Szerző

Szula Kata

Kategória

Díszhal

Olvasási idő
2 perc

Guppi tartása – hogyan is él a hal a vízben?

Mai blogbejegyzésünk témája a guppi tartása. A guppi a legelterjedtebb akváriumi halak egyike. Mielőtt elhatározzuk, hogy guppit fogunk tartani, készüljünk jól fel, mert könnyen az a baj érhet minket, hogy elpusztulnak a rosszul tartott halaink.

Akváriumunk kiemelkedő dísze lehet ez a kis díszhal.

Guppi tartása – milyen is ez a halacska?

Ha guppi tartása a tervünk, nem árt, ha ismerjük ezt a halfajtát. A szivárványos guppi eredeti élőhelyén kedveli a félig sós, tengerbe torkolló folyószakaszokat, hazánkban pedig a meleg vizű forrásokban élnek. A szivárványos nevet nem véletlenül kapta: piros, kék, sárga, fekete, leopárd és “kobramintás”színű guppik közül válogathatunk a boltban, de ezek a hímek. A nőstények viszont általában jellegtelen szürkés színezetűek 4–5 cm hosszúak, de jó körülmények között akár 8 cm-esre is megnőhetnek. A hímek 3–4 cm hosszúak.

Átlagos élettartamuk 1-3 év. Egyre népszerűbb a törpeguppi, amely még a szivárványos guppinál is kisebbre nő (kb. 3 cm), ezért egész kis akváriumokba is alkalmas a tartása.

guppi

 

A guppik nagyon békés halak, így gyakorlatilag minden típusú hallal tehetjük egy akváriumba, minden nehézség nélkül kijönnek. Sajnos egy-két másféle hal hajlamos bántani őket. Színes, szép úszóit előszeretettel csipegetik pl. a márnafélék, ezért társnak inkább javasolhatjuk a plattit és a mollit a neonhalakat, a pontylazacokat. és az üveglazacokat a guppik mellé.

Mi számukra az ideális tartási körülmény?

Legyen tágas az akvárium, megfelelő megvilágítással, 22-26°С- az optimális hőmérséklet. A guppik akváriumában a víz keménysége 8-30°, рН = 7,2-8,5, sótartalom 2-5 pm legyen, nem szabad tehát sózni a vizet. Elengedhetetlen a levegőztetés, a vízszűrő és a rendszeres részleges vízcsere is.

Hetente csináljunk részleges vízcserét.

Az akvárium vizének 30%-át szívjuk le és pótoljuk vízelőkészítővel ellátott fél napig állni hagyott csapvízzel!

úszó guppi

Rendszeres etessük, változatos tápok kaphatók, de tartsuk be az adagolást, mert a túletetés nem javasolt.

Elég naponta egyszer etetni, a következők valamelyikével: sórák, fagyasztott szúnyoglárva (vörös, fehér), fagyasztott vizibolha, tubifex, grindál, forralt uborka, salátalevél.

Ha ezen dolgokra figyelünk, akkor a guppink boldogan úszkál majd akváriumában!

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések