Szerző

Szula Kata

Kategória

Kutya

Olvasási idő
2 perc

Köhög a kutya – a kennel köhögés

Sokszor tanácstalanok vagyunk, ha kutyusunkkal bármi egészségügyi probléma merül fel. Blogbejegyzéseinkben volt már szó bőrbetegségekről, hasmenésről és élősködők okozta betegségekről is, azonban most egy olyan témáról szeretnénk beszélni, mely gyakorta felmerülhet és nem is gondoljuk, hogy komoly: köhög a kutya. Mi is lehet az oka ennek és hogyan lehet gyógyírt találni a bajra?

kutya köhögés

Köhög a kutya

Ősszel nem csak minket kaphatnak elkülönböző fertőzések, hanem kutyusainkat is.

A nyirkos, hűvösebb időben boldogan terjednek a baktériumok, és kutyáink könnyedén megfázhatnak.

Ha észleled, hogy görcsösen, szárazan köhög kedvenced, akkor nagy az esélye annak, hogy kennel köhögés támadta meg.

Mi is az a kennel köhögés?

kutyák
Sok kutya egy helyen – könnyebben terjed a betegség

 

Általában olyan helyen üti fel a fejét a betegség, ahol több kutya van egy helyen (pl. kutyapanzió). Ez egy fertőző légzőszervrendszeri betegség, főként cseppútján terjed. Bármilyen idős kutyust megtámadhat, azonban kölyköknél kifejezetten veszélyes lehet. Több vírus is okozhat kennel köhögést, mint például a parainfluenza, szopornyica vírus, herpesz vírus, adenovírus. A bakteriális fertőzést leggyakrabban a Bordetella bronchiseptica nevű baktérium okozhatja.

 

Kutya köhögés tünetei

Leginkább az ember szamárköhögéséhez hasonlít a betegség, száraz, görcsös, érdes köhögés a fő tünete. Eleinte lehet, hogy enyhén lázas lesz kutyánk, és csak nagyon ritkán fajul el a dolog tüdőgyulladásba (ennek fő oka a köhögés „nedvessé” válása). Kölyök és idősebb kutyák esetében akár végzetes is lehet a betegség, ha nem kezeljük időben, mivel különböző szövődmények alakulhatnak ki.

Kezelése

Az említett tünetek észlelése után, azonnal vidd állatorvoshoz kedvencedet. Gyulladáscsökkentőkkel, hurutoldókkal és köhögéscsillapítókkal lehet kezelni a kutyust és alapvetően annyi a fontos, hogy a lehető legnagyobb kényelmet megadd kedvencednek a betegségből való kigyógyuláshoz. Általában egy-két hét alatt kigyógyulnak a kutyusok, ha azonban nem javul az állapota, akkor ismét irány az orvos, hiszen komolyabb gondok is felmerülhetnek.

kutya oltás

 

Megelőzés? Van rá lehetőség!

Ma már kapható olyan vakcina, amely a betegség több kórokozója ellen is védelmet nyújthat kutyánknak. Ha kedvenced sokat van több kutya közelében, akkor ajánlott a kennel köhögés elleni beoltás, hiszen ezzel elkerülheted a betegséget.

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések