Amerikai akita inu

Nagyon kiegyensúlyozott, intelligens, és barátságos kutyafajta. Szófogadó, odaadó családjával, de nem alázatos, előfordul időnként, hogy hatalmaskodó.
amerikai akita inu áll
Kutyafajta eredeti neve:
Amerikai akita inu
Egyéb megnevezés:
Akita Inu, American Akita, Akita ken
FCI Fajtacsoportja:
V. Spiccek és ősi típusú kutyák

Nagyon kiegyensúlyozott, intelligens, és barátságos kutyafajta.
Engedelmes, odaadó családjával, de nem alázatos, előfordul időnként, hogy hatalmaskodó.

Idegeneket nehezen viseli el és távolságtartó velük, más kutyákkal szemben általában dominánsan viselkedik, fajtársaival sem mondható barátságosnak.
Gyerekekkel inkább a védelmező jelző illik, nem jó játszópajtás de megfelelő szocializálódás esetén jól kijön velük.

Az akitára nem jellemző hogy sokat ugatna,  viszont természetéből adódóan védi saját területét, és erre nem kell külön kiképezni.

Nagyon okos, gyorsan tanul, de olykor megmakacsolja magát. Mindenképp a gazdájának kell tanítania mert alkalmatlan a kutyaiskolára. Így olyan gazdinak ajánlott, akinek nem jelent gondot a makacssága, hogy a kiadott feladatokat, a kutya újra és újra átgondolja és megfontolja.

Az akita nem szeret egyedül lenni, imád a gazdájával közösen időt eltölteni. Nagyon hűséges, amely legendás is.

A Amerikai akita inu felépítése és megjelenése

Az amerikai akita inu  egy hatalmas, erős, izmos kutya, aki nehéz csontozattal rendelkezik, és megjelenése is erőteljes, nagyon impozáns kinézetű.

Széles feje, szeme viszonylag kicsi és ferde metszésű, amely gyönyörű sötétbarna, fülei jellegzetesen felállnak és előre néznek, kicsik, mégis vaskosak. Sokak szerint  egy medvére hasonlít a feje. Emellett fogazata ollószerűen záródik.

Háta rövid, vízszintes, egyenes, erős izmos lábai vannak, a nyaka szintén vastag és izmos.

Farka magasan tűzött és hátára kunkorodik. Fedőszőrzete tömött és durva tapintású.

A Amerikai akita inu tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 66-71 cm, a szukáké 61-66 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 45-59 kg, a szukáké 32-45 kg.

SZEMÉLYISÉG

Éber, barátságos, hűséges, tanulékony, agresszív, védelmező, bátor, független.

HELYIGÉNY

Lakásban nem tartható, inkább egy kis- vagy közepes méretű kertben van, és fontos, hogy biztosítsuk neki a megfelelő mozgáslehetőséget. Imád sokat futni, játszani és a szabadban lenni.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük. Ő is egy gyermeki lélekkel van megáldva, úgyhogy tökéletes családtag.

VEDLÉS

Bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, ami segít az elhalt szőrszálak eltávolításában. Emellett pedig vágást nem igénylő fajta.

UGATÁS

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy érkezik a házhoz.

KIKÉPZÉS

Képzése nem igényel nagy figyelmet és sok időt, gyorsan tanul és kifizetődő tanítása.

Amerikai akita inu nevelése

Jelleméből adódóan védi saját területét, erre nem kell külön kiképezni.

Nagyon okos,és gyorsan, könnyen tanul, de olykor megmakacsolja magát. Nevelni ezért mindenképp a gazdájának kell, hiszen alkalmatlan a kutyaiskolára. Csak olyan gazdinak ajánlott, akinek nem gond a kutya önfejűsége, hogy a kiadott feladatokat, a kutya újra és újra átgondolja.

Amerikai akita inu etetése

A rizst és szóját lehetőség szerint kerülni kell táplálása során, hiába gondoljuk, hogy származása miatt jót tenne neki. Jó minőségű, alacsony kalóriatartalmú száraz eledel és konzerv ajánlott számára. Etetése naponta többször javasolt, hogy a felfúvódást és bélcsavarodást elkerüljük.

Napi szükséges táplálék mennyiségét úgy tudjuk kiszámolni, hogy vesszük az átlagos súlyát ennek a fajtának, ami jelen esetben 42 kg, amihez egy 9,5 grammos  szám tartozik. Ennek tudatában összeszorozzuk a két értéket: 42 kg (testsúly) x 9,5 gramm (kg-hoz tartozó gramm) , ami 399-400gramm. Ezt kettéosztjuk, hogy egyenletes legyen számára, így reggelire és vacsorára 200-200 gramm szükséges.

Jutalomfalatokat lehet adni neki, viszont igyekezzünk betartani az egészséges táplálást.

A Amerikai akita inu számára ajánlott tápok

A Amerikai akita inu története

Az akita inu nevét az Észak-Japánban lévő Akita tartományról kapta. Matagi inunak is nevezik medvevadász múltja miatt. Vaddisznó és medvevadászatra tenyésztették. Az Akita a szamurájok kutyája volt, az egészség és a jólét jelképe. Tőlük merítettek bátorságot, így készültek fel az előttük álló küzdelmekre. De a császárok kedvenc kutyájaként vált ismertté és kapta meg a “királyi kutya” elnevezést is. Testfelépítése és bátorsága miatt nagy vadász kutyává vált.
Az akiták az Egyesült Államokban a második világháború után lettek ismertek, amikor az amerikai katonák Japánból magukkal hozták őket. 1972-ben törzskönyvezték és azóta vehet részt kutyakiállításokon. A ma is ismert fajtát masztiffokkal és német juhászokkal való keresztezéssel nyerték.1999 óta különböztetik meg az amerikai és a japán akitát. Az amerikai akiták külön fajtaként való kezeléséről hosszas viták folynak. Ma az FCI (federation cynologique internationale) az akitát japán fajtának, az amerikai akitát pedig egyesült államokbeli fajtának ismeri el. Az amerikai akita nagyobb, vaskosabb.

Amerikai akita inu tartása - mire érdemes figyelni?

Erélyesen, kíméletesen kell tanítani, mivel nagyon gyorsan tanul, viszont nagyon makacs tud lenni, és többször is átgondolja, hogy szeretné-e azt tenni amit a gazdi kér tőle és van-e értelme.

Nagyon engedelmes, viszont nagy önállósággal rendelkezik, ezért az erőszakos, agresszív módszerek nem fognak beválni,hanem a változatosságra épülő, ismétlődésektől mentes feladatokat érdemes választani. Nem szükséges hosszú sétákra vinni, de a rendszeres testmozgás nagyon fontos számára. Kennelben egyáltalán nem tartható. nagy udvarban érzi igazán jól magát, ahol kedvére futkoshat.

Korán érdemes szocializálni, hogy megismerje a családot és a többi házi kedvencet, hogy a későbbiekben elfogadja őket.

Etetésénél figyeljünk a szükséges mennyiségre, és ne etessük túl a kutyust.

A Amerikai akita inu gyakori betegségei

Az akita egy nagyon egészséges kutya, viszont mint minden fajtakutya ő is hajlamos lehet különböző betegségekre.

Találkozhatunk csípőízületi problémák, vagy akár gyomorbetegség (felfúvódás, gyomorcsavarodás), pajzsmirigyproblémákkal, szembetegséggel, vagy akár faggyúmirigy daganat.

Ha betartjuk a szükséges vizsgálatokat és vigyázunk kedvencünkre, akkor nem lesz probléma vele.

Amerikai akita inu fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp