egészséges fajta.

Bajor hegyi véreb fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp