Szerző

Szula Kata

Kategória

Kutya

Olvasási idő
3 perc

Kutya etetés szabályai

Ahhoz, hogy igazán jó gazdik legyünk, oda kell figyelnünk arra, hogy milyen tápot rakunk kutyusunk táljába. Óriási a választék kutyatápokból, találhatunk minden fajra, minden korcsoportra és minden testméretre szabott tápot, szárazat és nedveset egyaránt. Egy laikus gazdi eléggé könnyen belebonyolódhat a tápvásárlásba. Szeretnéd a legjobbat kedvencednek?

Akkor nézzük meg, mik a kutya etetés szabályai!

Kutyatáp

A legmegfelelőbb kutyatáp kiválasztása a legfontosabb a kutya etetés szabályai közül.

Figyelembe kell vennünk a kutyusunk életkorát, méretét, fajtáját. Ha van bármiféle allergiája, akkor azt is vegyük a kritériumok közé választásnál. Minél drágább egy kutyatáp, általában annál jobb minőségű, de azért ne csak az árat nézzük vásárlásnál.

Ha kisállat üzletben vásárolunk, az eladók biztosan a segítségünkre tudnak lenni. Webáruházak esetében pedig általában elérhetőek mindenféle szűrési feltételek – ezeket használjuk bátran és megkapjuk azt a pár darab tápot a több ezer közül, ami a legoptimálisabb lesz.

Fussuk át az összetevőket, hiszen egy drágább táp esetében valószínűleg nem lesz szükség táplálékkiegészítőkre. Apropó, kiegészítők!

Egy kutya fogainak a legjobb a száraz táp, a nedves táp (konzerv) inkább kiegészítőnek ajánlott. Fontos, hogy a nagykiszereléses (1,5kg vagy nagyobb), olcsó konzerveket lehetőleg kerüljük. Ezekbe gyakran kerülhet romlott hús vagy egyéb káros összetevő.

Kutya etetés szabályai 2.: a gyakoriság.

Egy ember életében is fontos a rendszeres táplálkozás, akárcsak az ebeknél.

Lehetőleg találjunk egy időpontot, amelyhez mindennap próbáljuk tartani magunkat. Ajánlott késő délután vagy este odaadni az ételt egy jó nagy tál vízzel, hiszen a kutyák hajlamosak bélcsavarodásra, amely kifejezetten veszélyes számukra.

Sétáltatni és játszani csakis etetés előtt lehet vele! Minimum 2 órát kell várni, ahhoz hogy elkerülhessük a bajt.

Miután elfogyasztotta a tápot, engedjük hadd pihenjen és emésszen.

Kutya bélcsavarodása

Ha ezt betartjuk még megeshet az, hogy kutyusunk hányni fog. Ha ez nem rendszeres, akkor kedvencünk ki fogja magát kúrálni egy kis fű rágcsálásával, amely támogatja az emésztést. Ha viszont többször is rosszul van, vigyük állatorvoshoz!

Mennyit adjunk?

Naponta egyszer, arányait tekintve úgy adjuk a tápot, hogy ahány kiló a kutyus, körülbelül annyi deka táp kerüljön a táljába. Néhány táp esetében egyéni etetési útmutató van, ilyenek például a gyógytápok. Az etetési útmutató általában szerepel a tápzacskókon.

Ha nem, kérdezze állatorvosát. Az állatok alapvetően nagyon falánkak, viszont a tálban sose maradjon táp, még akkor, se ha a kutya hagyta ott.

Ha túl sokat esznek, kitágulhat a gyomruk, ami még hajlamosabbá teheti őket a gyomorcsavarodásra. A gyors és mohó evés ellen jól jöhetnek az etetéslassító tálak, amik megakadályozzák, hogy kedvencünk 2 falatból belakmározza az egész tál eledelt.

Ha nem táp, akkor mi?

Alapvetően annyi a lényeg, hogy jó minőségű táp kerüljön kutyáink elé.

Tápoknál fontos az, hogy minimum 15%-a színtiszta hús legyen a tápnak, mekkora a fehérje tartalma. Ugyanez számít akkor is, ha saját főzésű ételt adunk kutyusaink elé. Manapság nagyon népszerű a BARF-étrend, amely során nem tápot adunk a kutyánknak, hanem főtt húst. Erről bővebben egy korábbi, a BARF étrendről szóló blog bejegyzésünkben olvashatsz!

barf étrend

Jól láthatóan a kutyusok etetése az egyik leglényegesebb dolog. Ha erre kellő figyelmet fordítunk, akkor már semmi se kerülhet kutyusaink boldog és egészséges életének az útjába!

(A webshopunkban lévő összes kutyatápot itt megtalálod!)

 

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések