Angol cocker spániel

Az angol cocker spániel igazi társasági kutya, imádja az embereket, gyerekeket, és akkor a  legboldogabb, ha idejét családjával közösen töltheti el.  Mivel nagyon barátságos típus, ezért nagyon ajánlják gyerekek mellé, és családoknak. Iszonyatosan ragaszkodó típus, és az a legfontosabb számára, hogy minél közelebb legyen gazdájához és akár a legkisebb felületen is de hozzáérjen. 
Angol cocker spániel réten
Kutyafajta eredeti neve:
Angol cocker spániel
Egyéb megnevezés:
English cocker spaniel, Merry Cocker Woker, Cocker
FCI Fajtacsoportja:
VIII. Retrieverek – hajtókutyák – vízi vadászok

Jellemzően egy nagyon vidám, okos, és bolondos kutyafajta. Szelíd, és nem igazán jellemző rá semmilyen fajta agresszivitás.  Hallgat a gazdájára és nagyon könnyen tanítható. Tartása nagyon tanácsos családok számára, hiszen remekül kijön a gyerekekkel és imád óriásiakat játszani velük.

Néha előfordulhat, hogy ugatással jelzi az idegenek jöttét, viszont akkor is barátságos és izgalmának ad hangot. Nagyon türelmes és kiegyensúlyozott kutya, házőrzőnek nem igazán tanácsos tartani.

A Angol cocker spániel felépítése és megjelenése

Közepes méretű kutyafajta, viszont nagyon sportos és erős testfelépítésű.

Fülei általában hosszúak és lelógóak, szőre pedig nagyon selymes, puha.

Legtöbbször, barna árnyalataiban, fekete árnyalataiban találjuk meg, ritkán kékes illet pirosas színekben is láthatjuk.

Szemei legtöbbször sötétbarnák, orruk hosszúkás, előre nyúló.

 

A Angol cocker spániel tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 37-40 cm, a szukáké 38-39 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 11-14 kg, a szukáké szintén 11-14 kg.

SZEMÉLYISÉG

Barátságos, hűséges, játékos, gyengéd, vidám, intelligens, tanulékony, szociális.

HELYIGÉNY

Lakásban is és kertben is tartható mérete miatt. Ha viszont lakásban tartjuk, akkor mindenképp figyeljünk oda a megfelel testmozgásról.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük. Ő is egy gyermeki lélekkel van megáldva, úgyhogy tökéletes családtag.

VEDLÉS

Vedlés nem jellemző, még is szőrének ápolása nagyon hangsúlyos. Rendszeres fésülés és vágás szükséges.

UGATÁS

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni.

KIKÉPZÉS

Igencsak képezhető fajta, nagyon hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlés is elégséges, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.

Angol cocker spániel nevelése

Az angol cocker spánielre jellemző, hogy nagyon gyorsan tanul, ezért nem kell túl sok időt belefektetni abba, hogy tanítsuk. Imád időt együtt tölteni a gazdival, ezért a tanulást is játéknak és minőségi együtt töltött időnek éli meg.

Nem kellenek speciális módszerek ahhoz, hogy jól tanuljon, elég az egyszerű és lényegre törő tanítás, viszont a hangszínre nagyon figyeljünk oda, mert nagyon érzékeny fajta.

Angol cocker spániel etetése

Az angol cocker spánielnél közepesen jellemző az elhízás, viszont mindenképp figyeljünk oda arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot adjunk a kutyusnak.

A legkönnyebben úgy tudjuk kiszámolni, hogy mennyi számára a megfelelő mennyiség, hogy megnézzük s testsúlyát és az ahhoz tartozó gramm indexet. Jelen esetben egy átlagos 12 kg-s testsúllyal tudunk számolni, és az ahhoz tartozó gramm az 12. A két számot összeszorozva kapunk 144 grammot, amit kettéosztva reggelire illetve vacsorára 72-72 grammot kapunk.

Nem érdemes nagyon eltérni a szükséges mennyiségtől, hiszen a kutyának teszünk csak rosszat, ha túletetjük, vagy ha nem kap elegendő mennyiségű táplálékot.

Emellett arra mindig nagyon figyeljünk oda, hogy megfelelő mennyiség víz legyen neki biztosítva.

A Angol cocker spániel számára ajánlott tápok

A Angol cocker spániel története

A spánielek már Kr. e. időkre tehető.

Úgy tudjuk, hogy Nagy Sándor uralkodása alatt, pénzérmén hasonló kutya ábrázolása látható. Így sejthetjük, hogy már akkoribban ismeretes volt ez a fajta. Leginkább vadászatra használták.

Amit már biztosan tudhatunk, hogy a 15. században már festményeken is megtalálható ennek a kutyának az ábrázolása.

Régebben még úgy csoportosították a spánieleket, hogy léteztek szárazföldi fajták, akik leginkább a solymászásnál segítettek, illetve voltak vízi spánielek, akik a vízben segítettek.

Mindössze az 1892-es évektől tartják külön fajnak a cocker spánielt. Kezdetben munka miatt tartották, manapság már inkább mint családtag szolgál. Családok egyik kedvenc kutyafajtája.

 

Angol cocker spániel tartása - mire érdemes figyelni?

Méretét tekintve tarthatjuk lakásban, viszont mindenképp biztosítsuk számára az elegendő mozgás mennyiséget. Magunknak is segítünk ezzel, hiszen akkor nem a lakásban fogja kiélni a sok-sok energiáját. Imád labdázni, és hosszú sétákat tenni. Régebben még elsősorban vadászatra képezték őket, viszont mára már szinte teljesen kihalt belőlük ez az ösztön.

Figyeljünk oda arra, hogy hogyan beszélünk vele, mert nagyon érzékeny tud lenni, és magára veszi a környezete hangulatát.

Fontos, hogy szőrének ápolására nagyon figyeljünk oda, hogy mindennap ki legyen fésülve, és a csomókat vágjuk ki. Érdemes kozmetikushoz járni vele,  hogy havonta azért a felesleges lenőtt szőr levágják. Füleit mindig figyeljük és szükség esetén tisztítsuk ki, nehogy begyulladjon. Karmukat pedig hetente vágjuk.

A Angol cocker spániel gyakori betegségei

Az angol cocker spánielnél elég sok betegség előfordulhat, így mindig figyeljünk oda, hogy egészséges legyen és tartsuk be a szükséges kontrollokat.

Jellemző lehet nála fül illetve szembetegség, ezeket félévente nézessük meg, nehogy visszafordíthatatlan problémák legyen a kutyus szemével. Néha epilepszia, illetve hemolitikus anémia is előfordulhat.

Ritkább esetekben rage szindrómával is találkozhatunk, ami a hirtelen jött agresszivitást jelenti a kutyusnál. Csípő diszplázia is jellemző, így mozgását is figyeljünk.

Angol cocker spániel fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp