Akita inu

V. Spiccek és ősi típusú kutyák
Egyéb megnevezése:
Great Japanese Dog, Akita, Japanese Akita, Japán Akita

Tartalomjegyzék

Akita inu tulajdonságai

Méret

Marmagassága: 64-70 cm (hím) / 60-65 cm (nőstény)

Személyiség

Éber, barátságos, hűséges, tanulékony, agresszív, védelmező, bátor, független, makacs.

Aktivitás

Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli mennyország.

Vedlés

Bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, ami segít az elhalt szőrszálak eltávolításában. Emellett pedig vágást nem igénylő fajta.

Védelmezés

Védelmezi és családja tudtára adja, ha ismeretlen személy próbál a gazdijaihoz közel férkőzni.

Súly

Testtömege: A kanok súlya mintegy 34-50 kg, a szukáké 34-50 kg.

Helyigény

Lakásban nem tartható, inkább egy kis- vagy közepes méretű kertben van, és fontos, hogy biztosítsuk neki a megfelelő mozgáslehetőséget. Imád sokat futni, játszani és a szabadban lenni.

Gyerekek körül

Gyerekek mellett nagyon barátságos és nagyon szereti őket. Ez a kutyafajta igen csak ajánlott családok számára, hiszen az aktivitása és energiái az egész családra pozitív hatással van.

Ugatás

Ugatással figyelmezteti és védi a családját, ha ismeretlen személy merészkedik a területére.

Kiképzés

Képzése nem igényel nagy figyelmet és sok időt, gyorsan tanul és kifizetődő tanítása.

Az akita inu a legismertebb a japán kuytafajták közül, de a nemzetközi köztudatban csupán a közelmúltban jelent meg. Az Egyesült Királyságban és Amerikában az elmúlt években mutatták be kiállításon, s a japánok mindent megtesznek, hogy minél inkább fajtatiszták legyenek/maradjanak.

A vaddisznó-, őz-, sőt feketemedve-vadászatra tenyésztett ki az akita inu-t és kétségtelenül hajlamos a szilajságra, ám könnyen képezhető, és kiegyensúlyozott személyiséggel rendelkezik.

Más kutyákra és egyéb állatokra zsákmányként tekinthet, ha nem velük együtt nőtt fel. Idegeneket nehezen tűr meg, természetéből adódóan védi területét (erre külön képezni nem kell, személyiségéből adódóan teszi).

Az akita nagyon család orientált,  és imád a gazdájával (gazdáival) együtt lenni, nagyon nem érzi jól magát egyedül.

Akita inu felépítése és megjelenése

Megjelenése határozott és méltóságteli, gyönyörű vöröses és fehéres színéről pedig mindenki felismeri.

Feje ék alakú, testével arányos, széles. Sötétbarnák szemei ,kicsik és ferde metszésűek. Fülei majdnem a feje tetején helyezkednek el, termetéhez kicsik, vastagok, háromszög alakúak, és előre felé néznek.

Nyaka erős, izmos. Háta egyenes, mellkasa mély, a szegycsont hangsúlyos, ágyéka széles, teste téglalap alakú. Lábait párhuzamosak és egyenesen tartja őket. Mancsa kör alakú, lábujjai szorosak.

Farka közepesen hosszú, magasan tűzött,  és feltűnő jellemzője hogy befelé, a hátára kunkorodik.

Akita inu nevelése

A tanítást feltétel nélkül a gazdának kell végeznie, nem szabad kutyaiskolába adni, hiszen sokkal jobban figyel és hallgat a gazdijára a kutyus.

Emellett pedig elég gyorsan tanul ezért felesleges kutyaiskolába vinni. Közös programként, játékként fogják fel a közös tanulást.

Tehát rendkívül intelligens, könnyen tanul, de sokszor előfordul, hogy makacskodik erős személyiségéből fakadóan.

 

 

Akita inu etetése

Nem válogatós fajta, méretükhöz képest keveset esznek.

Napi szükséges táplálékbevitelük a következőképp alakul: átlagosan egy 40 kg-val tudunk számolni testsúlyként, amihez egy 9-10 gramm tartozik. Így tehát testsúly 40 kg x 9,5 gramm, ami 380 gramm, ami kettéosztva reggelire és vacsorára 190-190 grammot jelent.

Egészséges életmódra érdemes odafigyelni, hiszen a kutyus egészsége függ attól, hogy miből mennyit adunk neki.

Akita inu számára ajánlott tápok

Akita inu története

Az Akita egy ősi japán kutyafajta, amit nagyobb vadakra való vadászatra, – mint például: medve, jávorszarvas, vaddisznó – lett kitenyésztve.

Úgy tartják, hogy a szamurájok mellett is harcoltak, majd a japán kormány 1931-ben nemzeti kinccsé nyilvánította ezt a fajtát.

Az Egyesült Államokban Helen Keller író által vált ismertté, aki egy Japánban töltött utazása során ismerkedett meg az Akitával 1937-ben. Egy kiskutyát magával is vitt az államokba, annyira beleszeretett. Sajnos a II. világháborúban sok Akitát megöltek a szép vöröses szőre miatt, de a fajtának sikerült túlélnie, és az amerikai katonák körében nagy népszerűségnek örvendett, akik több kiskutyát is hazavittek az USA-ba.

Egy érdekes tény, hogy a leghíresebb Akita egy japán nevű Hachiko, akit a mai napig tisztelnek az országban. Hachi minden nap kikísérte gazdáját a vonatállomásra, majd minden délután elé ment, és együtt mentek haza. Az egyik alkalommal a gazdája nem tért haza, meghalt, de ő kitartóan várt és várt rá. Majd egész hátralévő életét a vasútállomáson töltötte, remélve, hogy egyszer visszatér gazdája.

Manapság házőrzésre vagy rendőrkutyaként alkalmazzák.

Akita inu tartása - mire érdemes figyelni?

Híresen hűséges kutyafajta, nagyon ragaszkodik a gazdájához, viszont kezdő kutyatulajdonosoknak nem ajánljuk.

Nevelésüknél gondosan kell eljárni, hiszen független, akaratos és nagyon domináns fajtáról van szó, ezért határozottnak kell lennünk vele , de semmiképp sem szabad durva kiképzési módszereket alkalmazni és büntetni.

Mindig pozitívan és szeretettel álljunk ehhez a fajtához és kiskoruktól kezdve hozzá kell szoktatnunk más emberekhez és állatokhoz, különben nem lesz egy barátkozós fajta. Ha van mellette egy másik kutya, hajlamos dominánsan és nem túl kedvesen viselkedni.

Nem ugat sokat, viszont hozzá kell szoktatni macskákhoz és egyéb háziállatokhoz. A gyerekeket inkább védelmezni, nem játszótársnak való.

Kiegyensúlyozott, józan, intelligens kutya. A család iránt odaadó, de inkább barátságos családtagként tekint magára, mintsem egy házikutyára.

Akita inu gyakori betegségei

Az Akita általában egészséges kutyafajtának mondható. Vásárlás előtt mindenképp kérdezzünk rá a betegségekre, mert gyakori az örökletes csípő probléma, autoimmun betegség, de ismert a törpeség is.

A leggyakoribb halálok a rák, de hajlamosak a szív és a gyomor-bélrendszeri betegségekre (gyomorcsavarodás) is.

Akita inu fajta számára ajánlott termékeink

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kérdésed van?

Legnépszerübb bejegyzések