Angol bulldog

A bulldog egy nagyon kedves természetű, barátságos kutya, vidám és nagyon közvetlen az emberekkel. Lakásban is tartható, viszont nagy hatással van rá, hogy milyen légkör uralkodik a környezetében.  Nagyon értelmes és kiegyensúlyozott.
angol bulldog teste
Kutyafajta eredeti neve:
Angol bulldog
Egyéb megnevezés:
Englische Bulldogge, English bulldog, Bulldog
FCI Fajtacsoportja:
II. Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák

Tökéletes háziállatnak tartják az angol bulldogot.
Nem jellemző rá, hogy sokat ugatnak, mindössze mozgását és szuszogását lehet hallani, de azt sem hangosan.

Szörnyen kiegyensúlyozott, gyerekbarát kutya, aki hagyja hogy sokat nyúzzák, nagyon jól tűri.l Igazán lojális és kedves típus. Az angol bulldog nagyon könnyen tanítható, viszont érdemes nagy hangsúlyt fektetni a módszerek megválasztásánál, és emellett következetesnek kell lennünk vele.

Nagyon érzékeny lelkű, ezért nagy hatása van a családban és környezetében uralkodó hangulatnak. Viszont szinte lehetetlen kihozni a sodrából.

 

A Angol bulldog felépítése és megjelenése

Az angol bulldog felépítésére jellemző, hogy elég zömök és masszív kutyafajta. Viszont nagyon erőteljes izomzatú.

Nezhézkes léptei nagyon egyedivé és aranyossá teszik a kutyust.

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a bulldogok az egyik legrondább kutyafajták, viszont lehengerlő személyiségük ezt mindig elfeledtetik az emberekkel. Járása nagyon jellegzetes,l hiszen olyan mintha hátsó lábát teljesen nem emelné fel járás közben, mindössze a körmein járkál. Nagy, kerek feje van, amelyet bőre miatt kis ráncok fednek.

Nagyon sötét, kerek szemei vannak, amelyek közt csücsül a kutya orra.  Szemei mélyen, és elég távol vannak egymástól.

Végtagjai, farka rövidek. Szőrzetére is általában a rövid jelző illik. Emellett , nagyon puha, finom és nagyon tömöt. Színei általában vörös, és néhol tigriscsíkos. Néhol pedig fehér csíkok, vagy fekete maszk jellemezheti.

A Angol bulldog tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 31-40 cm, a szukáké 31-36 cm.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 24-25 kg, a szukáké 22-23 kg.

SZEMÉLYISÉG

Barátságos, vidám, szerető, szociális, agresszív, bátor, édes, nyugodt.

HELYIGÉNY

Számára teljesen megfelel a lakás melege a és mozgásszegény környezet. Viszont érdemes odafigyelni a szükséges mozgásmennyiségre az elhízás elkerülése miatt.

AKTIVITÁS

Nem jellemző, hogy nagyon aktív lenne. Kevés mozgással is teljesen jól érzi magát.

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük.

VEDLÉS

Bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, ami segít az elhalt szőrszálak eltávolításában. Emellett pedig vágást nem igénylő fajta.

UGATÁS

Nem igazán ugatós fajta, ha idegeneket lát akkor sem igazán jellemző rá.

VÉDELMEZÉS

Nem igazán szokott jelezni, még akkor sem az idegen jönnek. Nagyon barátságos és kedves kutyafajta.

KIKÉPZÉS

Hasznos lehet a speciális engedelmességi tréningen való részvétel és a speciális feladatok bevetése. Sok türelmet igényel a képzése ezért első kutyás gazdiknak nem javasolt fajta.

Angol bulldog nevelése

Az angol bulldog jellemzően nagyon könnyen és gyorsan tanítható, ám fontos odafigyelnünk arra, hogy nagyon következetesek és érthetőek legyünk a kutyussal. Nagyon érzékeny lelke van, így a körülötte lévő hangulat és környezet befolyásolja a mindennapjait.

Nem érdemes és nem is szabad keményebb módszerekkel tanítani, mer tnem lesz kifizetődő. A lényeg, hogy értse mit szeretnék, és ő készségesen áll rendelkezésünkre, és az a legfontosabb számára, hogy kielégítse a gazdi igényeit.

 

Angol bulldog etetése

Ennél a fajtánál nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy miből és mennyit adunk neki, mert nagyon hízékony. Különösebben légzési nehézségei vagy puffadása miatt érdemes erre óriási hangsúlyt fektetni.

Ha ki akarjuk számolni, hogy egy nap kb mennyi ehet házi kedvencünk, akkor veszünk átlagosan egy 23 kg-os bulldogot, akinek a testsúlyához tartozó gramm index, 11. Ennek tudatában össze kell szoroznunk a két számot, 23 kg x 11 gramm, ami 253 gramm, amit vacsorára és reggelire kettébontva kapunk 126,5-126,5 grammot.

Érdemes odafigyelni ennél a fajtánál az etetésre, mert akár  komoly egészségügyi problémái is lehetnek belőle.

Étrendjébe akár fehérjedús táplálékot, halakat vagy csirkét is beiktathatunk.

A Angol bulldog számára ajánlott tápok

A Angol bulldog története

Az angol bulldog származási helye nem más mint Anglia, ahol az egyik legkedveltebb kutyafajta, egészen pontosan a nemzeti kutyájuk. Ha Magyarországot vesszük, nálunk is igencsak kitüntetett helyet foglal el ez a fajta.

Úgy tartják, hogy a bulldog feltehetően az ősi ázsiai masztiff egyik leszármazottja. Időszámításunk előtti 7. században találkozhatunk feljegyzéseket, illetve ábrázolásokat, amely a bulldog fejét mutatják.

A bulldogot a 16-17. században tenyésztették ki a masztiff és az alaunt keverékéból, majd a 19. században háziasították.

Angol bulldog tartása - mire érdemes figyelni?

Ő olyan kutyafajta, akit inkább lakásban érdemes tartani, mivel nem igazán bírja a szélsőséges időjárást. Nagyon szeret játszani, ám nincs túlzottan nagy mozgásigénye, így ő teljesen jól el van a lakásban. Fontos viszont, hogy megadjuk neki a szükséges mozgást, hogy egészsége szempontjából meglegyen a napi mennyiség.

Melegben különösen figyeljünk arra, hogy nem hajtjuk túl, nehéz légzéses miatt, emellett pedig megfelelő mennyiségű vizet biztosítsuk neki.

Ápolása nem igazán igényel sok odafigyelést, amikor éppen vedlési időszak van, akkor simítsuk ár párszor a bundáját, hogy a felesleges szőrt eltávolítsuk. Füleire figyeljünk oda, hogy tiszta legyen, emellett körmét vágjuk rendszeresen.

Kis ráncaira pedig nézzünk rá néha, és közöttük lévő részt kenjünk be erre megfelelő krémmel.

 

A Angol bulldog gyakori betegségei

Az angol bulldognál sok mindenre oda kell figyelnünk, hogy egészséges legyen.

Gyakori nála a légzőszervi megbetegedések. csípő vagy akár térdproblémák. De ezen felül előfordulhat nála gerinc, szem vagy szívmegbetegedések is.

Nyáron nagyon figyeljünk oda a kutyus vízellátására, mert nagyon könnyen hőgutát kaphat.

Ezeken felül pedig, szülési nehézségekkel is találkozhatunk illetve szélgörccsel.

Angol bulldog fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp