Alaszkai malamut

Általában szánhúzó kutyaként ismerik ezt a fajtát, amely gyönyörű tömött bundával rendelkezik. Barátságos, védelmező, tanítható és nagyon kiegyensúlyozott fajta, aki imád gazdija társaságában lenni.
alaszkai malamut
Kutyafajta eredeti neve:
Alaszkai alamut
Egyéb megnevezés:
Mally, Alaskan, Alaskan Malamute, Malamute, Mal
FCI Fajtacsoportja:
V. Spiccek és ősi típusú kutyák

Az Alaszkai malamut egy szeretetteljes, idegenekkel kicsit agresszív, viszont barátságos, önálló, hűséges, játékos, csendes és társasági fajta.

Általában fekete, szürke, piros és fehér színekben pompázik ez a fajta.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson érdemes odafigyelni a hatalmas mozgásigényére és megfelelő mennyiségű testmozgást igényel.

Legtöbbször a következő apprópóból szokták vásárolni ezt a fajtát: kutatás, mentés, szánhúzás, súlyhúzás.

A Alaszkai malamut felépítése és megjelenése

Az alaszkai malamutnak erőteljes, zömök testében vastag csontok és erős izmok dolgoznak. Háta a marjától a csípőig enyhén lejt, farka pedig a hátával egy vonalban tűzött, s hullámzóan felkunkorodva hordja háta fölött, nem mereven begörbítve, és nem is lógatva.

Mély mellkasa, izmos lábai, vaskos csontozatúak, mancsai nagyok és zártak. Széles és erőteljes feje van.

Széles koponyája van, és a szemek felé fokozatosan keskenyedik. A megtermett arcorri rész enyhén szűkül az orr irányában. Az ék alakú, viszonylag kicsi fülek a koponya oldalánál felfelé állnak.

Óriási, mandulavágású szemei ferde metszésűek. Az alaszkai malamutnak ollószerű harapása van. Az kétrétegű szőrzettel rendelkezik, amely sűrű és durva fedőszőrzet alatt tömött, zsíros és gyapjas jellegű aljszőrzet van.

A Alaszkai malamut tulajdonságai

MÉRET

Marmagassága: A kanok marmagassága 64-71 cm, a szukáké 58-65 cm. Közepes termetű kutyafajta.

SÚLY

Testtömege: A kanok súlya mintegy 36-43 kg, a szukáké 32-38 kg.

SZEMÉLYISÉG

Barátságos, hűséges, játékos, csendes, gyengéd, szerető, társaságkedvelő, szociális, agresszív, független.

HELYIGÉNY

Származásából adódóan nagyon fontos számára a hűvösebb időjárás, valamint a nagy mozgástér, mivel elég nagy energia szinttel rendelkezik ez a fajta. Lakásban nem célszerű tartani, inkább kertes házban.

AKTIVITÁS

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

GYEREKEK KÖRÜL

Gyerekek mellett nagyon barátságos és nagyon szereti őket. Ez a kutyafajta igen csak ajánlott családok számára, hiszen az aktivitása és energiái az egész családra pozitív hatással van.

VEDLÉS

Rendszeres kefélésjavasolt, annak érdekében hogy mérséklődjön a vedlése. A bunda rendszeres ápolása pedig csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.

UGATÁS

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére.

VÉDELMEZÉS

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy érkezik a házhoz.

KIKÉPZÉS

Igencsak képezhető fajta, nagyon hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlés is elégséges, hogy 1-1 feladatot megtanuljon. Neveléséhez és tanításához kölcsönös tisztelet szükséges, mind a bánásmód, mind a hangnem tekintetében, de a következetesség még ennél is fontosabb.

Alaszkai malamut nevelése

A tanítását 10-12 hetesen már el kell kezdeni, mivel a 6. hónapot követően elkezdi önállóan felfedezni a dolgokat. Akár e kertet is feltúrja, és alagutakat ás, emellett pedig a kerítésen is méretes lyukakat tud ejteni.

Fontos, hogy a macskákhoz is minél hamarabb hozzászoktassuk, mivel elképzelhető, hogy a jövőben vadászni fog rájuk, ha nem tanulja meg, hogy nem szabad őket bántani.

Igencsak képezhető fajta, nagyon hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlés is elégséges, hogy 1-1 feladatot megtanuljon. Neveléséhez és tanításához kölcsönös tisztelet szükséges, mind a bánásmód, mind a hangnem tekintetében, de a következetesség még ennél is fontosabb.

Alaszkai malamut etetése

A nyers csontos húst, nyers vagy főtt-párolt zöldségeket, friss gyümölcsöt is nagyon kedveli. Érdemesebb teljes értékű táppal etetni. A friss csontok erősíthetik az állkapcsát, és tisztítják fogait. Az ételének mennyisége függ attól, hogy mekkora, milyen sokat mozog, figyelni kell, hogy a bordáit mindig érezzük, de a mellkasa ne süppedjen be.

Az alaszkai malamut esetében átlagosan egy 36 kg-os kutyával számolhatunk, akinek egy 10 grammos hozzárendelt értéke van. Ennek tudatában 36 kg x 10 gramm, azaz 360 gramm /2, hiszen ezt a napi mennyiséget el kell osztani reggelire és vacsorára. Tehát mindkét esetben 180 grammot kell adni a felnőtt kutyusnak.

Amennyiben szánhúzásra alkalmazzuk, érdemes odafigyelni, hogy nagy mennyiségű kalóriát éget a kutya a munkavégzése közben, ezért az eledel adagolásánál erre figyelni kell. Kiskorától fogva javasolt speciális eledelt adni neki, amely megelőzi az ízületi és csont problémák és betegségek kialakulását.

A Alaszkai malamut számára ajánlott tápok

A Alaszkai malamut története

Ahogy nevéből is sejthetjük  Alaszkából származik ez a fajta, és feltehetően az eszkimókat segítette teherhordásban, vadászatban a Kotzebeu-öböl északnyugati részén.
1896-ban amikor az alaszkai aranyláz volt, a kutya közkedvelté vált, és nagyon sok pénzt fizettek egy ilyen kutyáért, hogy az arannyal megrakott szánkókat húzza.

Úgy tartják, hogy megpróbálták több fajtával is keresztezni, hogy gyorsaságát növeljék, ám ezt a tenyésztési irányt nem fogadták el, és igyekeztek visszaállítani az eredeti vérvonalat.

Az Alaszkai Malamutra jellemző az erős állóképesség, így bármilyen fizikai eltérés problémának számít a fajtánál.
Manapság inkább házi kedvencként tartják, de szánhúzóversenyekre is járnak velük.

Alaszkai malamut tartása - mire érdemes figyelni?

Korai tanítására érdemes odafigyelni, hiszen ha egyre idősebb lesz, egyre makacsabb és ösztönösebb állat lesz. Érdemes minél több közeli családtaggal és más házi kedvencekkel megismertetni és összeszoktatni, mivel a későbbiekben akár mint prédára is tekinthet.

Óriási mozgásigénnyel rendelkezik, ezért ajánlatos naponta többször hosszú sétákat, futtatásokat és feladatokat végezni vele, hiszen imád a gazdájával lenni és sokat mozogni.

Kezdő gazdiknak nem ajánlatos fajta, hiszen sok odafigyelést, energiát és tapasztalatot kíván tartása.

Etetésénél fontos az egészséges életmód, ezért tartsuk be az ajánlatos mennyiséget. Ha szánhúzásra is alkalmas a kutyus, és használják is, akkor természetesen speciális eledellel és meghatározott mennyire kell etetni.

A Alaszkai malamut gyakori betegségei

Viszonylag szívós, egészséges kutyafajta. Hajlamosak csípő problémára (örökletes) és idegrendszeri zavarokra. Figyelni kell a kutya testsúlyát is, mert gyakori a túletetés, amivel a kutya életét megrövidíthetjük.

Alaszkai malamut fajta számára ajánlott termékeink

Tetszett? Vagy kiegészítenéd? Szólj hozzá!

Megtaláltál minden lényeges információt? Oszd meg és likeold Facebook oldalunkat!

Facebook
Email
WhatsApp