Argentin dog

Argentínában mai napig az eredeti feladatkörre miatt tartják (vadászat) , máshol viszont igazi családi és házőrző kutya.
Argentin dog teste
Kutyafajta eredeti neve:
Argentin dog
Egyéb megnevezés:
Dogo Argentino
FCI Fajtacsoportja:
II. Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák

Az argentin dog nagyon barátságos és nagyon szereti a gyerekeket, nagyon jól kijön velük, viszont inkább nagyobb gyerekek mellé ajánlott, hiszen túlzott határozottsága és nagysága kisgyerekek mellé kevésbé tanácsos.

Idegenekkel, más háziállatokkal és macskákkal is jól ki tud jönni, viszont dominanciája és vadászösztöne bármikor előtörhet, ezért már kiskorában érdemes elkezdi az összeszoktatást és a szocializációt, hogy később ne legyen ebből probléma.

A Argentin dog felépítése és megjelenése

Erre a fajtája jellemző, hogy nagyon izmos, erőteljes kutya. Erős, széles mellkasa van, emellett háta is erőteljes és szintén széles.

Lábai párhuzamosak és egyenesek, ezen felül izmosak is szintúgy, mint az egész kutya felépítése.

Magasan tűzött fülei vannak, amelyek fordított V alakúak. Általában feje mellett lelógóak. Szemei távol ülőek, tekintete pedig komolyan. Harapására az ollószerű harapás jellemző.

Rövid és durva tapintású szőre van. Legtöbbször fehér színben találkozhatunk vele, maximum néhány pigmentfolt lehet a szőrén.

A szemei általában sötétbarnák illetve előfordul a  mogyorószínűek.

A Argentin dog tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 62-68 cm, a szukáké 60-65 cm. Közepes termetű kutyafajta.-

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 40-50 kg, a szukáké 40-45 kg.

SZEMÉLYISÉG

Barátságos, védelmező, határozott, szeretetteljes, lojális, éber, társaságkedvelő.

HELYIGÉNY

Lakásban is és kertben is tartható mérete miatt. Ha viszont lakásban tartjuk, akkor mindenképp figyeljünk oda a megfelel testmozgásról.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük. Inkább nagyobb gyerekek mellé ajánlott, mivel eléggé erőteljes állat.

VEDLÉS

Bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, ami segít az elhalt szőrszálak eltávolításában. Emellett pedig vágást nem igénylő fajta.

UGATÁS

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni, és élete árán is megvédi a családját.

KIKÉPZÉS

Hasznos lehet a speciális engedelmességi tréningen való részvétel és a speciális feladatok bevetése. Sok türelmet igényel a képzése ezért első kutyás gazdiknak nem javasolt fajta.

Argentin dog nevelése

Az argentin dognál érdemes odafigyelni a módszerre, amit használunk, mert ez a fajta nagyon könnyen meg tud sértődni, ha túl erőteljes hangszínnel vagy szavakkal tanítjuk, ellentétes hatást fogunk elérni. Nagyon határozottnak és következetesnek kell lennünk vele.

Szocializációjára nagy hangsúlyt kell fektetni és időben elkezdeni, hogy más kutyákkal, házi állatokkal jól kijöjjön. Próbáljuk meg mindenhova magunkkal vinni ezt a kutyust, hogy szokja az embereket, állatokat maga körül. Nem igazán ajánlott kezdőgazdiknak a tartása.

Egy nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda viszont a legjobbat hozhatja ki belőle.

Ha viszont nyugodtan, kiegyensúlyozottan tartjuk és neveljük, akkor nem lesz vele probléma.

Argentin dog etetése

Az argentin dog nagyon izmos és erőteljes kutyafajta, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű táplálékot kapjon nap mint nap.

Úgy tudjuk a legkönnyebben meghatározni, hogy mennyi táplálékra van szüksége a kutyusnak, hogy vesszük az egészséges súlyát és az ahhoz tartozó grammal összeszorozzuk. Jelen esetben vegyünk egy átlagos 43 kg-s argentin dogot, az ahhoz tartozó gramm pedig 9. Ha összeszorozzuk a két összeget, 43 kg x 9 gramm, akkor 387 grammot kapunk, amit ha elfelezünk reggelire és vacsorára akkor 193,5-193,5 grammot kapunk.

Megfelelő mennyiségű vizet mindig biztosítsunk számára.

A Argentin dog számára ajánlott tápok

A Argentin dog története

Az argentin dog származásáról annyit tudunk, hogy kialakulásának a célja eléggé egyértelmű volt.

Régebben a zord természet adta lehetőségek eléggé megnehezítették a kutyáknak a munkájukat, így a régi kopók, agarak, vérebek csődöt mondtak ezeken a területeken.

Mivel fontos volt az emberke számára az ilyen területeken is a vadászat, és a terület feltérképezése, muszáj volt egy olyan fajt kitenyészteni, ami erre is megfelelő.

Izmos, erőteljes, határozott felépítése és vadászösztöne ezeket a igényeket volt hivatott kielégíteni, és ami napig rendelkezik ezekkel a jellemzőkkel ez a fajta.

 

Argentin dog tartása - mire érdemes figyelni?

Az argentin dog ápolására nem igazán kell nagy hangsúlyt fektetni és nagyon odafigyelni, elég ha az elhalt, felesleges szőröket eltávolítjuk és néha átfésüljük a szőrét.  Körmeit mindig tartsuk röviden.

Óriási mozgásigénnyel rendelkezik, ezért fontos, hogy mindennap megkapja azt a mennyiséget, amennyire szüksége van. Imád sétálni, futni, labdázni és a gazdájával eltölteni az időt. Sétáknál nagyon meg kell nevelni, ha esetleg póráz nélkül szeretnénk futtatni, mivel vadászösztöne miatt elkóborolhat és nézeteltérésbe keveredhet más kutyákkal.

Nevelését illetve szocializációját már kis korban kezdjük el, hiszen erős személyisége és vadászösztöne miatt időben meg kell tanulni a parancsokat, és össze kell szoknia a többi házi állattal illetve emberekkel.

A Argentin dog gyakori betegségei

Ez a fajta általában egészséges kutyafajta, még is egy súlyosabb betegséget ismerünk nála, ami gyakran előfordul.

Ez pedig a süketség. Sajnos nehezen tudunk tenni ellene, mert már csak akkor derül ki, ha már semmit nem tudunk tenni ellene.

Erőteljesen öröklődő betegség, viszont ennek ellenére is boldog életet tud élni.

Argentin dog fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp