Anatóliai juhászkutya

Fontos tudnunk erről a fajtáról, hogy egy nagyon engedelmes, jószívű és barátságos kutyus. Nagyon sokat követel magától, jellemzően független fajta, de nagyon szófogadó a gazdáival szemben. Tanácsos hamar elkezdi a tanítását és a szocializációját, mert akkor biztosak lehetünk benne, hogy családtagjainkkal, gyerekekkel és más házi kedvencekkel is nagyon jól ki fog jönni.
Anatóliai juhászkutya áll
Kutyafajta eredeti neve:
Anatóliai juhászkutya
Egyéb megnevezés:
Coban Copegi, Scandinavian Nygaard Dogs, Kham Kepiji Dogs, Karabas, Kangal Dog, chien de berger d’Anatolie, Perro de pastor de Anatolia
FCI Fajtacsoportja:
II. Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák

Az anatóliai juhászkutya egy védelmező, éber, és szörnyen határozott és természetű és olykor makacs kutyafajta.

Eléggé magasra teszi önmagánál a mércét
Általánosan jellemző rá, hogy nagyon független típus, sokszor szeret önállóan dönteni és emellett igencsak cselekvőképes. Családjával viszont mérhetetlenül kedves, és mindenáron megvédi őket.

Nagyon nagy mozgásigénnyel rendelkezik, imád futni és játszani.
Első kutyás gazdiknak nem igazán ajánlják, mivel nagyon határozottnak és következetesnek kell lenni vele, hogy tiszteljen és hallgasson ránk. Így a tapasztaltabb gazdik jobban tudják kezelni.

A Anatóliai juhászkutya felépítése és megjelenése

Testét erőteljes felépítés jellemzi, háta mondhatni rövid, amely az ágyékénál finoman emelkedik. Kifejezetten izmos háta, és lábai vannak, amelyek a nagy mozgásigényét is hivatottak segíteni. Nyugodt állapotban inkább lelógatja farkát, ha viszont figyel, akkor háta fölé görbül.

Széles koponya jellemzi, szemei általában kicsikék a fejéhez képest, fülei háromszög alakúak, amelyek feje mellett lelógnak.

Rövid, tömött szőre van, amely a farkánál egy kicsit hosszabbra nő. Ennél a fajtánál elég sok szín előfordulhat, de a leggyakoribbak a krémszín és a barna között megtalálható összes árnyalat, emellett pedig sötét maszkot visel és fülei is sötétek.  Szemei túlnyomó részt aranybarna színűek.

A Anatóliai juhászkutya tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 74-81 cm, a szukáké 71-79 cm. Nagy termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 50-65 kg, a szukáké 40-55 kg.

SZEMÉLYISÉG

Éber, barátságos, hűséges, intelligens, védelmező, független.

HELYIGÉNY

Lakásban nem tartható, inkább egy közepes méretű kertben van, és fontos, hogy biztosítsuk neki a megfelelő mozgáslehetőséget. Imád sokat futni, játszani és a szabadban lenni.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Gyerekek mellett nagyon barátságos és nagyon szereti őket. Ez a kutyafajta igen csak ajánlott családok számára, hiszen az aktivitása és energiái az egész családra pozitív hatással van.

VEDLÉS

Bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, ami segít az elhalt szőrszálak eltávolításában.

UGATÁS

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni, és élete árán is megvédi a családját.

KIKÉPZÉS

Tanításának kiegyensúlyozottnak és következetesnek kell lennie, mivel egy elég makacs fajtáról van szó, szükséges, hogy gazdája szintén határozott fellépésű legyen, és tudja, hogy ki a falkavezér.

Anatóliai juhászkutya nevelése

Az anatóliai juhászkutyánál nagyon fontos, hogy szem előtt tartsuk, hogy kezdő gazdiknak nem igazán ajánlatos fajta. Túl határozott és ers egyéniség a tapasztalatnak gazdik számára. Mellé egy következetes, domináns, vezetői készségekkel megáldott személy kell, aki tudja kezelni a kutya dominanciáját, és határozottságát. Már kiskorában el kell kezdeni a nevelését, mert nagy korára túl erős és makacs lesz ahhoz, hogy megtanulja a dolgokat.  Következetes módszerek kellett, viszont szeretetteljes csomagba tálalva, hiszen az erőszak nem fog nála működni.

Gyors felfogású állat, ezért nem kell sokszor elismételni a parancsszavakat, sőt ha túl sokat mondjuk neki, akkor megunja. Érdekes és újféle módszereket használjunk nála, ezen felül pedig mérlegelni fogja, hogy szerinte érdemes-e végrehajtani a feladatot vagy sem, így jól gondoljuk meg, hogy miket tanítunk neki.

Mivel óriási a mozgásigénye, így ha lakásban tartjuk, mindenképp biztosítsuk neki  nagy teret és/vagy az udvart, mert szüksége lesz az energiái levezetésére.

 

Anatóliai juhászkutya etetése

Az anatóliai juhászkutya közepesen hajlamos a hízásra, még is figyeljünk oda, hogy mit adunk kedvencünknek a nagy mozgásigénye mellett is.

Ha veszünk egy átlagos 52 kg-s juhászkutyát, akkor a testsúlyához tartozó gramm index az 8,5 gramm. Ennek tudatában a két összeg szorzataként megkapjuk a számára szükséges napi adagot, ami 442 gramm, ha ezt kettéosztjuk vacsorára és reggelire, akkor 221-221 grammot kapunk mindkét étkezésre.

Fontos, hogy betartsuk a mennyiségeket, mert csak kis kedvencünk egészségét veszélyeztetjük vele. Jutalomfalatok használata természetesen megengedett, de azok is mértékkel.

A Anatóliai juhászkutya számára ajánlott tápok

A Anatóliai juhászkutya története

Az anatóliai juhászkutya Törökországból, anatóliai fennsíkról származik. Régészeti ásatásoknak köszönhetően tudjuk, hogy ez a fajta már Kr. e. időkben (10. és 9. évezred) megtalálható volt. Az állattartásnak, akár a juhtartásnak köszönhetően igencsak kedvelt fajta volt a juhászkutya, hogy segítse a ház körüli munkákat.

Úgy tudjuk, hogy a törökök három török pásztorkutya fajtát különböztettek meg, amelyek az alábbiak:

– a “fehér fejű” akbas   aki jellemzően nagytestű,  hosszú szőrzetű és fehér kutyafajta.

– a karabas, “fekete fejűt” , akinek testszínével eltérően fekete színű feje, illetve fekete maszkja van Rövis és sűrű szőrzete van, amely általában krém, barna színű vagy csíkos,

– és végül a kangal, amelyet arisztokrata törzsek tartottak. Leginkább juh- és lótenyésztés során használták segítőként, terelőként.

Kérdéses azonban, hogy az utolsó kettő között létezik-e bármi különbség, viszont ezt a mai napig nem tudjuk biztosra.

Anatóliai juhászkutya tartása - mire érdemes figyelni?

Ennél a fajtánál érdemes odafigyelni a hely illetve mozgásigényére, mivel mindkettőből nagy van neki. Nagyon szeret futkosni, játszani és sok időt eltölteni a gazdival. Ha lakásban tartjuk mindenképp biztosítsuk neki az elegendő mozgást, különben unalmában és felgyülemlett energiáinak köszönhetően a lakást fogja elkezdeni szétszedni.

Ápolásánál annyira figyeljünk, hogy legalább hetente átfésüljük, hogy az elhalt szőrszálakat biztosan eltávolítsuk, és a sok kertben való játék után pedig mindenképp nézzük át, hogy nem bújtak-e meg élősködök a szőrében.

Arra is figyeljünk oda, hogy ezt a fajtát időben el kell kezdeni tanítani, mert nagyobb korában már nem fog ránk hallgatni.  Nagyon következetes és határozott gazdi kell számára, aki tudja kezelni az állat függetlenségét és domináns személyiségét. Kezdő gazdiknak emiatt nem igazán javasolják.

A Anatóliai juhászkutya gyakori betegségei

Általában egészséges fajta, még is előfordulhat nála egy-kettő betegség, amire oda kell figyelni.

Csipő diszplázia, bőr allergia, lipóma vagy entropia.

Tartsuk be a megfelelő kontroll számot és ha gond van a kutyussal, vigyük állatorvoshoz.

Anatóliai juhászkutya fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp