Amerikai vízispániel

Az amerikai vízispániel egy nagyon barátságos, szeretetteljes kutyus, akinek óriási mozgásigénye van, nagyon szeret a gazdival sétálni és játszani, emellett pedig jó házőrző is egyben.
Amerikai vízispániel áll
Kutyafajta eredeti neve:
Amerikai vízispániel
Egyéb megnevezés:
Amerikanischer Wasserspaniel, American Brown Spaniel, American Brown Water Spaniel, AWS, American Water Spaniel
FCI Fajtacsoportja:
VIII. Retrieverek – hajtókutyák – vízi vadászok

Fontos tudni az amerikai vízispánielről, hogy nagyon lojális, okos, bátor és fürge állat.

Nagyon szófogadó és munkaszerető. Gyorsan tanul és más állatokkal is nagyon jól ki tud jönni, kellemes személyisége miatt.

Vadászatok alkalmával számíthatunk rá és kitartó. Ha megfelelően képezzük, akár kutyaversenyeken is nevezhetünk vele, és általában jó eredményeket szoktak elérni.

Igazi család barát kutya, nagyon szereti az embereket és a gyerekeket is. Kiváló játszótárs.

A Amerikai vízispániel felépítése és megjelenése

Az amerikai vízispániel nagyon fejlett csontozattal rendelkezik, izmos és tömör, hiszen a vadászaton ezek a tényezők sokat segítenek neki, hogy sikerrel járjon el.

Mellkasára jellemző hogy erős, határozott.

Szőrére jellemző, hogy göndör, színe pedig túlnyomó részt barna, illetve annak változatai.

Hosszúkás feje van, amely arány a testtel, hosszú és lelógó fülei vannak.

 

A Amerikai vízispániel tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 36-46 cm, a szukáké szintén 36-46 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 11-20 kg, a szukáké 11-18 kg.

SZEMÉLYISÉG

Barátságos, hűséges, energikus, intelligens, szerető, bátor.

HELYIGÉNY

Lakásban is és kertben is tartható mérete miatt. Ha viszont lakásban tartjuk, akkor mindenképp figyeljünk oda a megfelel testmozgásról.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Gyerekek mellett nagyon barátságos és nagyon szereti őket. Ez a kutyafajta igen csak ajánlott családok számára, hiszen az aktivitása és energiái az egész családra pozitív hatással van.

VEDLÉS

Vedlés nem jellemző, még is szőrének ápolása nagyon hangsúlyos. Rendszeres fésülés és vágás szükséges.

UGATÁS

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére viszont nagyon barátságos és termete miatt nem igazán riasztja el a betolakodókat.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni.

KIKÉPZÉS

Igencsak képezhető fajta, nagyon hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlés is elégséges, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.

Amerikai vízispániel nevelése

Nagyon intelligens fajta, ezért elég gyorsan tanul. Nagyon szereti a gazdájával együtt töltött időt, így a tanulás is egy játék számára.

Kiskorában érdemes elkezdeni a nevelését, hogy a többi házi kedvencet is megismerje és megszokja.

Amerikai vízispániel etetése

Az amerikai vízispániel egy közepes termetűnek mondható kutyus. Fontos, hogy betartsuk a napi mennyiséget, amire szüksége van, nehogy elhízzon.

Úgy tudjuk a legegyszerűbben kiszámolni, hogy mennyire táplálékra van szüksége, hogy vesszük a kutyusunk egészséges súlyát, és összeszorozzuk a hozzá tartozó grammal. Jelen esetben egy átéagos kutyus  15 kg, amihez 12 gramm tartozik, így 15 kg x 12 gramm, az 180 gramm, amit ha elfelezünk akkor 90 gramm reggelire és 90 gramm vacsorára.

Tanítása közben nyugodtan használjunk jutalomfalatokat, de azt is mértékkel.

A Amerikai vízispániel számára ajánlott tápok

A Amerikai vízispániel története

Eredetét tekintve Krisztus előtti időkre tudunk vissza menni. Egy pénzérmén is ábrázolva van egy spánielhez hasonló kutya még Nagy Sándor apjának uralkodása alatt. Ami még segíthet bennünket abban, hogy elhelyezzük az eredetét, germán törvénykönyvekben is olvasható hasonló kutyáról való leírást, akikkel madarakra vadásztak. Ami viszont biztos, hogy ez a fajta kutya 15. századi festményen megtalálható.

Az 1500-as évekből ismerünk olyan tényeket miszerint akkor kétféle spánielt tartottak, az egyik a szárazföldi a másik pedig a vízi spániel volt. Előbbi a solymászásnál, utóbbi pedig a vízben segítettek a vadászaton.

Mivel nem annyira elterjedt fajta, ezért kevés információt tudunk valódi származásáról.

 

 

Amerikai vízispániel tartása - mire érdemes figyelni?

Az amerikai vízispánielt tarthatjuk lakásban is, mivel nagyon gyorsan tud alkalmazkodni a környezetéhez. Viszont fontos észben tartani, hogy nagy a mozgásigénye, így a napi sétákkal és játékokkal a szükséges mennyiséget meg kell neki adnunk. Ha kiskorában megtanítjuk neki a megfelelő sétálást, akkor akár póráz nélkül is futtathatjuk.

Mivel szőre tömött és göndör, így ápolására nagyon oda kell figyelni. Mindennap érdemes átfésülni, nehogy összegabalyodjon, illet fülét tisztán kell tartani, és körmeit rendszeresen vágni.

Fontos, hogy friss víz mindig legyen neki kitéve.

A Amerikai vízispániel gyakori betegségei

Erre a fajtára nem igazán jellemzőek a betegségek, igencsak egészséges fajta. Egy-egy betegség fordulhat nála elő: csípő diszplázia, fülgyulladás illetve szembetegségek.

Amerikai vízispániel fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp