Amerikai buldog

Egyéb megnevezése:
American bulldog, Amerikanischer bulldog, Pibble, Bully

Tartalomjegyzék

Amerikai buldog tulajdonságai

Méret

Marmagassága: A kanok marmagassága 58-71 cm, a szukáké 51-66 cm. Közepes termetű kutyafajta.

Személyiség

Éber, barátságos, játékos, gyengéd, energikus, kedves, szerető, szociális, bátor, makacs.

Aktivitás

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

Vedlés

Vedlés nem jellemző rá, fésülni hetente egyszer elég. Fürdetni is ritkán kell, és ajánlatos akkor, amikor neki is kedve tartja, mert nagyon makacs tud lenni.

Védelmezés

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni, és élete árán is megvédi a családját.

Súly

Testtömege: A kanok súlya mintegy 41-68 kg, a szukáké 32-59 kg.

Helyigény

Számára teljesen megfelel a lakás melege a és mozgásszegény környezet. Viszont érdemes odafigyelni a szükséges mozgásmennyiségre az elhízás elkerülése miatt.

Gyerekek körül

Gyerekek mellett nagyon barátságos és nagyon szereti őket. Ez a kutyafajta igen csak ajánlott családok számára, hiszen az aktivitása és energiái az egész családra pozitív hatással van. Nagy a fájdalomküszöbe is, ezért a gyerekek nyugodtan nyúzhatják.

Ugatás

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére.

Kiképzés

Nagyon szereti ha foglalkoznak vele, viszont tanítása nem könnyű feladat. Kiskorában érdemes elkezdni és nagy hangsúlyt fektetni rá mert eléggé önfejű tud lenni néha.

Félelmetesnek mondható kisugárzása az amerikai bulldognak, ennek ellenére nagyon emberközpontú kutya. Gazdáját imádja és erejével soha nem élne vissza, imádja a családját és a rangsorban tudja a helyét. Ezzel szemben viszont az amerikai bulldognak egy felelősségteljes erős gazdi kell, aki tudja kezelni.

Előfordul, hogy akaratos, de jól tanítható. Kiskorában el kell kezdeni megtanítani a pórázon való viselkedésre, hogy felnőttként ne húzza maga után röpülve gazdiját nagy erejével, ha éppen az utca túloldalán meglát egy kóborló macskát.

Mivel nagy a fájdalomküszöbe ezért a gyerekek nyugodtan ráncigálhatják, és igazán jó játszópajtás lehet számukra. Nagyon elnéző és barátságos a gyerekekkel szemben. A többi háziállattal csak akkor fog jól jönni, ha fél éves kora előtt összeszoktatjuk őket, különben nagyon agresszíven lép fel ellenük.

Ösztönei miatt nagyon jó házőrző kutyafajta. A gazdájához, családhoz iszonyatosan ragaszkodik, élete árán is bármikor megvédi őket. Idegenekkel szemben bizalmatlan és éberen figyeli őket, de ha gazdája tudtára adja, hogy rendben van minden, akkor elfogadja őket.

Amerikai buldog felépítése és megjelenése

Alapjában véve két típust ismerünk. Az egyik a standard“, amely egy kicsivel könnyebb felépítésű, atletikusabb típusú kutya, a másik pedig a 2bully“, amely nehezebb és szélesebb.  Leginkább orruk alapján tudjuk megkülönböztetni őket hiszen a standard orra inkább hosszabb, a bully pedig jellemzően rövidebb orrú. Külsejéből adódóan jogosan gondoljuk, hogy képes a nagytestű állatok megfékezésére.

Nagyon erőteljes felépítésűek, zömök testük, rövid, erős, széles hátuk van. Hasa felhúzott, mellkasa pedig mély, lábaira jellemző, hogy egyenesek, vastag csontúak és izmosak. Könyökei a teste mellett vannak.

Nagy és széles feje van, a koponyájának teteje pedig laposnak mondható. Füleire jellemző, hogy lelógnak vagy visszahajlanak, szemei egymástól távol ülők, és általában mandula vagy kerekvágásúak. Sötét színűek és a szemek széle és az orra is fekete.

Szőrzetéről érdemes tudni, hogy puha és rövid. Sokszor fehér csíkos, fekete vagy vörös foltokkal a díszített a szőre, de előfordul tiszta fehérben is.

Amerikai buldog nevelése

Az amerikai bulldogot nem ajánlják tapasztalatlan, sem határozatlan gazdik kezébe. Aki ilyen kutyafajtát szeretnek annak testileg és lelkileg is erősnek, összeszedettnek kell lennie. Fontos viszont, hogy a nyugodt gazda, aki sugározza a természetes tekintélyt, kiválóan tud együtt dolgozni az amerikai bulldoggal.

A kutya nagyon intelligens, és gyorsan igen sokat tud megtanulni. Túl szigorú nevelési módszerekkel nem fogjuk elérni célunkat vele szemben,ezért inkább a következetesség, az egyértelműség és a szeretet fontosságát próbálják sulykolni a tenyésztők.

Nagyon fiatal korától kezdve arra kell tanítani, hogy ne rángassa a pórázt séta közben, mivel felnőttkorában túlságosan is erős lesz ahhoz, hogy ezt a rossz szokásról leszoktassuk. Nagyon lényeges az is, hogy ezt a kutyát nagyon alaposan szocializáljuk, mivel ezzel lehetőséget adunk neki arra, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt kutyává fejlődjön. amely minden dologra megbízhatóan reagál.

Amerikai buldog etetése

Nincs igénye különösebb etetési módszerekre. Gyerekkutyaként ajánlott alacsony fehérjetartalmú táplálékot adni neki, de emellett magas biológiai értékű táppal etetni, hogy jól tudjon fejlődni és nőni

Ha egy felnőtt kutyáról beszélünk, akkor átlagosan 50 kg-os súlyú egyedre gondolunk, akinek a súlyához tartozó gramm 9. Ennek tudatában össze kell szorozni a testsúlyt a megfelelő grammal, jelen esetben a 50 kg-t x 9 gramm, ami 450 gramm egy napra, amit ketté tudunk osztani reggelire és vacsorára, ami 225-225 gramm.

 

Amerikai buldog számára ajánlott tápok

Amerikai buldog története

Származása régre nyúlik vissza, kb. a 400-as évekre tehető. Ebben az időben kezdett elkülönülni a masztiff jellegű kutyákból az a típus, amelyet a mai buldogok őseinek tekinthetünk.
Amerikába kivándorlók vitték magukkal az 1700-as években, mert szükségük volt egy kitartó, erős, kemény társra, aki a marhákra és a rabszolgákra is ügyelni tudott. Ez a fajta régebben még viadalokon is küzdött.

A középkorban “mészáros kutyaként” is ismerték, mert a mészárosok őt foglalkoztatták a nagytestű, veszélyes állatok terelésére. Harciassága, kitartása és erőteljes felépítése miatt képesek voltak a nagy testű patások megzabolázására.

Az amerikai polgárháború alatt a majdnem a kihalás szélére került, mert viadalkutyájának tekintették őket.  Ám a fajta néhány lelkes híve összegyűjtötte a fennmaradt kutyákat és sikerült megvédeni őket az utókornak. A 80-as években kezdett megint népszerű lett és elkezdték tenyészteni nálunk Európában is.

Amerikai buldog tartása - mire érdemes figyelni?

Lakásban is jól el van, viszont nagy a mozgásigénye. Órákon át szeret sétálni, de egy kertben ki tudja elégíteni mozgásigénye nagy részét, emellett pedig nagyon szeret labdázni.

Nevelése során érdemes odafigyelni, hogy nagyon határozottnak és következetesnek kell lennünk vele, de a durvaság nem fog beválni nála. Még ha a fájdalomküszöbe nagyon nagy, nem lehet testi fenyítéssel nevelni.

 

Amerikai buldog gyakori betegségei

Nincs jellegzetes betegsége ennek a fajtának. Típusából adódóan, mivel rövid az orra, ezért a hőguta jobban fenyegeti a nyári időkben, mint más kutyafajtákat. Nyitottabb szájzuga miatt pedig a nyála látványosan és gyorsan beindul. Ritkábban felléphet csípőizületi diszplázia.

Amerikai buldog fajta számára ajánlott termékeink

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kérdésed van?

Legnépszerübb bejegyzések