Szerző

Szula Kata

Kategória

Hörcsög

Olvasási idő
2 perc

Hörcsögtartás – mit és hogyan?

Egy hörcsögtartás több családnál felmerülhet, hiszen lakásban élők sokszor nem tudják megengedni maguknak egy kutya vagy cica tartását. Lehet, hogy már téged is hetek óta zaklat a gyerek vagy éppen te szimpatizálsz a gondolattal, hogy befektetnél egy jópofa kis rágcsálóra, azonban még nem tudod, hogy ez mit is foglal magába.

A Maxipet összegyűjtötte számodra az összes fontos információt a hörcsög tartásáról, hogy profiként vághass bele a gazdi létbe.  Íme, a hörcsögtartás alapjai!

Hörcsögtartás – no de milyen is az a hörcsög?

A hörcsögök igazi kis vidámság golyók, képesek mindig mosolyt csalni az ember arcára. Az egérfélék egyik alcsaládját képező rágcsálók.  A hörcsögök az egész világot meghódították, hiszen Európától kezdve Kínáig mindenhol meg lehet találni őket.

Élettartama 2-3 év, ezért tökéletes kisállat gyerekek számára.

A legismertebb hörcsögfajták, a/az

  • Erdei hörcsög
  • Aranyhörcsög
  • Dzsungáriai törpehörcsög (melyről egyik korábbi blogunkban olvashatsz!)
  • Szíriai aranyhörcsög
  • Rubovszky törpehörcsög.

 

hörcsög

 

Ezek közül a leggyakrabban az aranyhörcsögöt és a dzsungáriai törpehörcsögöt szokták hazavinni a lelkes, újdonsült gazdik.

A dzsungáriai egy sokkal aktívabb fajta, mint az aranyhörcsög.  Az aranyhörcsög kb 10-14 centire nőhet meg, míg a dzsungáriai 5-7 centire (így érthető is, miért bohóckodik többet a kicsike).

Megvettem a hörcsögöt. Mit tegyek?

Mielőtt megvásárlod a hörcsögöt, mindenképpen készülj elő a jövőbeni élőhelyével.  Terráriumban vagy akár ketrecben is lehet tartani őket, ám a ketrec előnyösebb.

ketrec

Egy ideális ketrec mérete kb. 35 cm hosszú x 25 cm széles x 23 cm magas.  Amellett, hogy berakhatsz egy-két játékot kedvencednek mindképpen legyen a ketrecben egy itató, egy tálka, a ketrec aljára pedig forgács vagy fűrészpor kerüljön!

A hörcsögök szeretnek elbújni aludni, így vehetsz fadobozt nekik.

Továbbá alomnak valóból vagy szalmából kialakíthatsz nekik fekhelyet.

Legalább hetente kétszer kell takarítani a hörcsög ketrecét!

Mit eszik egy hörcsög?

Alapvetően mindenevőek, így megeszik a magokat, a zöldségeket, rovarokat. A hörcsögök számára létrehozott táp már tartalmazza mindazon tápanyagokat, amelyek szükségesek az állat számára. Édességet ne adjunk nekik! Mindig figyeljünk arra, hogy legyen friss vize.

Egyébmókuskerék

 

Készülj fel, hogy hörcsögöd az éjszaka folyamán nagyon mozgékony lesz. Főként éjszaka aktívak a vadonban is, olykor képesek 6km-t lefutni egy mókuskerékben.  Ha hörcsögödet kézbe szeretnéd venni nyugodtan és szelíden tedd azt, ha megijed harap.

Egyébként pedig élvezd és szeretgesd a  kis apróságot!

 

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések