Angol véreb

Nevével és rossz hírével ellentétben az angol véreb egy végtelen kedves, gyengéd és közvetlen kutyafajta. Nagyon barátságos, sosem támadna senkire, sőt inkább folyamarosan farokcsóválva örül mindenkinek.
angol véreb réten
Kutyafajta eredeti neve:
Angol véreb
Egyéb megnevezés:
St. Hubertus-kopó, Hubertus kutyája, Bloodhound, Szent Hubertus kutyája, Szent Hubertus kopó
FCI Fajtacsoportja:
VI. Kopók és rokon fajták

Az angol vérebről fontos tudni, hogy neve ellenére, semmi köze nincs az agresszivitáshoz, sőt egy mérhetetlenül barátságos, nyitott és kedves kutyafajta. Imádja az emberek társaságát, és gazdájához nagyon kötődik.

Gyorsan és könnyen tanul, viszont figyeljünk oda, hogy milyen hangsúllyal és szavakkal tanítjuk, mert nagyon könnyen megsértődhet, és akkor makacssága miatt nem fog ránk hallgatni. Nagyon jól kijön a gyerekekkel, viszont azt nem szereti ha túlságosan kínozzák vagy durvábban játszanak vele a gyerekek. Más kutyákkal is jól kijön, de jellemzően független fajta.

Túlságos közvetlensége miatt nem igazán alkalmas házőrzőnek, viszont nyomkövetésben keresésben nagyon ügyes.

A Angol véreb felépítése és megjelenése

Az angol vérebnek nagyon különleges kinézete van, teste erős és harmonikus, emellett méltóságteljes megjelenése van. Nyakán és fején lelógó puha bőr van., emellett pedig tekintet is méltóságteljes és bölcs.

Hosszú és keskeny feje illetve orra van, harapására az ollós szó a legmegfelelőbb. Közepes méretű kutyafajta, szemei általában ovális és sötétbarna színűek. Fülei feje mellett lelógóak.

Hosszú nyaka, erőteljes, izmos háta és végtagjai vannak. Mellkasa jellemzően mély és széles, hasa csak kicsit felhúzott, farka pedig magasan tűzött, hosszú.

Végtagjaira jellemző, hogy párhuzamosak, egyenesek. Mancsai párnázottak, ujjai pedig jól íveltek. Bundája tömött, és inkább durvább tapintású, amely jobban alkalmazkodik az időjáráshoz is.

A Angol véreb tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 63-69 cm, a szukáké 58-63 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 41-50 kg, a szukáké 36-45kg.

SZEMÉLYISÉG

Játékos, gyengéd, kedves, független.

HELYIGÉNY

Lakásban is és kertben is tartható mérete miatt. Ha viszont lakásban tartjuk, akkor mindenképp figyeljünk oda a megfelel testmozgásról.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük.

VEDLÉS

Bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, ami segít az elhalt szőrszálak eltávolításában.

UGATÁS

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni.

KIKÉPZÉS

Tanításának kiegyensúlyozottnak és következetesnek kell lennie, mivel egy elég makacs fajtáról van szó, szükséges, hogy gazdája szintén határozott fellépésű legyen, és tudja, hogy ki a falkavezér.

Angol véreb nevelése

Nevelésénél arra érdemes odafigyelni, hogy ha esetleg erőteljesebben vagy csúnya szavakkal szólunk neki, akkor meg fog sértődni és makacs lesz.

Alapjáraton nagyon gyorsan és könnyen tanul, viszont a módszerre nagy hangsúlyt kell fektetni.

Angol véreb etetése

Az angol vérebnél fontos odafigyelni arra, hogy mivel hajlamos a felfújódásra, ezért inkább több kisebb étkezést tartsunk neki és ne egy nagyot.

Úgy tudjuk a legkönnyebben kiszámolni, hogy mennyi táplálékra van szüksége a kutyusnak, hogy vesszük az egészséges súlyát és az ahhoz tartozó grammal megszorozzuk. Jelene esetben átlagosan egy 43 kg-s kutyáról beszélünk, és az ahhoz tartozó gramm pedig 9. A kettő szorzata 43 kg x 9 gramm, az 387 gramm. Ezt ha elosztjuk reggelire és vacsorára, akkor 193,5-193,5 grammot kapunk. Akár 3 étkezésre is eloszthatjuk és akkor még egyenletesebb a kutyus táplálása.

A Angol véreb számára ajánlott tápok

A Angol véreb története

Az angol véreb egy ősrégi kutyafajta, ezért eredetét is homály fedi. Az biztos, hogy Angliából származik, és régebben rablók és tolvajok ellen használták, mert már akkoriban is nagyon ügyes nyomkövető volt. Angliában és Skóciában például a rendőrség használta ezt a fajtát, sőt annyira nagy hangsúlyt fektettek ennek a fajnak a képzésére,  hogy adót vetettek ki a lakosságra, hogy legen miből tanítani a kutyákat. ,

18. században már kiképzett vérebeket használtak a különböző bűnügyi szervek.

Úgy tudjuk, hogy fekete és fekete-cser kopók keresztezéséből lett kitenyésztve a  mai véreb.

Angol véreb tartása - mire érdemes figyelni?

Közepes méretű kutya, viszont lakásban és kertben is jól el van, a mozgásigényét mindkét esetben ki kell elégíteni. Mivel nagyon jó nyomkövető, ezért érdemes körbekeríteni a kertet mert könnyen elbóklászhat.

Nevelésénél arra kell odafigyelni, hogy ne használjunk szigorú hangszínt és erőteljes szavakat, mert meg tud sértődni a kutyus, és akkor nem fog ránk hallgatni.

Ápolása nem vesz sok időt igénybe, viszont füleinek tisztaságára nagyon oda kell figyelni. Mivel lelógóak a fülei így könnyen tud a kosz ott maradni és akár gyulladást is okozhat. Szeménél pedig záródási gondok lehetnek, ezért azt is figyeljük, és szükség esetén A-vitaminos cseppel kell kezelni ha gond lenne.

A Angol véreb gyakori betegségei

Gyors növekedésének köszönhetően oda kell figyelni arra, hogy még serdülőkorában ne fárasszuk túl.

Ajánlatos puha helyet biztosítani neki, hogy ízületeit kíméljük.

Gyakori lehet nála  a csípő diszplázia, a szem illetve fülbetegségek.

Angol véreb fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp