Ausztrál juhászkutya

Nagyon mozgékony, gyengéd, figyelmes és intelligens kutyafajta. Nagyon engedelmes, viszont amilyen területeken bevetik, mindig megállja a helyét.
Ausztrál juhászkutya réten
Kutyafajta eredeti neve:
Ausztrál juhászkutya
Egyéb megnevezés:
Australian shepherd, Little Blue Dog, Aussie, Australischer Schaferhund
FCI Fajtacsoportja:
I. Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)

Hihetetlenül értelmes és engedelmes kutyafajta. Több szerepben is tökéletes helytáll, mint például őrző-védő, kereső, mentő kutya, ezen felül pedig versenyeken is igencsak jól szerepel.

Mivel régebben terelőkutyaként is bevetették, ezért elég erős őrzési és terelési ösztönnel rendelkeznek.

Ennek köszönhetően jellemzően éber, gyors, még is nyugodt személyiséggel rendelkező kutya. Lojális fajta, aki imád időt eltölteni a gazdájával és emellett imád új dolgokat megtanulni, amit egyébként elég gyorsan tesz. Nagyon jó kapcsolatot ápol a gyerekekkel, de már kiskorában össze kell őket szoktatni.

Ha kis korában elkezdjük a szocializációját, akkor más kutyákkal, illetve más házi állatokkal is nagyon jól ki tud jönni.

A Ausztrál juhászkutya felépítése és megjelenése

Ennek a fajtának az a jellegzetessége, hogy nem igazán létezik két ugyanolyan egyed, hiszen szőre mintája olyan változatos, hogy ez nagyon ritkán fordul elő.

Általánosságban hosszúkás feje van, szemei közepes méretűek és mandula alakúak. Előfordulhat kék, sárga vagy barna szemű juhászkutyák is. Fülei fordított V alakúak és feje mellett lelógóak. Harapása pedig ollós.

Teste izmos, egyenes, mellkasa mély, egyenes és általában lelógó farka van.

Az ausztrál juhászkutya végtagjai egyenesek, párhuzamosak és nagyon izmosak. Mancsai oválisak, tappancsai pedig vastagok és rugalmasok.

Dupla rétegű bundával rendelkezik, nyakán gallért visel, nagyon bozontos, sűrű szőrrel rendelkezik.

Színe általában fekete, fehér illetve lehetnek benne vöröses illetve pirosas foltok is.

A Ausztrál juhászkutya tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 50-57 cm, a szukáké 45-52 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 25-27 kg, a szukáké szintén 25-27 kg.

SZEMÉLYISÉG

Éber, hűséges, gyengéd, energikus, intelligens, szerető, tanulékony, védelmező, független.

HELYIGÉNY

Lakásban nem tartható, inkább egy kis- vagy közepes méretű kertben van, és fontos, hogy biztosítsuk neki a megfelelő mozgáslehetőséget. Imád sokat futni, játszani és a szabadban lenni.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük.

VEDLÉS

Rendszeres kefélésjavasolt, annak érdekében hogy mérséklődjön a vedlése. A bunda rendszeres ápolása pedig csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.

UGATÁS

Nagyon védelmező a gazdáival szemben ha számára ismeretlen egyén érkezik a házhoz.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni, és élete árán is megvédi a családját.

KIKÉPZÉS

Tanítása gyors és egyszerű. Nagyon szófogadó típus és eszi a gazdi szavait.

Ausztrál juhászkutya nevelése

Az ausztrál juhászkutya egy nagyon okos és intelligens kutyafajta. Rendkívül gyorsan tanul, és imád a gazdájával időt tölteni és új feladatokkal , kihívásokkal találkozni.

Nem szeret unatkozni, nem bír egy lakásban lenni egész nap és csak feküdni, ezért fontos, hogy mindennap minőségi időt töltsünk el vele.

Szocializációját időben el kell kezdeni, hogy megtanuljon együtt élni a többi háziállattal, hogy korában ösztönei miatt, ne legyen ebből probléma.

Ausztrál juhászkutya etetése

Szörnyen mozgékony és energikus kutya, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot kapjon a kutyus.

Úgy tudjuk a legkönnyebben meghatározni, hogy mennyi táplálékra van szüksége, hogy vesszük az átlagos egészséges kutyát, ami 26 kg, és az ahhoz tartozó grammot, ami 11. Ennek a két értéknek a szorzataként kapjuk meg, hogy egy nap mennyi táplálékot ajánlatos adnunk kis kedvencünknek. Ennek eredménye 286 gramm, amit ha elfelezünk reggelire és vacsorára akkor 143-143 grammot kapunk.

A sok mozgás miatt fontos, hogy mindig megfelelő mennyiségű folyadékot biztosítsunk számára.

A Ausztrál juhászkutya számára ajánlott tápok

A Ausztrál juhászkutya története

Az ausztrál juhászkutya neve miatt meg tud téveszteni sokakat származása tekintetében, hiszen ez a fajta az USA-ból származik. De természetesen több feltevés is létezik, hogy mi lehet a valós eredete ennek a fajtának.

Úgy tudjuk, hogy az 1800-as években jutott el az USA-ba akkori baszk juhászokkal. De leginkább a II. világháború után kapott igazi népszerűséget ez a fajta.

Kinézete miatt régen sokszor szerepelt TV-ben, illetve rodeók szüneteiben tartott bohócműsörök állandó szereplője volt. Így ennek köszönhetően nagyon közkedvelt és ismert kutyafajta lett.

Ausztrál juhászkutya tartása - mire érdemes figyelni?

Ennél a fajtánál nagyon fontos tudnunk, hogy valóban óriási mozgásigénye van. A napi 3 séta sajnos kevés lesz számára, mindig kell lennie valami plusz feladatnak, ami kihívás számára. Ha mi nem találunk ki neki valami feladat, feltalálja magát, viszont annak a gazdik lehet nem fognak örülni. Ha unatkozik, nagy valószínűséggel elkezd rombolni a lakásban vagy a kertben.

Szőrzetének ápolása nem igényel túl nagy odafigyelést, vedlési időszakban fésüljünk gyakrabban hogy az elhalt szőrszálakat eltávolítsuk.  Alapjáraton heti 1x bőven elég.

Szocializációját és nevelését időben kezdjük el, hogy megtanuljon együtt élni a többi háziállattal, hogy korában ösztönei miatt, ne legyen ebből probléma.

A Ausztrál juhászkutya gyakori betegségei

Nagyon egészséges kutyafajta, kevés betegség jellemző rá.

Előfordulhat viszont látás illetve hallásproblémák, illetve epilepszia.

Ausztrál juhászkutya fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp