Arab agár

Az arab agár egy eléggé jól edzett, nagyon gyors és fürge kutyafajta, néha kicsit makacs is lehet. Manapság inkább a kiállítások sztárjaként emlegetik.
arab agár fűben
Kutyafajta eredeti neve:
Arab agár
Egyéb megnevezés:
Berber Windhund, Sloughi Moghrebi Slougui, Arabischer Windhund, Levrier Marocain, Arabian Sighthound, Oskai, Arabian Greyhound, Berber Greyhound, Oskay, Sloughi, Nordafrikanischer Windhund
FCI Fajtacsoportja:
X. Agarak

Eléggé rámenős, bátor és tiszteletet parancsoló állat. Igazán kitartó, elszánt és nagyon jó vadász, aki mindenfelett védelmezi a családját. Gyerekekkel nagyon jól kijön, de azt viszont nem szereti, ha felbosszantják, ezért inkább az idősebb gyerekek mellé ajánlott kutyafajta.

Többi kutyával is jól ki tud jönni, viszont néha domináns szerepet veszi fel. Nagyon erős vadászösztöne van, ezért más házi állatokkal nem igazán tud együtt élni. Viszont ha már kiskorától össze szoktatják őket, akkor el vannak egymás mellett.

Ez a fajta szeret inkább kezdeményezni idegeneknél, és az ő tempójában megismerkedni. Önálló, picit makacs természetű, ezért nevelése kissé nehézkes. Nem lehetetlen, viszont csak akkor fog engedelmeskedni, ha véleménye szerint értelmes dolgokra kérik.

A Arab agár felépítése és megjelenése

Az arab agárról érdemes tudni, hogy egy szörnyen izmos és szikár kutyafajta.

Nagy és hosszúkás feje van, ami felülről nézve leginkább ék alakra emlékeztet. Szemei mandula alakúak és egyik legmeghatározóbb testrésze. Óriási és mélyen ülő sötét szemei vannak. amelyből kedvesség, nyugodtság s egy kis melankolikus hangulat sugárzik.

Fülei háromszög alakúak, közepes méretűek és feje mellett lelógóak. Hosszú egyenes nyaka van, teste vékony, izmos. Mellkasa mély, hasa pedig felhúzott.

Végtagjai egyenes, hosszúak és párhuzamosak, emellett nagyon feszesek és izmosak. Rövid, sűrű és puha bunda jellemzi.

A Arab agár tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 66-72 cm, a szukáké 61-68 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 27-32 kg, a szukáké szintén 27-32 kg.

SZEMÉLYISÉG

Hűséges, játékos, gyengéd, kedves, intelligens, független, élénk.

HELYIGÉNY

Lakásban is és kertben is tartható, ha viszont lakásban tartjuk, akkor mindenképp figyeljünk oda a megfelel testmozgásról.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük.

VEDLÉS

Vedlés nem jellemző, még is szőrének ápolása nagyon hangsúlyos.

UGATÁS

Nem igazán ugatós fajta, ha idegeneket lát akkor mindenképp próbálja védeni a gazdit.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy érkezik a házhoz.

KIKÉPZÉS

Tanításának kiegyensúlyozottnak és következetesnek kell lennie, mivel egy elég makacs fajtáról van szó, szükséges, hogy gazdája szintén határozott fellépésű legyen, és tudja, hogy ki a falkavezér.

Arab agár nevelése

Az arab agár egy nagyon értelmes és okos kutya, viszont tanítása nem egy egyszerű feladat.

Nagyon megtudja makacsolni magát és ha nem lát értelmet abban, amit a gazdája szeretne megtanítani neki, akkor nem lesz hajlandó megtenni.  Idő és energia a tanítása, viszont ha megfelelő módszereket használunk, akkor nagyon gyorsan tanul.

Arab agár etetése

Etetésénél fontos tudni, hogy nem hízékony fajta, viszont az egészséges eledelek nagyon fontosak számára.

Etetésük függ attól, hogy versenyeztetett agárról van-e szó, hiszen számukra kicsivel másabb étrend lesz megfelelő. Napi táplálékbevitelük, tehát életmódjuktól és mozgásmennyiségüktől igencsak függ. Minél több mozgást végeznek, annál több táplálék, vitamin és nyomelem kell. Természetesen ezt a tréningeztetés és edzés alatt a tréner tud segíteni és optimális mennyire beállítani.

Nyáron nagyon oda kell figyelni a vízmennyiségre, mivel könnyen kiszáradhatnak és hőgutát kaphatnak.

Naponta kb. súlyukhoz mérten átlagban 30 kg (kutya testsúlya) x 11 gramm (súlyához tartózó gramm) eledel szükséges. ( azaz 330 gramm /2 , amit elfelezünk, hogy reggelire és vacsira el legyen osztva – 165-165  gramm.)

A Arab agár számára ajánlott tápok

A Arab agár története

Az arab agár egy nagyon régi kutyafajta, és úgy tudjuk, hogy az ókori Egyiptomból származik és azután került át Észak-Afrikába.

Araboknál mai napig tisztelik ezt a fajtát, és ami napig közkedvelt kutyafajta.

Régebben arab országokban sokszor a lapos háztetőkön feküdt és őrizte a házat, emellett vadászatokon is nagyon jó társ volt.

Hozzánk Európába pedig a 19. században került el, majd az 1970-es években már Amerikába is.

Arab agár tartása - mire érdemes figyelni?

Ennél a fajtánál érdemes odafigyelni a mozgásigényére és energiaszintjére, hiszen mindkettő nagyon magas. Érdemes hosszú, kimerítő sétákat tenni vele, viszont azt is érdemes tudni, hogy néha napján, ha kedve úgy tartja, egész nap csak pihen és nézelődik.

Etetésénél hangsúlyos hogy tréningelt fajtáról beszélünk-e, hiszen számára más étrendet kell tartani, mint a többi társuknál. Nyáron pedig a vízbevitel fontos tényező, hiszen könnyen kiszáradhatnak és hőgutát kaphatnak.

Nagyon barátságos, közvetlen és igényli a társaságot, ezért nem szeret sokat egyedül lenni, sőt depressziós is tud lenni, ha nincs körülötte elengedő ember és nem foglalkoznak vele.

Tanítását időben, kiskorában érdemes elkezdni, mivel nagyon makacs fajta, ezért nem mindig hallgat a gazdikra, csak ha értelmét látja. Speciális eszközök alkalmazása sokat tud segíteni taníttatásában.

A Arab agár gyakori betegségei

Az arab agár általában egészséges kutyafajta, viszont néha előfordulhat nála progresszív retina atrófia, ezenfelül immunhiány is.

Néha még egyensúly problémákkal illetve hemofíliával is találkozhatunk.

Arab agár fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp