Szerző

Szula Kata

Kategória

Kutya

Olvasási idő
2 perc

Kullancs kiszedése kutyából – a leghatékonyabb mód

Akár magunkban, akár kedvencünkben találunk kullancsot, adrenalintól felpörögve minden lehetséges módszert szeretnénk kipróbálni, hogy eltávolítsuk. Sajnos ilyenkor ősszel és a tavaszi időszakban is megszaporodik az élősködők száma.  A kullancs kiszedése kutyából vagy macskából nem olyan bonyolult, mint azt sokan gondolják, van egy-két jól bevált technika melyet ilyenkor alkalmazhatunk anélkül, hogy bármi kár történne állatainkban.

Előzzük meg a bajokat!

spray bolha ellen

 

A legtriviálisabb technika a megelőzés. Ha beruházunk élősködők elleni szerekre, akárcsak a bolhanyakörv, spot on vagy bármiféle spray, már el is érhetjük azt, hogy ne is jöjjenek a kullancsok csábításba, hogyha meglátják a fűben feléjük suhanó kutyusunkat. Tapasztaljuk ki, melyik az a módszer, ami beválik kedvencünknél, hiszen van olyan hogy egy kutyánál a bolhanyakörv nem hatásos, míg a pár csepp spot on hetekig elűzi a kullancsokat és bolhákat. Ha nagyon nem jártasak az élősködők elleni szerekben, akkor kérdezz meg egy állatorvost, hogy melyik is lehet a legideálisabb az adott kutyának.

(Az összes élősködők elleni szert itt megtaláljátok!)

Kullancs kiszedése kutyából

Ha szabadban voltunk a kutyánkkal, akárcsak egy rövid séta erejéig, akkor mindig nézzük át bundáját, hiszen a kullancsok esetében az idő nagyúr, minél előbb ki kell szedni a vérszívót.

A leghatékonyabb módszer, ha kullancscsipeszt alkalmazunk.

kutyában kullancs

Abban az esetben, ha észleltük, hogy kedvencünkbe kullancs mászott óvatosan fogjuk meg úgy, hogy a csipesszel minél jobban rá tudjunk fogni a kullancsra. Ha a kullancsot nem a fejénél, hanem a testénél fogjuk meg a csipesszel, akkor nagy valószínűséggel bele fog szakadni a feje a bőrbe.

Sőt, ha a testét préseljük össze, akkor nagyobb az esélye annak, hogy megfertőződik kutyusunk, mivel ilyenkor automatikusan a kullancs nyála a bőrbe, és így a vérkeringésbe kerülhet.

Ne csavargassuk, tekergessük a csipeszt, ha meg van a biztos fogás, akkor csak egy határozott mozdulattal húzzuk ki a bőrből. Ezek után fertőtlenítsük a az adott bőrterületet, ha úgy látjuk a kullancs valamely darabra bent maradt akkor konzultáljunk orvossal.

Végezetül pedig mindenképpen öljük meg az élősködőt, hiszen ha sikerül az egész testét kihúzni simán lehet, hogy még él. Ennek a legjobb módja, ha agyonnyomjuk vagy alkoholba tesszük.

kutya viszket

Legyünk óvatosak!

Fontos tudni, hogy ha kullancs kerül a kutyába az nem játék, nem szabad elsuhanni felette, hogy majd később kiszedem, hiszen nagyon nagy a Lyme-kórra való esély. Állataink egészsége az első, vigyázzunk rájuk úgy, akár a sajátunkra!

Végezetül itt a Zállatorvos remek szemléletése, mit tegyünk ha kullancs eltávolítására kerülne sor.

 

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések