Angol pointer

Az angol pointer egy nagyon mozgékony és energikus fajta, ezért elengedhetetlen számára a sok mozgás, és ha ezt nem kapja meg, akkor könnyen elkezd unatkozni, amit a kerten illetve a lakásban vezet le. Frusztrációjukat ezért érdemes sok mozgással levezetni.
angol pointer réten
Kutyafajta eredeti neve:
Angol pointer
Egyéb megnevezés:
Englischer Pointer, English Pointer, Pointer
FCI Fajtacsoportja:
VII. Vizslák és szetterek

Nagyon mozgékony, energikus és barátságos fajta. Imád futni, mozogni és gazdájával időt eltölteni.

Hihetetlenül jó természetű kutyus, és az átlagnál is jobban fejlett szaglása vagy vadászösztöne van.

Nagyon elegáns, kifinomult kutyafajta. Mozgásigény óriási, ezért érdemes nagyon sokat futni vele, hogy ne a lakásban vagy a kertben vezesse le.

 

A Angol pointer felépítése és megjelenése

Megjelenésére jellemző, hogy nagyon elegáns, kifinomult testtartása van. Közepes méretű kutyus, fülei nagyon és feje mellett lelógóak.

Szőre általában rövid és tömött, és leginkább fehér, barna, illetve fekete színek keveréke jellemzi. Néha előfordulhat a narancs árnyalatai is. Nagyon erőteljes, izmos felépítése van az angol pointernek, emellett lapos koponyája és keskenyedő feje van.

Orra általában fekete, illetve sokszor fekete van barna maszkot visel. Mellkasa mély, hasa már inkább felhúzott.

A Angol pointer tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 63-69 cm, a szukáké 61-66 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 25-34 kg, a szukáké szintén 25-34 kg.

SZEMÉLYISÉG

Éber, barátságos, hűséges, gyengéd, energikus, kedves, védelmező, bátor, édes, független.

HELYIGÉNY

Lakásban is és kertben is tartható mérete miatt. Ha viszont lakásban tartjuk, akkor mindenképp figyeljünk oda a megfelel testmozgásról.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük.

VEDLÉS

Bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, ami segít az elhalt szőrszálak eltávolításában. Emellett pedig vágást nem igénylő fajta.

UGATÁS

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni.

KIKÉPZÉS

Igencsak képezhető fajta, nagyon hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlés is elégséges, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.

Angol pointer nevelése

Az angol pointer nagyon gyorsan és könnyen tanul, nagyon értelmes kutyafajta. nagyon szeret a gazdájával tanulni, igazi minőségi időtöltés számára. Viszont nagyon fontos, hogy milyen hangszínnel tanítjuk a kutyust, mert szelíd és érzékeny lelke a goromba, túl komoly hangszínt nem viseli jól.

Nem kellenek speciális módszerek a tanításához, és elég kevesebb ismétlés is ahhoz, hogy a kutyus megtanulja a parancsszavakat.

Angol pointer etetése

Nem igazán jellemző erre a fajtára a hízékonyság, viszont figyeljünk oda, az egészséges táplálékra.

Úgy tudjuk meghatározni, hogy mennyi táplálékra van szüksége a kutyusnak, hogy vesszük az egészséges testsúlyát, ami ennél a fajtánál átlagosan 30 kg, és az ahhoz tartozó gramm pedig 11 . A két értéket össze kell szorozni és megkapjuk a napi szükséges táplálékmennyiséget. Jelen esetben ez 30 kg x 11 gramm, ami 300 gramm, ami reggelire és vacsorára kettéosztva 165-165 gramm.

Érdemes betartani a szükséges mennyiséget, de természetesen a sok mozgástól is függ, hogy ez több lehet e vagy kevesebb.

A Angol pointer számára ajánlott tápok

A Angol pointer története

Az angol pointert régebben leginkább vadászatokon használták, mivel nagyon tehetséges volt a nyulak felriasztásában. Többféle kutyával is keresztezték, mint például a rókakopó, bulldog agár illetve vérebbel is, és ezután alakult ki az angol pointer tiszta formája.

Angliába a 18. században került el ez a fajta, és jellemzően vadászatokon használták itt is. Ám a későbbiekben már inkább kiállításokra vitték őket.

Amerikában még azonban mai napig népszerű vadászkutya, és sok versenyen is részt vesz,  Angliában azonban ezt a szokást már lehagyták ennél a fajtánál.

 

Angol pointer tartása - mire érdemes figyelni?

Az angol pointernél érdemes odafigyelni a nevelésére, hiszen annak ellenére, hogy nagyon és könnyen tanítható, nagyon érzékeny és szelíd állat. Nagyon oda kell figyelni,hogy milyen hangszínnel illetve hangerővel beszélünk vele, nehogy inkább ártsunk neki.

Idegenekkel, más háziállatokkal illetve kutyákkal nagyon jól kijön. Megfelelő szocializáció mellett pedig a macskákkal is problémamentes kapcsolatot tud kialakítani.

 

A Angol pointer gyakori betegségei

Nagyon egészséges fajta, viszont rendelkezik egy-egy jellegzetes betegséggel.

Előfordulhat nála csípő diszplázia, néha epilepszia, allergia. Ritkább esetekben pedig érszűkület illetve vele született süketség.

Angol pointer fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp