Angol masztiff

Az angol masztiff nagyon engedelmes jószág, nagy hely- illetve mozgásigénnyel bír, és érdemes tudni róla, hogy egy nagyon intelligens kutyus, aki iszonyatosan ragaszkodik az emberekhez, illetve családjához. Tanítása kicsit lassabb, ezért kezdő gazdiknak annyira nem ajánlják.
angol masztiff áll
Kutyafajta eredeti neve:
Angol masztiff
Egyéb megnevezés:
Mastiff, Old English Mastiff, English Mastiff
FCI Fajtacsoportja:
II. Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák

Az angol masztiff egy szófogadó, szelíd és barátságos kutyus. Néha előfordul, hogy előtör belőle az őrző-védő szerep, ezért határozott gazdára van szüksége. Ennek ellenére egy nagyon kiegyensúlyozott és nyugodt állat. Családját imádja, és a gyerekekkel is nagyon jól bánik, szereti őket.

Nem jellemző rá, hogy sokat ugatna, hiszen már külseje is segít neki abban, hogy ne akarjanak idegenek a területére lépni.

Vadászösztöne már nem domináns, ezért más kutyákkal illetve háziállatokkal is nagyon jól ki tud jönni.

Imádja a gyerekeket, illetve családját, és a családhoz tartozó ismerősöket, viszont idegenekkel inkább tartózkodó. Tanítását, nevelését már kiskorában érdemes elkezdeni, mert felnőttként már túl határozott és makacs lesz hozzá.

A Angol masztiff felépítése és megjelenése

Jellemzően az angol masztiff egy elég nagyméretű, erős, izmos testfelépítésű kutya.

Feje leginkább szögletes, szemei kicsik és általában sötétbarnák. Fülei nagyon és a feje mellett lelógóak, egymástól viszonylag távol állnak.

Végtagjai, háta nagyon izmos és erőteljes, mellkasa jellemzően mély, farka pedig magasan tűzött .

Szőre, bundája rövid és durvább tapintású.

A Angol masztiff tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 69-76 cm, a szukáké 69-76 cm. Nagy termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 68-113 kg, a szukáké 54-82 kg.

SZEMÉLYISÉG

Éber, hűséges, gyengéd, vidám, intelligens, szociális, védelmező, bátor.

HELYIGÉNY

Nincs igazán nagy mozgásigénye, sőt nyáron kivételen szeret bent lenni a lakásban, mert nagyon nehezen viseli a meleget.

AKTIVITÁS

Közepesen aktív fajta, szeret lefeküdni a lustálkodni,nem igazán aktív fajta, így nagyon elfoglalt gazdiknak megfelelő választás.

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük.

VEDLÉS

Bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, ami segít az elhalt szőrszálak eltávolításában. Emellett pedig vágást nem igénylő fajta.

UGATÁS

Nagyon védelmező a gazdáival szemben ha számára ismeretlen egyén érkezik a házhoz.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni, és élete árán is megvédi a családját.

KIKÉPZÉS

Hasznos lehet a speciális engedelmességi tréningen való részvétel és a speciális feladatok bevetése. Sok türelmet igényel a képzése ezért első kutyás gazdiknak nem javasolt fajta.

Angol masztiff nevelése

Az angol masztiff egy nagyon határozott kutyafajta. Az átlagnál egy kicsit nehezebben tanítható, ezért kezdő gazdiknak nem igazán ajánlják. Javasolt engedelmességi tréningekre is elvinni, hogy könnyebben tudjunk vele foglalkozni. Sok kitartást és türelmet igényel a nevelése.

Fontos az is, hogy nagyon következetesek legyünk, viszont mivel nagyon érzékeny a kutyus, ezért válogassuk meg, hogy milyen szavakkal illetve hangsúllyal tanítjuk. A szigorú és a büntetéssel járó módszerek nem fognak sikerrel járni.

Figyeljünk az egyértelműségre, és a vidám eltöltött közös időre.

Angol masztiff etetése

Nagy mozgásigénye miatt nagyon fontos odafigyelni a megfelelő táplálékbevitelre. Érdemes inkább több kisebb étkezést tartani nála, mint egy nagyot.

Úgy tudjuk a legegyszerűbben kiszámolni, hogy mennyi táplálékra van szüksége, hogy vesszük az állat testsúlyát (egészséges súlyát) és összeszorozzuk az ahhoz tartozó gramm indexel. Ez jelen helyzetben egy átlagos 75 kg-s kutyus, amihez egy 8 gramm tartozik. Ennek tudatában 75 kg x 8 gramm, 600 gramm / nap. Ami ha elfelezünk reggelire és vacsira az 300-300 gramm. Illetve az is megoldás lehet ha 3 fele osztjuk és akkor még inkább jó eloszlású lesz az étkezése.

A Angol masztiff számára ajánlott tápok

A Angol masztiff története

Az angol masztiff az egyik legősibb kutyafajta, tudomásunk szerint r. e. 3000 körül már találkozhatunk egyiptomi falrajzokon ezzel fajtával.

Úgy tudjuk, hogy angolszász hódítóknak köszönhetően jutott el Angliába, Julius Ceasar pedig már hódító csatáiban is ezt a kutyafajtát használta. Még a 17. században pedig jellemzően harci kutyának használták, illetve vadászatokon is bevetették.

A II. világháború körül úgy tűnt, hogy majdnem kipusztul ez a fajta, de Chester gróf védelmébe vette és megmentették ez a fajtát.

Angol masztiff tartása - mire érdemes figyelni?

Mozgásigényére nem mondhatjuk, hogy túlságosan nagy lenne, ezért amennyi jól esik neki azt megteszi.  Néha érdemes póráz nélkül elengedni, hogy fusson egy nagyot.

Szőre ápolásánál arra kell odafigyelni, hogy vedlési időszakban naponta fésüljük át, hogy a felesleges szőrt eltávolítsuk.

Tanítását érdemes kiskorban elkezdeni, mivel ha már nagy akkor nem fog ránk figyelni és nem fogja megtanulni, amit szeretnék. Alapjáraton sem tanul gyorsan, ezért időt és energiát kell befektetni, hogy minden fontos dolgot megtanuljon.

A Angol masztiff gyakori betegségei

Az angol masztiffnál jellemző lehet a csipő illet könyök diszplázia, akár gyomorcsavarodás.

Néha előfordulhat szívbetegség is.

Fejlődési szakaszában nagyon oda kell figyelni a mozgás mennyiségére, nehogy negatív hatása legyen az ízületeire illetve a csontjai fejlődésére.

Angol masztiff fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp