Amerikai staffordshire terrier

Jelleméből és kinézetéből fakadóan sokan félelmetes állatnak tartják és veszélyes besorolást is kapott ez a fajta.Viszont érdemes tudni róla, hogy mérhetetlenül barátságos, megbízható, nagyon kedves családbarát kutya.
amerikai staffordshire terrier fűben
Kutyafajta eredeti neve:
Amerikai staffordshire terrier
Egyéb megnevezés:
Staffordshire Terrier, Staff, Amerikanischer Staffordshire Terrier, American Staffordshire terrier, Amstaff, Staffie, Stafford, American Staffy, Amerikai staffordshire bullterrier
FCI Fajtacsoportja:
III. Terrierek

Sajnos jelleméből és kinézetéből fakadóan sokan félelmetes állatnak tartják és veszélyes besorolást is kapott ez a fajta.

Viszont érdemes tudni róla, hogy mérhetetlenül barátságos, megbízható, nagyon kedves családbarát kutya. Aki annak ellenére, hogy tisztában van az erejével, sosem élne vele vissza. Mivel nagy a fájdalomküszöbe és elég masszív testtel és izomzattal rendelkezik ezért a gyerekeknek is nagyon jó játszótárs, viszont erejéből fakadóan inkább nagyobb gyerekek mellé ajánlják.

Érdemes ennél a fajtánál odafigyelni arra, hogy kiskorában kezdjük el szocializálni, mert kan kutyák mellett felveheti a domináns szerepet, ha viszont kiskorától tanítjuk arra, hogy ne legyen agresszívebb ilyen helyzetekben, akkor semmi probléma nem lesz vele. Más házi állatokat, kutyákat is elvisel, ha megfelelően szocializáljuk kiskorában.

A Amerikai staffordshire terrier felépítése és megjelenése

Megjelenésére jellemző, hogy egy elég masszív, izmos és erőteljes kutya.

Zömök, izmos, de emellett fürge és elegáns is egyben. Feje kissé hosszúkás, pofaizomzata is nagyon erőteljes, emellett ollószerű harapása van.

Szemeire jellemző, hogy kicsik és távol állnak egymástól, és úgynevezett “rózsafüle” van, ami felfelé állhat, de félig le is lóghat a feje mellett. Végtagjai szintén nagyon izmosak, és távol állnak egymástól, rövid és keskenyedő farka van.

Bundája általában durva tapintású, ezen felül tömör és fényes. Színére jellemző, hogy változatos, lehet egy-kétszínű, de előfordul foltos, fajta is.

A Amerikai staffordshire terrier tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 46-48 cm, a szukáké szintén 43-46 cm.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 20-35 kg, a szukáké szintén 20-35 kg.

SZEMÉLYISÉG

Hűséges, játékos, intelligens, szociális, agresszív, védelmező, bátor.

HELYIGÉNY

Lakásban is és kertben is tartható mérete miatt. Ha viszont lakásban tartjuk, akkor mindenképp figyeljünk oda a megfelel testmozgásról.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük.

VEDLÉS

Vedlés nem jellemző rá, fésülni hetente egyszer elég. Fürdetni is ritkán kell, és ajánlatos akkor, amikor neki is kedve tartja, mert nagyon makacs tud lenni.

UGATÁS

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni, és élete árán is megvédi a családját.

KIKÉPZÉS

Igencsak képezhető fajta, nagyon hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlés is elégséges, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.

Amerikai staffordshire terrier nevelése

Nevelésénél két dolgot érdemes figyelembe venni, az egyik, hogy már kiskorában kezdjük el a szocializálást és a tanítást, mivel akkor lehetünk benne biztosak, hogy a későbbiekben nem fog más kutyákra rátámadni sétáltatás közben. Mivel ez egy nagyon erős állat, így a másik nagyon fontos dolog, hogy egy igazán határozott és erős személyiségű gazdája legyen, mert csak ő fogja tudni kordában tartani, és akkor fog csak rá figyelni az állat. Nagyon jó házőrző és általában hatásos is, hiszen kissé félelmetes és erőteljes külseje tiszteletet parancsol.

Fontos viszont, hogy külseje nem minden, mivel ez a fajta egy nagyon közvetlen, barátságos, játékos és gyerekbarát kutyus.

Amerikai staffordshire terrier etetése

Az amerikai staffordshire terrier egy nagyon erőteljes és izmos állat, sok mozgásigénnyel. Ennek tudatában kell etetnünk az állatot.

Átlagosan egy 27,5 kg-val számolhatunk, ha egy felnőtt egyedről van szó, ehhez tartozik egy 11 grammos érték. Ennek fejében úgy tudjuk kiszámolni a napi szükséges mennyiséget, hogy a két értéket összeszorozzuk és elfelezzük, hogy vacsorára és reggelire azonosan legyen elosztva a mennyiség.

Tehát 27,5 kg x  gramm, azaz 302,5 gramm, amit ha felezünk 151,25 gramm reggelire és 151,25 gramm vacsorára.

Tanítása közben használhatunk jutalomfalatokat is, de mértékkel.

A Amerikai staffordshire terrier számára ajánlott tápok

A Amerikai staffordshire terrier története

Az amerikai staffordshire terrier az egyik legismertebb és leghíresebb kutyafajta, még Magyarországon is, annak ellenére, hogy inkább rossz híre van. Úgy tudjuk, hogy ősei Angliából származnak, ahol a terriereket és a bulldogokat keresztezve jött létre ez a fajta.

Még a XIX. században kutyaviadalokon találkozhattunk őseivel, akik akkoriban bikákkal küzdöttek, majd a védelmükre szolgáló törvény bevezetése után már “csak” fajtársaikkal engedték össze őket küzdelmekre. Mivel feltűnt az embereknek, hogy kissé lassú fajták, így jött az ötlet, hogy keresztezzék őket a terrierekkel. Ez a mai staffordshire terrier.

Mai napig veszélyes típusba sorolják ezt a fajtát és törzskönyv nélkül Magyarországon nem is tartható.

Amerikai staffordshire terrier tartása - mire érdemes figyelni?

Ezt a fajtát lehet lakásban is tartani, viszont fontos, hogy megadjuk neki a szükséges mozgásmennyiséget. Ha esetleg kertben tartjuk és van pár játéka, akkor teljesen jól eljátszik egyedül is, de imádja az emberek társaságát és jelenlétét. Nagyon szeret úszni, futni, játszani.

Fontos tudni róla azt, hogy Magyarországon veszélyes fajtának minősül, ezért törzskönyv nélkül nem tartható.

Tartsuk fejben, hogy ez a fajta egy nagyon erőteljes és határozott típus, ezért ehhez mérten érdemes a gazdinak is viselkedni. Tanításánál, szocializálásánál fontos, hogy szem előtt tartsuk a határozottságot és a következetességet. Időben kezdjük el tanítani és foglalkozni vele, hogy megtanulja a többi kutys vagy más házi állatok kezelését és elfogadását.

A Amerikai staffordshire terrier gyakori betegségei

Általánosságban ez a fajta egy egészséges fajtának számít, így nem igen jellemző rá a sok betegség. Előfordulhat viszont bőr allergia, szürkehályog, pajzsmirigy gondok, vagy akár veleszületett szívbetegség.

Ha betartjuk a szükséges kontrollt, és egészségesen tartjuk az állatot, akkor nem szokott probléma lenni vele.

Amerikai staffordshire terrier fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp