Angol springer spániel

Nagyon jó természetű kutyafajta, vidám, energikus és nagyon gyerekbarát, ezért nagyon ajánlják családoknak. Nagyon könnyen tanul, és hallgat a gazdira, előfordul, hogy néha megmakacsolja magát, de ha megfelelően van nevelni, akkor ez sem sűrűn fordul elő. Értelmes, imád a szabadban lenni, játszani, úszni és a családja társaságában lenni.
Angol springer spániel fekszik
Kutyafajta eredeti neve:
Angol springer spániel
Egyéb megnevezés:
English Springer Spaniel
FCI Fajtacsoportja:
VIII. Retrieverek – hajtókutyák – vízi vadászok

Okos, értelmes barátságos és nagyon vidám természetű kutyafajta, aki nagyon gyorsan és könnyen tanul.

Legkevésbé sem jellemző rá az agresszivitás, csak a félénk magatartás.

Úgy tudjuk, hogy az angol springer spániel, az összes spániel fajta közül a legértelmesebb, nagyon nem szeret egyedül lenni, mindig igényli a családja társaságát és jelenlétét.

Nagyon szereti a gyerekeket, úgyhogy igazi családi kutyus, emellett nagyon jól ki tud jönni más háziállatokkal és macskákkal is egyaránt.

Termetéből és barátságos, kedves természetének köszönhetően nem jó házőrző, hiszen az idegeneket is farok csóválva üdvözli. Viszont mint jelzőkutya, nagyon jó.

Mind szárazföldi, mind vízi területen nagyon jó sportkutya, de vadászatokon és nyomkövetésen is kiváló.

A Angol springer spániel felépítése és megjelenése

Fajtársai közül neki van a leghosszabb lába, és ő a legügyesebb futó is közülük.

Nagyon erős, izmos testfelépítése van, koponyája jellemzően széles és hosszúkás. Harapása ollós és állkapcsa is nagyon erőteljes, ami a vadászatokon óriási előny.

Szemei általában közepes nagyságúak jellemzően sötétbarnák és mandula alakúak.  Fülei nagyon és feje mellett lelógóak.

Háta, végtagjai nagyon erősek, izmosak és egyenesek, mellkasa pedig mély.

Szőrzetére jellemző, hogy dús és általában rövid. Farkát pedig legtöbbször élénken és vidáman csóválja, és magasan tartja.

A Angol springer spániel tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 46-51 cm, a szukáké 43-48 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 23-25 kg, a szukáké 16-20 kg.

SZEMÉLYISÉG

Éber, játékos, gyengéd, vidám, energikus, intelligens, szociális.

HELYIGÉNY

Lakásban tartható mérete miatt. Ha viszont lakásban tartjuk, akkor mindenképp figyeljünk oda a megfelelő testmozgásról.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük.

VEDLÉS

Rendszeres kefélésjavasolt, annak érdekében hogy mérséklődjön a vedlése. A bunda rendszeres ápolása pedig csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.

UGATÁS

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére viszont nagyon barátságos és termete miatt nem igazán riasztja el a betolakodókat.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni.

KIKÉPZÉS

Igencsak képezhető fajta, nagyon hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlés is elégséges, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.

Angol springer spániel nevelése

Az angol springer spániel a spánielek között a legértelmesebb fajta.

Nagyon könnyen és gyorsan tanítható, ezért nem kell sok energiát és időt befektetni, hogy hallgasson a gazdi parancsára.

Szocializációját kiskorában kezdjük el, hogy a macskákkal és más házi állatokkal is jól kijöjjön, de közvetlen és kedves természete miatt, amúgy sem szokott probléma lenni köztük.

 

Angol springer spániel etetése

Közepes méretű testfelépítése és sok mozgásigénye mellett is oda kell figyelni a megfelelő táplálásra, mivel eléggé hajlamos a hízásra.

Nagyon fontos, hogy betartsuk a megfelelő mennyiségű táplálékot ennél a fajtánál is, hiszen kedvencünk egészségét veszélyeztethetjük, ha nem figyelünk oda. Úgy a legkönnyebb kiszámolni, hogy mennyi táplálékra van szüksége kis kedvencünknek, hogy vesszük az egészséges testsúlyát a kutyusnak és megszorozzuk a hozzá tartozó grammal. Jelen esetben vegyünk egy átlagos 20 kg-s kutyust, amihez egy 12 grammos index tartozik. Ennek tudatában 20 kg x 12 gramm, ami 240 gramm. Ezt ha reggelire és vacsorára elfelezzük, hogy 120-120 grammot kapunk.

Mindig figyeljünk oda, hogy megfelelő mennyiségű víz legyen neki kitéve, mert nagyon  könnyen kiszáradhat a sok mozgás mellett.

A Angol springer spániel számára ajánlott tápok

A Angol springer spániel története

A spánielek már Kr. e. időkre származtatható, úgy tudjuk, hogy már Nagy Sándor apjának uralkodása idején láttak hasonló kinézetű kutya ábrázolást a pénzérméken. Emellett germán törvénykönyvek is említést tesznek a spánielekre megfelelő leírást. Ebben az időben leginkább vadászatra használták őket. Ami biztos, hogy a 15. százáadban már festményeken is láthattuk a spánielek ábrázolását.

Ezt a fajtát a kelták már terelő kutyaként is tartották, és ők vitték magukkal a spánieleket Európába.
Régebben még úgy csoportosították a spánieleket, hogy léteztek szárazföldi fajták, akik leginkább a solymászásnál segítettek, illetve voltak vízi spánielek, akik a vízben segítettek.

Mindössze az 1892-es évektől tartják külön fajnak a cocker spánielt. Kezdetben munka miatt tartották, manapság már inkább mint családtag szolgál. Családok egyik kedvenc kutyafajtája.

Angol springer spániel tartása - mire érdemes figyelni?

Termetének köszönhetően tartható lakásban is az angol springer spániel, viszont arra figyeljünk oda, hogy megkapja a megfelelő mennyiségű mozgást. Érdemes hosszú sétákat tenni vele és sokat futtatni, mert nagy igénye van rá.

Érdemes odafigyelni a szőrének az ápolására, emellett pedig arra is, hogy a fülében lévő szőröket eltávolítsuk. Ezen felül pedig a fülénél kevés szőrt kell hagyni, hogy jól tudjon szellőzni a kutyus füle.

Ápolásánál pedig a tappancsaira is oda kell figyelni, és a kis párnák közül ki kell vágni a szőrszálakat.

Rendszeresen vigyük kutyakozmetikushoz, körmeit és fülét pedig gyakran figyeljük és vágjuk.

A Angol springer spániel gyakori betegségei

Az angol springer spánielre több betegség is jellemző, mint például a csípő diszplázia, szembetegségek, ami vaksághoz is vezethet.

Fülének tisztítására nagyon oda kell figyelni, mivel nagyon könnyen be tud gyulladni.

Szembetegségeknél a szárazszem illetve a szürkehályog jellemző.

Angol springer spániel fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp