Afgán agár

X. Agarak
Egyéb megnevezése:
Wachhund, Jagdhund, Tazhi Spay, Afghanischer Windhund, Afgán agár, Da Kochyano Spay, Baluchi Hound, Afghan Hound, Perzsa agár, Begleithund

Tartalomjegyzék

Afgán agár tulajdonságai

Méret

Nagy méretű kutyafajtának számít, marmagassága: 60–74 cm magas. (hím és nőstény egyaránt.)

Személyiség

Barátságos, hűséges, játékos, gyengéd, kedves, független.

Aktivitás

Nagy helyigénnyel rendelkezik és nagyon mozgékony fajta, és az energia szintje is elég magas, viszont érdemes odafigyelni mert nagyon könnyen elvándorolhat.

Vedlés

Közepes vedlés jellemező erre a fajtára. Érdemes odafigyelni a hosszú szőrének az ápolására és napi szintű keféléssel, fésüléssel kordában lehet tartani a vedlést.

Védelmezés

Nem agresszív fajta, viszont ha idegenekről van szó, akkor mindenféleképpen megvédi a gazdikat.

Súly

Súlya általában 15-25 kg között mozoghat. Hízásra nem hajlamos, azonban érdemes odafigyelni a megfelelő táplálásra és az egészséges életmódra.

Helyigény

Házban is tartható, de nagy helyigénye van. Szereti az igényes, modern, és kényelmes környezetet jelleméből fakadóan. Udvaron is tartható, hiszen a hideget és meleget is elviseli, viszont ennek tudatában viszont szőrének ápolására nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Gyerekek körül

Gyerekek mellett nagyon barátságos és nagyon szereti őket. Ez a kutyafajta igen csak ajánlott családok számára, hiszen az aktivitása és energiái az egész családra pozitív hatással van.

Ugatás

Kiegyensúlyozott személyiségéből adódóan kevés ugatás jellemző rá. Néha hangot ad véleményének, de nem igazán tipikus jellemzője.

Kiképzés

Nagyon szereti ha foglalkoznak vele, viszont tanítása hosszú időbe telik. Hasznos nála speciális technikák alkalmazni, hátha könnyebben beválnak.

Nagyon szeretetteljes, önálló és játékos fajta, néha makacs és önfejű, és lehet többszöri felszólításra figyel csak oda gazdájára. Nagyon gyerekbarát, így a nagycsaládos környezet tökéletes számára.

Leggyakrabban fekete, csíkos, arany, és tricolor színekben pompázik.

Nagyon társasági kutya, azonban igazi házőrző.

Egészségére nagy hangsúlyt kell fektetni, ezért folyamatos és rendszeres mozgást igényel szervezete.

Afgán agár felépítése és megjelenése

Ez a kutyafajta első látásra is egy stílusos és elegáns jellemet sugall. Meglehetősen arisztokráciai beütéssel, ahogy fejét büszként feltartja, mellkasát kicsit előre nyomva, amihez hozzá tartozik méltóságteljes járása.

Egyik védjegye, hosszú, selymes szőre. Általában aranysárga színben pompázik, de előfordul még fekete, fehér és kékesszürke színben is.

Fején szintén hosszú, puha finom szőr található, ami már-már hajnak is nevezhető.

Fülei általában fejéhez simulnak, szinte beleolvadnak hosszú szőrében a fején, szemei pedig sötétbarnák. Mellső és hátsó lábai egyenesek, hosszúak és nagyok, amelyeket hosszú szőre takar. Nagy mancsa és zárt ujjai vannak.

Afgán agár nevelése

Nevelése igencsak nehézkes, hiszen nem igazán illetve elég nehezen tanítható, tréningezhető fajta.

Speciális technikákkal érdemes próbálkozni, mivel azok a bonyolultabb és kihívóbb feladatok, jobban lekötik az energiát és figyelmét.

Hajlamos elvándorolni, ezért tanításánál érdemes észben tartani, hogy az első feladatok között legyen a visszahívó szó megtanítása. Az afgán agár nagyon családközpontú kutya, ezért nevelésénél érdemes sok időt vele tölteni, mert nem szeret egyedül maradni.

Afgán agár etetése

Etetésénél fontos tudni, hogy nem hízékony fajta, viszont az egészséges eledelek nagyon fontosak számára.

Etetésük függ attól, hogy versenyeztetett agárról van-e szó, hiszen számukra kicsivel másabb étrend lesz megfelelő. Napi táplálékbevitelük, tehát életmódjuktól és mozgásmennyiségüktől igencsak függ. Minél több mozgást végeznek, annál több táplálék, vitamin és nyomelem kell. Természetesen ezt a tréningeztetés és edzés alatt a tréner tud segíteni és optimális mennyire beállítani.

Nyáron nagyon oda kell figyelni a vízmennyiségre, mivel könnyen kiszáradhatnak és hőgutát kaphatnak.

Naponta körübelül súlyukhoz mérten átlagban 20 kg (kutya testsúlya) x 12 gramm (súlyához tartózó gramm) eledel szükséges. ( azaz 240gramm /2 , amit elfelezünk, hogy reggelire és vacsira el legyen osztva.)

Afgán agár számára ajánlott tápok

Afgán agár története

Az Afgán agár az egyik legősibb kutyafajta.  Legendák szerint ez a fajta Noé bárkáján utazott, amit viszont biztosan állíthatunk, hogy az afgán agár Krisztus előtti időkből származik, hiszen barlangrajzokon is fellelhető a képe.

Nagy mozgásigénye, jó látása, és aktivitásának köszönhetően kezdetben vadászatra és állatok terelésére használták. Régebbi időkben még tilos volt kutyákat exportálni, mégis a XX. század előtt Angliába is elkerült ez a fajta. Származási helye Afganisztán. Mostani változatát még Angliában kezdték el kitenyészteni, ahol gyönyörű elegáns kinézete lenyűgözte az embereket.

Az 1970-es évektől már luxuskutyaként tartják számon ezt a fajtát.

 

Afgán agár tartása - mire érdemes figyelni?

Ennél a fajtánál érdemes odafigyelni a mozgásigényére és energiaszintjére, hiszen mindkettő nagyon magas. Érdemes hosszú, kimerítő sétákat tenni vele, viszont azt is érdemes tudni, hogy néha napján, ha kedve úgy tartja, egész nap csak pihen és nézelődik.

Etetésénél hangsúlyos hogy tréningelt fajtáról beszélünk-e, hiszen számára más étrendet kell tartani, mint a többi társuknál. Nyáron pedig a vízbevitel fontos tényező, hiszen könnyen kiszáradhatnak és hőgutát kaphatnak.

Nagyon barátságos, közvetlen és igényli a társaságot, ezért nem szeret sokat egyedül lenni, sőt depressziós is tud lenni, ha nincs körülötte elengedő ember és nem foglalkoznak vele.

Tanítását időben, kiskorában érdemes elkezdni, mivel nagyon makacs fajta, ezért nem mindig hallgat a gazdikra, csak ha értelmét látja. Speciális eszközök alkalmazása sokat tud segíteni taníttatásában.

Afgán agár gyakori betegségei

Hosszú szőrű társaival együtt rá is jellemzőek a bőrbetegségek, hiszen hosszú szőre alatt igencsak vékony bőre van, amit könnyen sebes lehet.  Fésülésnél tehát érdemes odafigyelni, hogy óvatosan fésüljük a kutyust, nehogy felsértsük a bőrét. Nyáron gyakoribb a hot spot nevezetű betegség, ami a melegtől való befülledést jelenti, aminek köszönhetően a sértett bőrön gombás elfertőződések jelenhetnek meg.

Mivel nagy mozgásigénye van, ezért a sok-sok futás miatt izületeik érzékenyebbek és könnyebben megsérülnek. Érdemes odafigyelni, hogy ne hajtsuk túl a kutyust és a sok játék ne menjen egészségének a kárára.

Afgán agár fajta számára ajánlott termékeink

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kérdésed van?

Legnépszerübb bejegyzések