Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya (az FCI várólistáján)

I. Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)
Egyéb megnevezése:
Australian Cattle Dog

Tartalomjegyzék

Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya (az FCI várólistáján) tulajdonságai

Méret

Marmagassága: A kanok marmagassága 46-51 cm, a szukáké 43-48 cm. Közepes termetű kutyafajta.

Személyiség

Kitartó, bátor, elszánt, független, ösztönös, nyugodt, barátságos, energikus.

Aktivitás

Közepesen aktív fajta, szeret lefeküdni a lustálkodni, viszont igényli, hogy nagyokat fusson az egészsége megtartása érdekében

Vedlés

Bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, ami segít az elhalt szőrszálak eltávolításában. Emellett pedig vágást nem igénylő fajta.

Védelmezés

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni, és élete árán is megvédi a családját.

Súly

Testtömege: A kanok súlya mintegy 16-22 kg, a szukáké szintén 16-22 kg.

Helyigény

Lakásban is és kertben is tartható mérete miatt. Ha viszont lakásban tartjuk, akkor mindenképp figyeljünk oda a megfelel testmozgásról.

Gyerekek körül

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük.

Ugatás

Nem igazán ugatós fajta, ha idegeneket lát akkor mindenképp próbálja védeni a gazdit.

Kiképzés

Igencsak képezhető fajta, nagyon hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlés is elégséges, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.

Lényeges tudni, hogy régebben nagy testű állatok hajtására alkalmazták, ezért problémákba ütközhetünk ha családja védelmére lép. Néha előtörnek ösztönei és azokat nehéz kezelni.

Előfordulhat, hogy ha veszélyt érez, családját ugyanúgy védi meg mint régen ahogy terelte az állatokat. Néha harapdálva fegyelmezte őket, és ezt embereknél is megteheti. Imádja a gyerekeket és családját, ezért bármit megtenne értük.

Nagyon jó házőrző, bár nyugodt személyiséggel rendelkezik, esténként előtörhet belőle egy-egy vadállatias vonás.

Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya (az FCI várólistáján) felépítése és megjelenése

Teste izmos, erőteljes. Régebben marhacsordák terelésére használták.

Nagyon lelkiismeretes kutyafajta, aki mindig ügyesen végezte a feladatát. Kitartó, lelkes és óriási állóképességgel rendelkezik.

Mikor megszületnek teljesen fehérek, majd idősebb korukra érik el a végleges színűket, ami általában kékesszürke vagy akár vörös, fehér, fekete vagy barna, és akár foltokkal is tarkított. Szőre leginkább rövid és durva tapintású emellett pedig vízálló.

Közepes méretű kutya, nagyon izmos és erőteljes testfelépítése van. Fülei közepes méretűek, háromszög alakúak és felfelé állóak.

Szemei közelállóak és általában sötétbarnák.  Végtagjai egyenesek, párhuzamosak és izmosak, hogy el tudja látni a feladatait.

Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya (az FCI várólistáján) nevelése

Az ausztrál pásztorkutya nagyon értelmes kutya, és imádja ha foglalkoznak vele és tanítják. Szereti ha feladatokat kap és azokat elvégezheti a gazdájának. Új feladatokat mindig izgalmas kihívásnak veszi.

Gyorsan és könnyen tanul.  Szocializációját korán el kell kezdeni, hiszen ravaszsága és a falkavezér szerepének átvétele elkerülése érdekében hamar hozzá kell szoktatnunk, hogy ki a vezér.

Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya (az FCI várólistáján) etetése

Nagyon nagy mozgásigénye van ezért fontos, hogy kielégítsük ezt az igényét, mivel eredeti munkája miatt igényli, hogy mindennap kihívásokat kapjon.

Ehhez kapcsolódóan fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot kapjon. Vegyünk egy átlagos ausztrál pásztor kutyát, ami 20 kg, ami egy 12 grammos index tartozik. Két összeget össze kell szorozni, aminek köszönhetően kapunk 240 grammot. Ha ezt elfelezzük reggelire és vacsorára akkor kapunk 120-120 grammot.

Megfelelő mennyiségű folyadékot mindig biztosítsunk számára.

Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya (az FCI várólistáján) számára ajánlott tápok

Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya (az FCI várólistáján) története

Ezt a kutyafajtát a 18. században tenyésztették Ausztráliban. Különböző kutyafajtákat kereszteztek, mint például a skót juhászt, bullterriert dingót és a dalmatát. Kezdetben még marhacsordák terelésére használták őket. Az ország egyik végéből kellett átterelni őket az ország másik felébe.

Külsőre lehet nem a legszebb kutyafajta, viszont feladatát tökéletesen elvégzi. Pici, tömzsi és nagyon fontos, hogy fáradhatatlan. Mozgása nagyon gyors és precíz.

Származása és eredeti feladatai miatt sajnos lakásban nem tartható.

Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya (az FCI várólistáján) tartása - mire érdemes figyelni?

Szőre és ápolása nem igényel sok időt és energiát. Vedlési időszakban érdemes többször átkefélni a szőrét, hogy a felesleges szőrszálakat eltávolítsuk. Karmaira figyeljünk oda, hogy mindig rövidek legyenek.

Óriási mozgásigénye van és imádja a kihívásokat, ezért fontos hogy próbáljunk meg mindennap ilyen feladatokat adni neki, különben könnyen lekezd unatkozni, amit a gazdi fog megszenvedni, olyan szokásokkal amit nem lesz ínyükre. Sok játék, séta, futás, úszás nyomkeresés sokat segít, hogy levezessük a sok energiáját.

Szocializációját és nevelését korán kezdjük el, határozott személyisége és múltbeli eredeti feladatai miatt nagyon makacs és független tud lenni és nagyobb korában már nem fogjuk tudni neki megtanítani a parancsokat.

Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya (az FCI várólistáján) gyakori betegségei

Nem ismert ennél a fajtánál gyakori betegségek. Eléggé szívós kutyafajta, ezért általában egészségesnek mondható.

Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya (az FCI várólistáján) fajta számára ajánlott termékeink

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kérdésed van?

Legnépszerübb bejegyzések