Szerző

Szula Kata

Kategória

Kutya

Olvasási idő
4 perc

Kutya bűzmirigy gyulladás – kinyomás, kezelés házilag

Észrevetted, hogy kutyád mostanában egyre többször húzza fenekét a földön („szánkázik”), borzalmasan büdös szagot áraszt? Ez nem csupán kutyusod számára lehet kellemetlen, hanem számodra is, hiszen nem éppen kellemes szituáció akkor, ha például éppen vendégeket vársz, vagy emberek közé kell vinned a kedvenced.

Ilyenkor esélyes, hogy a kutya bűzmirigyei okozzák a gondot.

A bűzmirigy problémák egyre gyakoribbak, adott kutyáknál akár egy életen át visszatérő probléma lehet. Összegyűjtöttük nektek a legfontosabb információkat a bűzmirigyről – mi a funkciója, hogyan lehet kezelni és mi a begyulladásának okai?

bűzmirigy gyulladás kezelése házilag

A bűzmirigy

A bűzmirigy minden kutyusnál megtalálható. Ez egy olyan páros zsákszerű szervecske, amely a végbélnyílás két oldalán található. Jellegzetes szagot áraszt, innen is kapta a nevét. A mirigy falában lévő sejtek egy sárgaszínű váladékot termelnek, melynek szaga egyfajta kommunikáció forrása két kutyus között (ezért szokták a kutyák egymás fenekét szagolni, ha találkoznak). Normál esetben a váladék áttetsző, hígan folyó, tiszta folyadék, leginkább a paraffinolajra hasonlítható. Egészséges, nem gyulladt bűzmirigy az ürítés során könnyen ürülnek, azonban lehetséges, hogy begyullad a mirigy és ilyenkor merülnek fel a problémák.

Ha minden a normális mederben folyik, akkor ne piszkáljuk a mirigyet, ezzel nagyobb kárt okozhatunk, mint jót. Ha rendszeresen nyomjuk ki a bűzmirigyet, függetlenül attól, hogy van-e probléma vagy nincs, azzal megállíthatjuk természetes ürítés folyamatát, és csak állatorvos, vagy otthoni beavatkozás következtében lehet üríteni a szervet.

Kutya bűzmirigy – mire jó?

  • Területjelölésre szolgál.
  • Egyszerűsíti a széklet ürítést, mivel ha a bűzmirigy üríti a váladékát azzal a végbélnyílás síkossá válik.
  • Ijedtség esetén védekezésre is használhatják a kutyusok. A váladék erős szagában található a védelem forrása, melyet spriccelve ürítenek ki a környezetükre.
  • Mint fentebb már említettük, ez a kommunikáció egyik formája kutyusok között, hiszen a bűzmirigy szaga mindent elmond a kutyáról. Kiolvasható belőle az adott kutya szexuális aktivitása, egészségügyi állapota, kora, hangulata és dominanciája.

 

kutya bűzmirigy gyulladás

 

Mik a kutya bűzmirigy gyulladás jelei?

Az említett „szánkázáson” kívül még van egy-két olyan tünet, amely a gyulladt bűzmirigyre utalhat. Ha a kutya széklete huzamosabb ideig híg, akkor a váladék valószínűleg nem ürül ki rendesen és ennek következtében eltömődik a mirigy és begyullad. Lehet még jele a gyulladásnak a fülrázás, fülgyulladás, szőrhullás, folyamatos vakarózás, allergiához hasonlító tünetek.

Ha ezeket észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz. Vannak esetek, amikor a bűzmirigy kinyomása nem enyhíti a problémát, ilyenkor az állatorvos gyulladáscsökkentőt írhat fel.

Komolyabb esetekben a bűzmirigy műtéti úton történő eltávolítására is sor kerülhet.

Hogyan kerülhető el a gyulladás?

kutya eszik

 

Az legfontosabb dolog, amit ilyenkor tehetünk, hogy maximális figyelmet fordítunk a kutya táplálkozására. Egy egészséges emésztőrendszerű kutyánál csekély esély van arra, hogy gyulladt bűzmirigyet találhatunk. Azonban még így is vannak olyan kutyusok, akik hajlamosak a bűzmirigy gyulladásra, ezeknek a kutyusoknak rendszeresen kell üríteni a mirigyét.

Az állatorvos, a kutya kozmetikus vagy akár te is megcsinálhatod házilag. (Hasmenéses kutya etetéséről itt írtunk.)

Bűzmirigy sipoly

Sipolynak hívjuk a testüregek betegség általi összeköttetését. Általában valamilyen hajlamosító betegség áll a sipoly hátterében, mint például az allergia vagy különböző hormon betegségek. Tüneteiben kezdetileg hasonlíthat az egyszerű bűzmirigy gyulladáshoz, azonban a későbbiekben a kutya lázas lehet, nem akar székletet üríteni, székrekedése lehet. A sipoly területe kipirul, a mirigyekből gennyes, véres váladék ürülhet.

Az állatorvos ilyenkor antibiotikus úton tisztítja meg a mirigyeket.

Ilyenkor nagyon fontos az, hogy kiderítsük mi lehetett a sipoly oka, hiszen ez komolyabb betegségekre is utalhat.

A gyulladás következtében tályog is keletkezhet

A gyulladt bűzmirigyben felhalmozódott váladék ideális környezet a baktériumok számára, így könnyedén alakulhat ki tályog. Eleinte kellemetlen érzést alakíthat ki a kutyusban a tályogképződés, majd idővel egyre érzékenyebbé válhat a terület, a végbéltájék kipirul. A tályogok a bőr alatt fájdalmas csomókként tapinthatók.

Ha nem kezeljük időben, akkor kiszakadhatnak, és gennyes váladékot bocsájtanak ki magukból.

A kutya bűzmirigy kinyomása

A bűzmirigyeket manuálisan is ki lehet nyomni.

Az állatorvos és a kozmetikus szakszerűen tud elbánni a problémával, de mint említettük akár otthon, saját kézzel is meg lehet oldani a problémát. Ehhez azonban mindenképpen kérjünk segítséget egy olyan embertől, aki ért hozzá, mielőtt még egyedül nekiállnánk a dolognak.

bűzmirigy kinyomása házilag

A végbél alsó-oldalsó részén találhatók a bűzmirigyek, melyek gyulladás során kemények, akár mogyoró nagyságúra is megnőhetnek. Ha tapintás során érezzük, hogy felgyülemlett a váladék, akkor itt az ideje kinyomni! Gumikesztyűs kézzel (nagyon fontos ilyenkor a higiénia), és valamilyen egyszerű krémmel bekent mutatóujjal hatoljunk be a végbélbe, kívül maradt hüvelykujjunkkal pedig préseljük össze a zacskókat.

Ily módón távozik a váladék a bűzmirigyekből. Ha úgy érezzük, hogy „ez már sok nekünk és szeretjük a kutyusunkat, de hát akkor is”, akkor marad az orvos/kozmetikus. Általában kevés pénzért elvégzik a szakképzett emberek (1-2 ezer forintért).

Tényleg igazán fontos, hogy odafigyeljünk kedvencünk bűzmirigyére, hiszen ezzel könnyedén elkerülhetjük a problémákat!

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések