Szerző

Szula Kata

Kategória

Papagáj

Olvasási idő
4 perc

Hullámos papagáj tartása

A hullámos papagáj tartása népszerű azoknál a családoknál, ahol kis lakás van, kicsi a tér, szeretik a vidámságot és a madárhang nem idegesít senkit, hiszen ez a madár csak akkor van csendben, ha a kedve úgy tartja, vagy éppen alszik.

Csak akkor vigyél haza papagájt, ha együtt tudsz élni a hangoskodásával és naponta kézbe tudod venni, tudsz vele foglalkozni.

A hullámos papagáj tartása tehát némi előkészületet igényel, és ha a szabályokat betartjuk, igazi kis házi kedvenc válhat belőlük, hiszen könnyen szelídíthetők, és jóval intelligensebbek más háziállatoknál csak egy kis türelemre van szükség, semmi másra.

hullámos papagáj

 

Hullámos papagáj tartása – az anyagiak

Az Ausztráliában őshonos hullámos papagáj tartásában lehetnek költségeink. Ne tévesszen meg minket a madár ára, ez a legolcsóbb papagáj fajta , akár 1000-1500 forintért hazavihetsz egy ilyen vidám tollú madarat. Így könnyen elragadhat a hangulat: milyen aranyos kis állat, és csak ennyibe kerül: de a hullámos papagáj tartása ennél sokkal több ráfordítás: mint minden kisállattal, így a papagájoddal is törődni kell.

Sőt gondolj arra, hogy nem élhet egyedül, így máris egy pár papagájt vásárolj, hiszen papagájéknál is párosan szép az élet! Ha egy összeszokott párt viszünk haza, akkor kevesebb problémát okoz majd a beszoktatás, de ne lepődj meg, ha ellenkező nemű madarat veszel, már keltetésre is lehetőség nyílik, és bár csodálatos, amikor a kis madarak kikelnek a tojásból, és láthatod az első repülésüket, ez további felelősséggel jár, hiszen ők könnyedén szaporodnak, évente 4-6 fiókára számíthatsz.

A papagájoknak szükséges felszerelés

Egy hullámos papagáj pár számára érdemes minimum 80 x 50 x 50 cm méretű kalitkát választani (egyedül már egy 60 x 30 x 40 cm méretű kalitkában is jól érzi magát, de mi ugye párt vásárolunk.)

El kell döntened, van – e lehetőséged röpde (kifutó) kialakítására. Egy szerető gazda hónapokig, évekig tanul, és fejleszt, lehet, hogy a végén igazi madárház is kialakításra kerülhet, valójában a pénztárcán kívül a fantázia az, amely ennek meghatározza a mértékét. Játékokról is kell gondoskodni, pl.  csengő, a tükör, hinta vagy a lombos gallyak olyan játékok, melyeket érdemes a legkisebb papagájok kalitkájába is betenni,de LED villogós lámpákat, interaktív etető játékokat is vásárolhatunk tollas barátunk számára.

Kedvencünk lakhelyét óvjuk a huzattól és a közvetlen napfénytől, lehetőleg minimum 1 méter magasságban helyezzük el. Téli időszakban is biztosítsuk (meleg fényű fénycsővel) a napi 12-14 órányi világosságot. A hőmérsékletre kevésbé, a hőingadozásra nagyon érzékenyek. Nyári időszakban a kalitka nyitott ajtajára függesszünk fürdőházat.

 

hullámos papagáj ketrec

 

Hullámos papagáj etetése

Az egyhangú és tápanyagban szegény táplálás legyengítheti, megbetegítheti a madarat, ezért a papagátartásnál meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt a magvak, a minőségi fehérjeforrások és szénhidrátok között. Van konkrétan hullámos papagájnak szánt eleség. A magrudakat azért érdemes választani, mert ez hosszú időre elfoglaltságot ad számára, játszik vele, és közben jól is lakik.  A férgek, lárvák, lisztkukac, keményre főtt tojás, csirke, pulykahús megfőzve, és a főtt hal – természetesen szálka nélkül a legjobb fehérjeforrás, minimum hetente egyszer kell adni, de, ha mód van rá, többször is lehet.

Főtt kukorica, a főtt rizs legyen a szénhidrát forrása, de ne feledd, bármit készítesz, mellőzd a zsírt, sót, cukrot se tegyél az ételbe!

Egyéb vitaminforrásokat is: őszibarack, meggy, édesburgonyát is bevethetsz, mert ettől lesz szép fényes a tolla. Bármennyire kényeztetnéd, sose adj csokoládét és fehér lisztből készült ételt a madaradnak!

Hullámos papagáj tartása – az itatás

Rendkívül fontos, hogy a papagájok naponta kapjanak friss vizet.

Ha el kell utaznod és a kedvencedet néhány napra magára kell hagynod, önetetőket és önitatókat kell beszerezned, melyekben akár 3-4 napra elég eleséget és vizet is tárolhatsz.

Vigyázz a madárra!

Ha a helyes táplálásról, itatásról gondoskodtál, még nem tettél meg mindent.

A testi-lelki egészséghez többre van új barátaidnak szüksége.

Hetente néhány alkalommal enged szabadon a lakásban a papagájokat, hogy mozoghassanak többet, és a lelkük is szárnyalhasson egy kicsit, így egészséges, boldog madarakat neveljünk.

Előtte bizonyosodj meg róla, hogy az ablakokat, ajtókat becsuktad-e, az a legjobb, ha a röptetés a szabadidődben történik, és végig ráérsz odafigyelni rájuk. A kalitka ajtaját pedig mindig hagyd nyitva! Ha a madarad elfáradt, sok esetben magától vissza fog repülni az otthonába. Sűrűn takarítsuk papagájunk kalitkáját, röptetőjét, minimum havonta pedig teljes fertőtlenítésre van szüksége a kalitkáknak. A cigarettafüst légzőszervi megbetegedéshez vezethet nála (nálad is), így sose dohányozz a társaságában (sem), illetve mivel ingerli őket a tévé fénye, vibrálása, érdemes másik helyiségben tartani a kalitkát.

Tartsuk tiszteletben a szokásait: naponta akár többször is rendezgethetik a tollukat, csőreiket sűrűn tisztítják ebben nem szabad megzavarni őket, mert a madarunk idegessé, stresszessé válhat. A madarak szeretik a vastagabb ülőágakon koptatni karmaikat, érdemes speciális kaparófát beszerezni számukra.

Beszélő családtag

A papagájok akár 300 szó megtanulására is képesek. Ez részükről hangutánzás, hanem szituációkhoz is tudják kötni a szavakat.

Ehhez olyan helyen kell tartani a papagájt, ahol folyamatosan emberek vannak körülötte, figyeli az emberi beszédet és rögzíti a szavakat, melyet a mindennapokban hall. A papagájok reggel és este a legaktívabbak, ilyenkor érdemes tanítani őket.

Egyszerre csak egy rövid szót ismételgessünk, hangosan és jókedvűen, max. negyedóráig tartson a nyelvóra, hiszen elfárad a papagájod. Ha pedig megtanult egy szót, bizonyos időközönként frissítsd fel neki a tanultakat, ha már 10-15 szó is megy neki, ismételgesd őket neki, hogy ne felejtse el.

Végezetül íme Kiwi, a beszélő hullámos papagáj! Hát nem aranyos?

 

 

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések