Ausztrál kelpie

Nagyon önálló tud lenni, és néha makacs is, viszont nagyon értelmes, lojális és szeretetteljes kutya. Tartását akkor vállaljuk, ha kihívó feladatokat tudunk neki adni, mivel sima városi tartása számára nem lesz megfelelő és unatkozni fog.  Szörnyen aktív, vidám és lelkes kutyus, aki imád a családjával lenni.
Ausztrál kelpie parkban
Kutyafajta eredeti neve:
Ausztrál kelpie
Egyéb megnevezés:
Kelpie, Farmer dogs, Barb, Australian Kelpie, Australian Sheepdog, Australischer Kelpie, Black Barbs
FCI Fajtacsoportja:
I. Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)

Az ausztrál kelpie számára a mozgalmas és izgalmas hétköznapok a közkedveltek. Számára a sima város élet szörnyen gyűlölt életforma. Nála fontos, hogy óriási hangsúlyt fektessünk a mozgásra, sportok és játékokra.

Imádják a feladatok, a közösen eltöltött időt, nagyon jó felfogásuk van és szinte fáradhatatlanok. Napi akár 50 km-t is szívesen lefutnak vagy sétálnak, kisebb pihenőkkel természetesen. Napjainkban sajnos már nem igazán ismert fajta.

Családja és gazdája iránt teljes mértékben lojális és engedelmes. Emellett kiváló jelzőkutya, hiszen rögtön jelzi a gazdinak, ha ismeretlenek lépnek a területére.

Szocializációt és nevelését időben el kell kezdeni hiszen a későbbiekben már túl makacs lesz, hogy hozzászokjon többi kutyához, vagy más házi állathoz.

A Ausztrál kelpie felépítése és megjelenése

Közepes méretű kutyafajta, teste szögletesnek mondható. Mellkasa mély, feje leginkább egy rókához hasonlít.

Harapása ollós, szőrzetére jellemző, hogy rövid és igencsak durva tapintású. Ennek köszönhetően jól bírja az időjárás változásokat és körülményeket.

Leggyakrabban fekete, barna, vöröses és szürkéskék színekben találkozhatunk vele. Szemei mandula alakúak és leginkább sötétbarna színűek.

Fülei háromszög alakúak és felállnak. Farkára jellemző, hogy hosszú és lelógó.

 

A Ausztrál kelpie tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 46-51 cm, a szukáké 43-48 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 15-22 kg, a szukáké 11-18 kg.

SZEMÉLYISÉG

Éber, hűséges, energikus, intelligens, tanulékony, független, makacs, kitartó.

HELYIGÉNY

Lakásban nem tartható, inkább egy kis- vagy közepes méretű kertben van, és fontos, hogy biztosítsuk neki a megfelelő mozgáslehetőséget. Imád sokat futni, játszani és a szabadban lenni.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük.

VEDLÉS

Bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, ami segít az elhalt szőrszálak eltávolításában.

UGATÁS

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni, és élete árán is megvédi a családját.

KIKÉPZÉS

Igencsak képezhető fajta, nagyon hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlés is elégséges, hogy 1-1 feladatot megtanuljon. Neveléséhez és tanításához kölcsönös tisztelet szükséges, mind a bánásmód, mind a hangnem tekintetében, de a következetesség még ennél is fontosabb.

Ausztrál kelpie nevelése

Szörnyen okos és értelmes kutyafajta, aki mindennap keresi a kihívást és az új feladatokat.

Elengedhetetlen számára, hogy mindennap rengeteg időt töltsünk vele és lekössük az energiáit.

Gyorsan és könnyen tanul, számára a legjobb dolog, ha a gazdája új feladatokat és parancsokat tanít neki.

Ha elkezd unatkozni, akkor talál magának feladatot, viszont annak a gazdi lehet nem fog örülni.

Ausztrál kelpie etetése

A sok mozgás mellé nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű táplálékot adjunk a kutyusnak, mivel rengeteg energiát éget az egész napos mozgással.

Egy átlagos egyednél 21 kg testsúllyal számolhatunk, amihez egy 11 grammos mennyiség tartozik. Ennek tudatában úgy kapjuk meg a napi szükséges mennyiséget, hogy a testsúlyt összeszorozzuk a hozzá tartozó grammal, ami jelen esetben 21 kg x 11 gramm, ami 231 gramm, ami reggelire és vacsorára elosztva 115,5-115,5  gramm.

Megfelelő mennyiségű folyadékot mindig biztosítsunk számára.

A Ausztrál kelpie számára ajánlott tápok

A Ausztrál kelpie története

Az ausztrál kelpie úgy tudjuk, hogy spanyol bevándorlók kutyáinak a leszármazottjai. Mivel nagyon sokrétű volt az alkalmazhatósága, ezért nagyon közkedvelt kutya lett a farmerek között. Gyors észjárásával, munkaszeretetével és kitartásával. Nevét a skót szó után kapta, ami vízi szellemet jelent.

Nagyon gyorsan tudnak alkalmazkodni a  környezetükhöz, ezért tudták számtalan területen használni ( terelés, kutatás, őrzés).

Vélhetőleg Az Európába behozott kutyákat még más fajtákkal is keresztezték, mint például a dingó, vagy más skót kutyák, és így született meg a végleges fajta.

Ausztrál kelpie tartása - mire érdemes figyelni?

Hatalmas mozgásigénye van és ezt érdemes mindennap kielégíteni, különben hajlamos magában feladatot találni, amit a gazdik lehet nem fognak értékelni.

Rengeteg futás, mozgás, játék, akár úszás kell neki, hogy megkapja a szükséges mozgáslehetőséget.

Szőrzete különösebben nem igényel nagyobb odafigyelést, heti egyszer fésüljük át, hogy az elhalt szőrszálakat eltávolítsuk,

Szocializációját és nevelését kis korban kezdjük el, hogy időben megtanulja elfogadni a többi háziállatot, illetve elfogadja a parancsokat. Később már túl makacs és önfejű lesz hozzá.

A Ausztrál kelpie gyakori betegségei

Általában egészséges fajta, de előfordulhat nála csípő diszplázia, patella ficam, olynkor kisagyi abiotrophya vagy akár progresszív retina atrófia.

Ha bármi problémát látunk a kutyussal vigyük orvoshoz, nehogy nagyobb probléma legyen belőle.

Ausztrál kelpie fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp