Afrikai oroszlánkutya

VI. Kopók és rokon fajták
Egyéb megnevezése:
African Lion Hound, Afrikai oroszlánkutya, Afrikai oroszlán kopó, African Lion Dog, Afrikanischer Löwenhund

Tartalomjegyzék

Afrikai oroszlánkutya tulajdonságai

Méret

Marmagassága: A kanok marmagassága 64-69 cm, a szukáké 61-66 cm. Közepes termetű kutyafajta.

Személyiség

Éber, hűséges, védelmező, bátor, független, élénk, makacs.

Aktivitás

Szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta. A legjobb, ha egy nagy bekerített kertben töltheti az idejét, ahol nagyokat futkoshat.

Vedlés

Vedlés nem jellemző rá, fésülni hetente egyszer elég. Fürdetni is ritkán kell, és ajánlatos akkor, amikor neki is kedve tartja, mert nagyon makacs tud lenni.

Védelmezés

Nagyon védelmező típus, Ugatással jelzi, ha ismeretlen, nemkívánatos egyének léptek a területére.

Súly

Testtömege: A kanok súlya mintegy 37 kg, a szukáké 32 kg.

Helyigény

Ennek a fajtának elég nagy a helyigénye, ezért érdemes kertes házban tartani, ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor mindenképp próbáljuk meg biztosítani neki naponta a szükséges mozgást.

Gyerekek körül

Gyerekek mellett nagyon barátságos és nagyon szereti őket. Ez a kutyafajta igen csak ajánlott családok számára, hiszen az aktivitása és energiái az egész családra pozitív hatással van.

Ugatás

Eléggé ugatós fajta, főleg ha védelmezésről van szó. Mindenki tudtára adja, hogy belépett a területére.

Kiképzés

Tanításának kiegyensúlyozottnak és következetesnek kell lennie, mivel egy elég makacs fajtáról van szó, szükséges, hogy gazdája szintén határozott fellépésű legyen, és tudja, hogy ki a falkavezér.

Az afrikai  oroszlánkopó egy igencsak öntudatos, intelligens kemény kutyafajta,  aki nagyon bátor és komoly személyiséggel rendelkezik.

Régebben vadászatra és védelmezésre használták, hiszen az Afrikai területeken úgy kellett védenie az ültetvényeket mint egy oroszlán.

Nem bízik az idegenekben, nagyon független és önálló gondolkodású fajta. Manapság leginkább vadászatra, mentésre és keresőkutyaként vetik be, és a mai kutyatulajdonosok körében is egyre inkább elterjedt.

Afrikai oroszlánkutya felépítése és megjelenése

Erős, határozott megjelenés jellemi, izmos termetű kutyafajta. Keskenyedő feje, arcorri részén fekete foltot találunk. Nagy füle van, amely fejéhez simul és lelóg. Szeme sötétbarna, tekintete nyugodt. Egyenes háta és görbülő fara van. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, mellkasa pedig mély.

Ennek a fajnak a különlegessége, hogy a vállrésznétől a csípőig futó vékony kis sávban, a hátán lévő szőrcsík felfelé áll, és az alapszőrével ellentétes irányban fut.

Izmos teste és határozott testtartása van.

 

Afrikai oroszlánkutya nevelése

Tanításának kiegyensúlyozottnak és igencsak következetesnek kell lennie. Az afrikai oroszlánkutya eléggé makacs állat, ezért a gazdijának határozottan kell fellépnie vele szemben, és éreztetnie kell vele, hogy ki a vezető.

Ha a kutya ráeszmél, hogy az engedelmesség az ő számára is megéri, attól kezdve szívesen és eléggé gyorsan megtanulja a parancsokat.

 

Afrikai oroszlánkutya etetése

Ez a kutyafajta igencsak nagy mozgásigénnyel rendelkezik, ezért érdemes odafigyelni az etetésére is.

Napi szükséges eledelbevitelét úgy tudjuk megállapítani, hogy súlyát (kg) megszorozzuk a szükséges gramm mennyiséggel és elosztjuk kettővel, ami a reggeli és a vacsora mennyiségét fogja megadni. Természetesen kölyköknél más a számolás, így az máshogy alakul

Felnőtt kutyáknál átlag egy 33 kg-os kutyáról beszélünk, neki 10 gramm a megfelelő mennyiség, így a napi szükséges bevitel 33 x 10 gramm, ami 330gram, ami reggelire 165 grammot és vacsorára is 165 grammot jelent.

Egészséges életmód tanácsos, mivel  közepesen hízékony fajta.

Afrikai oroszlánkutya számára ajánlott tápok

Afrikai oroszlánkutya története

Mondák, szájhagyományok szerint erdőkben, vadonban kóborolt,amikor a dél-afrikai telepesek rá találtak és háziasították. Valamikor a 15. században tenyésztették ezt a fajtát vadászatra és nyomkövetésre. Az 1800-as években az európai telepesek arra jutottak, hogy kitenyésztenek egy olyan kutyát, ami kitűnő vadász, jó őrző, család centrikus és ellenáll a megterhelő dél-afrikai időjárásnak, körülményeknek.

Így alakult ki a ami is ismert afrikai oroszlánkutya.

Manapság már kevesen használják az “eredeti” vadászati célból, inkább az házőrző-védő területeken alkalmazzák ezt a fajtát.

Afrikai oroszlánkutya tartása - mire érdemes figyelni?

Érdemes odafigyelni a kutya mozgásigényére, mivel tenyésztése során is úgy keresztezték a fajtákat, hogy zord körülmények között a védelmező és vadászó életmódhoz teljesen tudjon alkalmazkodni. Így tehát naponta elegendő mennyiségű játékra és futásra van szüksége.

Tanítására is tanácsos odafigyelni, hiszen ha kiskorában nem kezdjük el, akkor problémákba, nehézségekbe ütközhetünk, mivel személyiségéből adódóan nagyon makacs fajtáról beszélünk, és előfordulhat, hogy nem fogja megcsinálni mit kérünk tőle.

Szocializálni is kiskorában érdemes, mivel az idegenekkel szemben igencsak tartózkodó típus, így érdemes hozzászoktatni más emberekhez.

 

Afrikai oroszlánkutya gyakori betegségei

Általában egészséges fajta, viszont mindig érdemes odafigyelni, hogy minden rendben legyen kedvencünkkel.

Jellemző lehet a csipődiszplázia (comb csont nem megfelelően szorosan illeszkedik a kismedence aljzatba, a csípőizületbe).

Illetve könyök diszplázia (különböző növekedési ütem okozza a könyököt alkotó három csontnál az izületek lazaságát).

Az elegendő mozgásigény mellett, kutyánk egészségét is tartunk szemünk előtt.

Afrikai oroszlánkutya fajta számára ajánlott termékeink

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kérdésed van?

Legnépszerübb bejegyzések