Szerző

Szula Kata

Kategória

Kutya

Olvasási idő
3 perc

Kutya szobatisztaságra nevelés

Mindig is szerettél volna egy kutyust, de félsz attól, hogy kertnélküli lakásodba mindenhova oda fog piszkítani? Hiszen nincs is kellemetlenebb, mint egy hosszú munkanap után arra hazaérni, hogy kellemetlen szag van és takaríthatod fel, amit kis kedvenced maga után hagyott. A kutya szobatisztaságra nevelés azonban nem egy lehetetlen dolog, csak néhány alapszabálya van, amit figyelembe kell venni.

szobatisztaság

A kutya szobatisztaságra nevelése másoknak olyan könnyen ment, de nálunk nem sikerül!

Ne add fel. A legfontosabb, hogy maradj türelmes.

Nagyon sok múlik azon, hogy milyen fajta kutyusod van, hiszen minden kutya más és más. Különböző temperamentummal rendelkeznek, és eltérő módon reagálhatnak a szobatisztaságra nevelésre. Egy makacsabb természetű Csau Csaut sokkal nehezebb betanítani, mint egy Golden Retrievert. De hidd el, semmi se lehetetlen!

A türelem azért is elengedhetetlen, mert állatainknak eleinte fogalma sincs, mit szeretnénk, és ha idegeskedni vagy dühöngeni kezdünk ahelyett, hogy időt adnánk, neki sokkal lassabban mehet végbe a folyamat.

A kutya szobatisztaságra nevelés alapköve: a türelem

Nincs is annál rosszabb egy kölyökkutya életében, amikor testvérek és anyuka nélkül hirtelen egy teljesen másik közegbe kerül. Fontos folyamatosan figyelni rá- főként azért, hogy észleljük, mikor készül pisilni pl.: szaglászik előtte vagy keresi a helyet-, és ha a betanítás során sikerül elérni célunkat, akkor dicsérjük meg. Ha látja, hogy boldogok vagyunk attól, hogy ő most nem a szőnyegünkre pisilt, akkor egyre kevésbé fog, hiszen mi vagyunk az új családja, nekünk akar megfelelni.

Továbbá nagy segítség lehet számunkra, ha beruházunk egy-két kutyapelenkára, főleg ha kutyusunk 6-7 hetes. Ha nem tudunk éppen 100%-os figyelmet nyújtani legalább biztosak lehetünk abban, hogy nem okoz óriási károkat kedvencünk és nekünk se kell idegeskedni.

kutya dicsér

Fontos a rendszeresség!

Kölyökkutyánkat már az elejétől kezdve minél nagyobb rendszerességgel ajánlott levinni sétálni. Lehet, hogy nem is fogja elvégezni a dolgát, de ha igen akkor dicsérjük meg. Egy idő után hozzászokik a napi vagy akár napi többszöri sétához, igényelni fogja azt és tudni fogja, hogy ilyenkor nyugodtan üríthet. Ajánlott tényleg minél előbb elkezdeni a sétáltatáshoz való szoktatást, hiszen a későbbiekben egyre nehezebb lesz.

(Minden ami a sétáltatáshoz kellhet itt megtalálható)

sétáltatás szobatisztaság

Amit tegyünk

  • Ha van egy hely a szabadban, ahova kutyusunk szívesen ürít, akkor vigyük oda minél többször. Egy idő után megszokássá fog válni a dolog és nem is kell máshova mennünk majd, csak gyorsan az adott fához/bokorhoz és máris el van intézve a dolog.
  • Ha még mindig a szobában végzi a dolgát, akkor vigyük ki az ürüléket arra a helyre ahol el kellett volna végeznie az ügyet. A szag alapján fel fogja ismerni a területet és utána már oda fog járni.
  • Ha a kiskutya vizel, kommentáljuk a “nagy” eseményt (“Jajj de ügyesen pisil a kutyus!”), és a későbbiekben elérhetjük azt, hogy már csak a biztató szó hatására pisiljen kedvencünk.
  • Figyeljünk a jelekre- amint látjuk, hogy ürítenie kell ragadjuk meg a pórázt és vigyük le a kedvenc helyére. Így elkerülhetjük a bajt!

Idő, kitartás és figyelem, ha ez a 3 dolog megvan, gyerekjáték a kutya szobatisztaságra nevelése.

Ha csupán ennyi tart vissza, hogy egy kis szőrmókkal bővítsd a családod, láthatod hogy felesleges tartani ettől!

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések