Angol agár

Az angol agár egy igazán szelíd, és szenzitív állat, aki mérhetetlenül ragaszkodik a családjához. Nagyon ritkán ugat, és nem is igazán megfelelő védelmező kutyus. Lakásban is tartható mérete ellenére, hiszen annyira nyugodt, hogy néha észre sem vesszük, hogy ott van.
angol agár réten
Kutyafajta eredeti neve:
Angol agár
Egyéb megnevezés:
English Greyhound, Greyhound
FCI Fajtacsoportja:
X. Agarak

Jellemezően egy nagyon aktív, gyors, intelligens és érzékeny kutyafajta.

Imádja a családját, és a gyerekeket is, ezért nagyon ajánlják családok mellé. Idegenekkel kicsit nehezebben jön ki, és félénk lehet, viszont a megfelelő szocializálásnak köszönhetően ez is kiküszöbölhető. Óriási vadászösztöne van, ezért figyeljünk oda arra, hogy időben hozzászoktassuk más házi kedvencekhez.

Legtöbbször sport és versenyeken való részvétel miatt tartják, de igazi családbarát társ is egyben.

A Angol agár felépítése és megjelenése

Az angol agár külsejét tekintve egy nagyon elegáns és kifinomult kutyafajta. Erős testfelépítése, áramvonalas teste, és izmos végtagjai vannak. Ezek mind hozzásegítik a sikeres versenyzéshez is.

Feje és teste is hosszúkás, és vékony, szemei általában mandula alakúak és sötétbarna színűek. Lelógó, pici fülek jellemzik.

Szép ívelt nyaka van, háta és végtagjai nagyon izmosak, mellkasa mély, és ágyéka felfelé ívelt. Hosszú, lógó farka van.

Szőrzetéről érdemes tudni, hogy nagyon rövid és finom. Sokféle színben találkozhatunk vele. barna, fehér, fekete, csíkos vagy akár kékesszürke árnyalatban is.

 

A Angol agár tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 71-76 cm, a szukáké 68-71 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 29-40 kg, a szukáké 27-34 kg.

SZEMÉLYISÉG

Barátságos, hűséges, csendes, gyengéd, vidám, kedves, intelligens, szerető, tanulékony, édes, független, élénk.

HELYIGÉNY

Lakásban is és kertben is tartható mérete miatt. Ha viszont lakásban tartjuk, akkor mindenképp figyeljünk oda a megfelel testmozgásról.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Gyerekek mellett nagyon barátságos és nagyon szereti őket. Ez a kutyafajta igen csak ajánlott családok számára, hiszen az aktivitása és energiái az egész családra pozitív hatással van.

VEDLÉS

Bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, ami segít az elhalt szőrszálak eltávolításában. Emellett pedig vágást nem igénylő fajta.

UGATÁS

Nem igazán ugatós fajta, ha idegeneket lát akkor mindenképp próbálja védeni a gazdit.

VÉDELMEZÉS

Nem agresszív fajta, viszont ha idegenekről van szó, akkor mindenféleképpen megvédi a gazdikat.

KIKÉPZÉS

Igencsak képezhető fajta, nagyon hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlés is elégséges, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.

Angol agár nevelése

Az angol agár képzése nem igazán igényel sok odafigyelést, vagy energiabefektetést. Nagyon gyorsan tanul és hallgat a gazdijára.

Angol agár etetése

Etetésénél nagyon érdemes odafigyelni, hogy miből mennyit adunk ennek a fajtának, mert nagyon hízékony típus. Inkább többször adjunk számára kevesebb ételt.

Azt is tudnunk kell, hogy ételbevitelüknek összhangban kell lennie a mozgásmennyiségükkel. Magától érthető, hogy egy versenyző agárnak több és tartalmasabb táplálékra van szüksége, mint általánosabb társainak.

Ha veszünk egy átlagos angol agarat, aki 32 kg kb., az ahhoz tartozó szükséges gramm bevitel 10 gramm. Ennek fejében össze kell szoroznunk a két értéket, és megkapjuk a napi szükséges táplálékbevitelt. Jelen esetben ez 32 kg x 10 gramm, tehát 320 gramm, amit ha elfelezünk reggelire és vacsorára akkor 160-160 grammot kapunk.

Amire nagy hangsúlyt kell fektetünk, az a szükséges vízmennyiség ennél fajtánál, mert nagyon meleg időkben hőgutát kaphatnak.

A Angol agár számára ajánlott tápok

A Angol agár története

Fontos tudni az angol agárról, hogy az egyik legrégebbi és legfajtatisztább kutyafajta.

Érdekes, hogy már a IV. dinasztia korában is megtalálhatjuk falrajzokon az agarakat, Egyiptomban nagyon közkedvelt kutyafajta volt. A kereszténység előtti időkben vált világutazóvá és eljutott Észak- Afrikából Kínába, Perzsiába és Európába is.

Úgy tartják, hogy akár 7000 éves is lehet ez a fajta, de ami hivatalos információ, az 4000 év. Elterjedése kr. e. időkre tehetjük, akkor jutott el Észak-Afrika, Kína, Perzsia és Európa területeire.

A mai angol agarat Angliában tenyésztették, angol nevének fordítása pedig gyönyörű, finom kutyát jelent.

Angol agár tartása - mire érdemes figyelni?

Szörnyen aktív és mozgékony kutyus, ennek ellenére tartható lakásban, mivel annyira nyugodt és kiegyensúlyozott, hogy néha észre sem vesszük, hogy ott van mellettünk. Sétáltatásnál figyeljünk arra, hogy póráz nélkül ne sétáltassuk, mivel erős vadászösztöne miatt elkórincálhat. Nagyon mozgékony, ezért a napi szükséges mozgásmennyiségének meg kell lennie.

Szőrzetének ápolása nem igényel sok figyelmet, elég ha vedlésidőszakban átfésüljünk, hogy a felesleges szőrt eltávolítsuk.

Hideget nagyon nehezen bírja, ezért hűvös időkben mindenképp biztosítsunk neki egy puha, meleg ágyikót.

 

A Angol agár gyakori betegségei

Általában egészséges fajta, viszont nagyon oda kell figyelni, hogy érzékeny a rovarirtó szerekre és a gyógyszerekre.  Ezen felül pedig hajlamos lehet az elhízásra és a pajzsmirigyelégtelenségre.

Angol agár fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp