Alopekisz

IX. Társasági kutyák
Egyéb megnevezése:
Moropa, Venetaki, Alepouditsa, Bobis, Bouboudi, Alopekis, Alopecis

Tartalomjegyzék

Alopekisz tulajdonságai

Méret

Marmagassága: A kanok marmagassága 25-32 cm, a szukáké 23-30 cm. Közepes termetű kutyafajta.

Személyiség

Éber, barátságos, hűséges, játékos, intelligens, szerető, tanulékony, védelmező, bátor, élénk.

Aktivitás

Kis termete ellenére nagyon mozgékony és igényli a sok, aktív sétát és játékot

Vedlés

Bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, ami segít az elhalt szőrszálak eltávolításában. Emellett pedig vágást nem igénylő fajta.

Védelmezés

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni.

Súly

Testtömege: A kanok súlya mintegy 4-8 kg, a szukáké 3-7 kg.

Helyigény

Lakásban nem tartható, inkább egy kis- vagy közepes méretű kertben van, és fontos, hogy biztosítsuk neki a megfelelő mozgáslehetőséget. Imád sokat futni, játszani és a szabadban lenni.

Gyerekek körül

Gyerekek mellett nagyon barátságos és nagyon szereti őket. Ez a kutyafajta igen csak ajánlott családok számára, hiszen az aktivitása és energiái az egész családra pozitív hatással van.

Ugatás

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére.

Kiképzés

Igencsak képezhető fajta, nagyon hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlés is elégséges, hogy 1-1 feladatot megtanuljon. Neveléséhez és tanításához kölcsönös tisztelet szükséges, mind a bánásmód, mind a hangnem tekintetében, de a következetesség még ennél is fontosabb.

Az alopekisz nagyon hűséges és szeretetteljes, mindig készen áll, hogy a gazdi kérésének eleget tegyen.

Nagyon intelligens ezért könnyen tanítható és kezelhető, gyorsan alkalmazkodik és emellett barátságos és játékos másokkal szemben.
Bátor, leleményes és nagyon gyorsak a reflexei, atletikus, jó házőrző kutya. Kiválóan alkalmas a városi életre és a terelésre is. De ha lakásban tartjuk akkor hosszú és kimerítő sétákat igényel, hogy mozgásigényének megfelelő mennyiséget kapjon.

Fontos, hogy nagyon barátságos más kutyákkal és a többi háziállattal is, viszont kiskorától érdemes ehhez szoktatni.

Alopekisz felépítése és megjelenése

Állkapcsa erős és ollószerű harapása van. Szemei nagyok és  akár különböző színűek lehetnek. Testük erős, hosszú, mellkasuk széles, lábaik egyenesek, vastagon párnázott, térdük erős.

Enyhén ék alakú feje, hosszú elvékonyodó szája már-már hasonlít egy rókáéhoz, fülei háromszög alakúak és felfelé állnak.

Hosszú, elegánsan ívelt farka van sűrű alsó szőrzete van, amely minden színben előfordulhat, de leggyakoribb a fekete, bézs, fehér vagy ezek kombinációja.

Alopekisz nevelése

Nagyon könnyen tanítható, viszont kis korától el kell kezdeni, hogy hozzászoktassuk az idegenekhez és más házi kedvencekhez, mert csak akkor fogja elfogadni őket.

Általában őrző-védő szerepben tetszeleg, de ennek ellenére nagyon barátságos, kedves és szeretetteljes fajta, aki mindig a gazdi kívánságait lesi.

 

Alopekisz etetése

Közepes illetve kisebb méretének köszönhetően nincs szüksége nagy adagra táplálékra.

Az ideális mennyiség egy átlagos fajtánál, aki 6 kg, ahhoz a napi szükséges gramm az 15 gramm. Ennek tudatában 6 kg (testsúly) x 15 gramm (adott súlyhoz tartozó szükséges gramm) 18 gramm, az napi 108 gramm, amit ha elfelezünk reggelire és vacsorára az 54-54 gramm.

 

Alopekisz számára ajánlott tápok

Alopekisz története

Legrégebbi ábrázolása nagyon régre nyúlik vissza: ie. 3000 nyúlik vissza, egy Theszáliából származó terrakotta edényen ábrázolták, ami jelenleg az athéni Régészeti Múzeumban megtalálható.
Ezt a kutyát tudomásunk szerint a görögök háziasították a 7. évezredben és valószínű, hogy ez az egyik legelső háziasított kutyafajta.

Alopekisz tartása - mire érdemes figyelni?

Tanítására érdemes odafigyelni elsősorban, hogy megszokja a körülötte lévő embereket és más házi kedvenceket. Ha már ismeri őket, akkor semmi probléma nem lesz közöttük, hiszen egy nagyon barátságos, kedves, védelmező és hűséges kutyafajta.

Mozgásigénye viszonylag nagy, ezért hosszú nagy sétákat kell vele tenni, hogy kielégítsük az energiaszintjéhez tartozó mennyiséget.

Alopekisz gyakori betegségei

Az alopekisnek nincs semmilyen ismert genetikai betegsége. Egy hosszú életű kutyafajta, amely elélhet akár 14-16 évig is.

Alopekisz fajta számára ajánlott termékeink

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kérdésed van?

Legnépszerübb bejegyzések