Alpesi tacskókopó

Leginkább nyomkövetésre tenyésztették az alpesi tacskókopót, mivel kiváló szaglóérzékkel rendelkezik, amit mindenképp ki akartak használni. Úgy tudjuk, hogy Habsburg Rudolf is alpesi tacskókopót használt az egyiptomi és törökországi vadászatain.
alpesi tacskókopó
Kutyafajta eredeti neve:
Alpesi tacskókopó
Egyéb megnevezés:
Osztrák tacskókopó, Alpine Dachsbracke, Alpenländische-Erzgebirgler Dachsbracke, Alpesi tacskókopó, Österreichische Dachsbracke, Alpenländische Dachsbracke
FCI Fajtacsoportja:
VI. Kopók és rokon fajták

Az alpesi tacskókopó egy bátor, okos,  és barátságos fajta. A gyerekeket és más háziállatokat is nagyon szereti, viszont előfordul, hogy  néha előtör belőle a vadászösztön. Munkaképessége kiváló és a szélsőséges időjárást(hideget, meleget egyaránt) jól viseli.

Intelligens, vidám, alázatos fajta,  így természetének köszönhetően tanítani is könnyű. Nem jellemző, hogy más kutyákkal szemben területi problémái lennének, de a nem kívánt viselkedési nehézségek elkerülése érdekében figyelni kell a kutya magabiztossága miatt, a falkavezér pozíció fenntartására.

Nagyon jó társ, szórakoztató, “Örök gyerek” személyiséggel rendelkezik. Szörnyen megbízható, hűséges és hatékony házőrző kutya. Ismert környezetben barátságos, társaságkedvelő, de idegenekkel szemben tartózkodó és kezdetben bizalmatlan.

A Alpesi tacskókopó felépítése és megjelenése

Az alpesi tacskókopó egy erős, hosszúkás testalkatú, de kis termetű, apró lábú szívós kutyafajta, akit anno vadászati célokra használtak kiváló szaglása miatt.

Hosszúkás feje van, füle lelógó, pofáján egyenes orrnyereg és arányos orr található. Szeme általában szép sötét gesztenyebarna. Jól kifejlett éles fogai ollószerűen záródnak.Teste erőteljes, és nagyon szabályos felépítésű, Mellső végtagjai kissé görbécskék, viszont vastag csontozatúak, hátulsó végtagjai hosszabbak, mint az elsők és izmosak. Farkát túlnyomó részt vízszintesen tartja.

Rövid szőre , farok és nyaktájon hosszú, sűrű és kemény, tömött. Több színben is előfordul, világosbarna, sötétbarna, vörösesbarna, fekete vagy aranyvörös. Leginkább a  vörösesbarna változat a  legelterjettebb.

A Alpesi tacskókopó tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 34-42 cm, a szukáké szintén 34-42 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 15-18 kg, a szukáké szintén15-18 kg.

SZEMÉLYISÉG

Barátságos, hűséges, vidám, intelligens, társaságkedvelő, tanulékony, bátor.

HELYIGÉNY

Számára teljesen megfelel a lakás melege a és mozgásszegény környezet. Viszont érdemes odafigyelni a szükséges mozgásmennyiségre az elhízás elkerülése miatt.

AKTIVITÁS

Közepesen aktív fajta, szeret lefeküdni a lustálkodni, viszont igényli, hogy nagyokat fusson az egészsége megtartása érdekében

GYEREKEK KÖRÜL

Nagyon barátságos és nagyon jól kijön a gyerekekkel. Szeretetteljes és nagyon játékos velük. Ő is egy gyermeki lélekkel van megáldva, úgyhogy tökéletes családtag.

VEDLÉS

Vedlés nem jellemző rá, nem igényel nagy odafigyelést. Fülei és foga tisztaságára kell odafigyelni, hogy mindig tiszták legyenek.

UGATÁS

Nem igazán jellemző rá az ugatás, de eléggé szélsőséges személyisége van. Ha munkáról van szó, akkor nagyon komolyan veszi és konok is tud lenni, családi körben viszont egy kis angyal.

VÉDELMEZÉS

Nem agresszív fajta, viszont ha idegenekről van szó, akkor mindenféleképpen megvédi a gazdikat.

KIKÉPZÉS

Tanításának kiegyensúlyozottnak és következetesnek kell lennie, mivel egy elég makacs fajtáról van szó, szükséges, hogy gazdája szintén határozott fellépésű legyen, és tudja, hogy ki a falkavezér.

Alpesi tacskókopó nevelése

Nevelésénél annyira érdemes odafigyelni, hogy időben szoktassuk hozzá az idegenekhez, illetve családtagokhoz, emellett pedig más házi kedvencekhez, mert őket csak akkor fogja elfogadni.

Ha nem ismeri őket, akkor nagyon tartózkodó és bizalmatlan tud lenni.

Nagyon gyorsan tanul, ezért nem kell túl sok energiát befektetni tanításába, viszont a sok mozgás hasznos számára, nehogy elhízzon.

Alpesi tacskókopó etetése

Kis illetve közepes méretű kutyának számít, aki hízásra hajlamos ezért fektessünk nagy hangsúlyt ennek az odafigyelésére és ne etessük mindenfélével, annak ellenére, hogy nagyon szereti.

Úgy tudjuk a legegyszerűbben kiszámolni, hogy mennyi a napi adagja, hogy veszünk egy átlagos 16,5 kg-os kutyust, akinek a hozzá tartozó grammja 14 gramm. A testsúly összeszorozzuk a grammal, jelen esetben a 16,5 kg x 14 gramm, ami 231 gramm, azt pedig osszuk el kettővel, így oszlik el reggeli és vacsora között, ami 115,5-115,5 gramm lesz mindkét esetben.

Tanítása közben jutalomfalatokat lehet neki adni, viszont azzal se etessük túl.

A Alpesi tacskókopó számára ajánlott tápok

A Alpesi tacskókopó története

Az alpesi tacskókopó valamikor a XVIII. században terjedhetett el. Úgy tudjuk, hogy nagytestű kutyákat keresztezték kopókkal. Régen még a német nemesség kedvenc kutyája volt. Habsburg Rudolf ilyen kutyával ment a Törökországi és Egyiptomi vadászataira.
1932-ben Ausztriában hivatalosan is elismerték a kopók harmadik alfajtájaként. Ezt a kis termetű kutyát elsődlegesen nyomkövetésre tenyésztették, mivel a többi kopó társához hasonlóan neki is kiváló szaglóérzéke van.

Eredetileg szarvas, nyúl, vaddisznó és rókavadászatra használták.

Alpesi tacskókopó tartása - mire érdemes figyelni?

Kis illetve közepes méretű kutyának számít, aki hízásra hajlamos ezért fektessünk nagy hangsúlyt ennek az odafigyelésére és ne etessük túl, annak ellenére, hogy nagyon szeret minden finomságot. Tanítása közben jutalomfalatokat lehet neki adni, viszont azzal se essünk túlzásokba.

Nevelésénél érdemes odafigyelni, hogy időben szoktassuk hozzá az idegenekhez, illetve családtagokhoz, más házi kedvencekhez, mert őket csak akkor fogja elfogadni. Ha nem ismeri őket, akkor tartózkodó és bizalmatlan tud lenni.

 

A Alpesi tacskókopó gyakori betegségei

Nem jellemző különösebb genetikai rendellenesség ennél a fajtánál. Egyedülálló csontváz szerkezettel rendelkezik, amely egy meglehetősen hosszú testet, gerincoszlopot és rövid bordákat tartalmaz, ez könnyen vezethet hátsérülésekhez. Leggyakoribb betegsége a porckorong sérülés.

Hízásra hajlamos, ezért érdemes sokat mozogni vele mindennap.

Alpesi tacskókopó fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp