Amerikai cocker spániel

Az amerikai cocker spániel  egyszerű természetű, de nagyon vidám, és társasági kutya. Jellemzően szelíd, az agresszivitás fogalma nagyon messze áll tőle, nagyon eleven és játékos. Értelmi képességei mondhatjuk, hogy átlag felettiek, ezen felül eléggé engedelmes, bár a fajtájára kisebb – mulatságos – akaratosság is előfordul.
amerikai cocker spániel verseny
Kutyafajta eredeti neve:
Amerikai cocker spániel
Egyéb megnevezés:
Merry Cocker, Cocker Spaniel, Cocker, Amerikanischer Cocker Spaniel, american cocker spaniel
FCI Fajtacsoportja:
VIII. Retrieverek – hajtókutyák – vízi vadászok

Jellemzően az amerikai cocker spániel nagyon játékos, közvetlen, bolondos és gyorsan tanítható kutyafajta. Családok egyik kedvence, nagyon szerethető természete miatt.

Nagyon jó kapcsolatot ápol a gyerekekkel, más házi kedvencekkel és az idegenekkel is egyaránt. Habár ugatással figyelmeztetni minket az idegenek jöttéről, lelkesen, farokcsóválva köszönti őket. Nagyon jóindulatú, kedves, házőrzőnek emiatt nem igazán használható. Családban viszont a gyerekeknek tökéletes játszótárs.

A Amerikai cocker spániel felépítése és megjelenése

Angol társához képest az amerikai cocker spániel kisebb méretű.

Nagyon szép tartása van egyenes mellső lábainak köszönhetően, hátvonala egyenes és erőteljes, teste tömör felépítésű. Háta picikét lejt, széles és izmos csípője van, hasa felhúzott mellkasa pedig mély.

Testével arányos feje van, koponyája pedig domború. Szép nagy sötétbarna szemei vannak, igéző tekintete van, szelídséget, intelligenciát tükröz. Fogazatáról tudni kell, hogy ollós záródású.

Orra mindig olyan színű, mint a kutyus színe. Hosszú és lelógó fülei vannak, szőrzete a testén közepesen hosszú, többi részén, pl. fején rövid és selymes.

A Amerikai cocker spániel tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 34-39 cm, a szukáké szintén 34-39 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 7-14 kg, a szukáké 7-17 kg

SZEMÉLYISÉG

Barátságos, hűséges, gyengéd, szociális, élénk.

HELYIGÉNY

Lakásban is és kertben is tartható mérete miatt. Ha viszont lakásban tartjuk, akkor mindenképp figyeljünk oda a megfelel testmozgásról.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Gyerekek mellett nagyon barátságos és nagyon szereti őket. Ez a kutyafajta igen csak ajánlott családok számára, hiszen az aktivitása és energiái az egész családra pozitív hatással van.

VEDLÉS

Rendszeres kefélés javasolt, annak érdekében hogy mérséklődjön a vedlése. A bunda rendszeres ápolása pedig csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.

UGATÁS

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére viszont nagyon barátságos és termete miatt nem igazán riasztja el a betolakodókat.

VÉDELMEZÉS

Méretéből fakadóan hiába szeretne védelmező lenni szerettei felé, sajnos nem mindig veszik komolyan.

KIKÉPZÉS

Tanítása gyors és egyszerű. Nagyon szófogadó típus és eszi a gazdi szavait.

Amerikai cocker spániel nevelése

Az amerikai cocker spánielt általában könnyű engedelmességre nevelni, feltéve, hogy a gazdája is tudja: a kutya olykor kissé akaratos viselkedésű. Igen érzékeny gazdája hanghordozására éppúgy, mint a lakásban uralkodó hangulatra, ezért következetesen, de szelíden kell nevelni.

Nagyon érzékeny az erőteljes hangokra, ezért nevelésénél sem a hangsúly és az erőteljes hanem fog célra vezetni, hanem a következetes és nyugodt tanítás.

Amerikai cocker spániel etetése

Mivel kis/közepes termetű kutyus fontos odafigyelni, hogy elegendő de ne is túl sok táplálékot adjunk neki, nehogy elhízzon. Viszont a nagy mozgásigényének megfelelő mennyiség jusson a szervezetébe.

Ennél a fajtánál átlagosan számolhatunk egy 13 kg-os kutyával, amihez egy 13 gramm tartozik. Ennek tudatában össze kell szoroznunk testsúlyát az ahhoz tartozó grammal, ami 13 kg x 13 gramm, ami 169-170 gramm, amit elfelezve 84,5-84,5 grammot jelent, reggelire és vacsorára.

Hízásra is hajlamos a kutyus ezért próbáljuk meg tartani az egészséges életmódot számára.

A Amerikai cocker spániel számára ajánlott tápok

A Amerikai cocker spániel története

Eredetileg az angol cocker spánielből tenyésztették ki. A spánielek története úgy kezdődött, hogy  Nagy Sándor apjának uralkodása idején egy spánielhez hasonló kutyát ábrázoltak az egyik pénzérmén. Onnan gondoljuk még, hogy a régmúltból származik ez a fajta, hogy germán törvények szövegében is említést tettek erre a spánielre hasonlító kutyáról, akikkel madarakra vadásztak.

Több fajtáját is ismerhetjük, az egyik a szárazföldi spánielek, akik solymászásnál, madarak hálóval való fogásánál segítettek, emellett pedig a vízispánielek, akik szintén a vízben is dolgoztak. a szárazföldi spánieleket utána már méretük alapján is megkülönböztették. A két különböző fajtának más-más neve volt, a nagyobbakat, akik a madarakra vadásztak springereknek, a kisebbeket pedig cockereknek hívták.

Amerikában a cocker spánielek a 19. század végén kezdtek elterjedni, amikor is egy angol tenyésztő 1882-ben behozott egy szukát az Államokba.

Amerikai cocker spániel tartása - mire érdemes figyelni?

Nagyon oda kell figyelni a kutyus szőrére, fontos, hogy mindennap kifésüljük és tisztán tartsuk, emellett 4-6 hetente el kell vinni kutyakozmetikushoz, hogy helyesen le is vágják a bundáját. Nem csak esztétikai okokból, hanem egészségügyi okok miatt is oda kell erre figyelni. Füleit is mindig figyelni kell, és szükség esetén ki kell tisztítani azt is.

Ez a fajta tartható lakásban, viszont ennek tudatában oda kell figyelni arra, hogy megfelelő mennyiségű mozgást kapjon nap mint nap, mert ha nem kapja meg akkor a lakásban fogja kiélni magát. Kennelben nem lehet tartani, nem bírja elviselni. Nagyon szeret játszani az emberekkel és imád labdázni. Annak ellenére, hogy régen vadászkutya volt, ez az ösztön mára már eltűnt belőle.

Nevelésénél érdemes figyelni a módszerre, mert nagyon érzékeny tud lenni, így a megemelt hang és a hadnagyőr stílus nála nem fog sikerrel járni.

A Amerikai cocker spániel gyakori betegségei

Ennél a fajtánál gyakori a fül és szembetegségek, például a PRA, ami egy örökletes szembetegség. Ami sajnos visszafordíthatatlan. Különböző más betegségek is jellemzők: szürkehályog, zöldhályog vagy glaukóma. Ezt szemelőtt tartva.. érdemes évente megnézetni a kutyusunkat, hogy minden rendben legyen vele.

Előfordulhat betegségeik között az epilepszia, vagy akár a rage szindróma. Ez azt jelenti, hogy minden előzetes probléma nélkül a kutyus átvált dühöngő agresszivitásba.

Ritkán előfordulhat szívbetegség vagy csípő diszplázia.

Amerikai cocker spániel fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp